Dayz Resorts

26.1.16

Af: Jørn Henrik Jørgensen Fotograf: Jørn Henrik Jørgensen
Bogmærk eller del
 

Bruxelles ta’r endnu en ’Ommegang’

Hvert år siden 1549 har man i Bruxelles hædret Karl V med en Ommegang, en historisk procession, der finder sted midt i sommeren.

Piber og trommer åbner processionen.

Piber og trommer åbner processionen.


En årlig begivenhed

Gjaldende trompeter og buldrende pauker, der blander sig med urytmisk hestetramp. En spinkel fløjte sætter i med marchlignende strofer akkompagneret af stormtrommers buldren.

Stilhedens forventning breder sig blandt de hen mod 3.000 tilskuere, som inden for den seneste time har banet sig vej gennem det totalt afspærrede centrale Bruxelles til Grand Place.

Ordensmarskaller i datidige dragter har netop diskret vist vej for hele den belgiske kongefamilie til en overdækket loge blandt de øvrige tilskuere på pladsens ene langside, men det lille intermezzo omkring kongefamilien bemærkes næppe.

Det er ikke kongefamilien, der er i centrum denne aften på Grand Place. Der er langt større ting i vente.

Det er dagen for OMMEGANG, den årligt tilbagevendende historiske procession til ære for kejser Karl V, det 16. århundredes ubestridte hersker over store dele af Europa og de nye lande mod vest, især Mellem- og Sydamerika, hvorfra ufattelige rigdomme i form af ædle metaller strømmede til Europa og via spanske mellemmænd i stigende omfang fandt vej til nederlandske handelshuse.

Det var med andre ord en herre, som magistraten i Bruxelles og højadelen i Nederlandene gerne så sig på god fod med. Derfor foranstaltede man til hans ære en procession - en Ommegang - i 1549, med mulighed for at vise majestæten og hans ledsagere det bedste Bruxelles havde at byde på.

De høje rådsherrer fulgt af bannere fra Nederlandenes provinser.

De høje rådsherrer fulgt af bannere fra Nederlandenes provinser.


Historisk event i 460 år

Ikke meget har ændret sig siden dengang. Bortset fra, at processionen eller optoget (flamsk: Ommegang) i dag er en nøje iscenesat historisk event, som tiltrækker tusinder af turister.

Hverken krig eller andre begivenheder har kunnet lægge en dæmper på denne årlige manifestation, som nu har været gennemført hvert år i 460 år.

Det store show, som i år finder sted tirsdag den 30. juni og torsdag den 2. juli, har omkring 1400 medvirkende, flere af dem i øvrigt efterkommere i lige linje efter de adelsslægter, der var med til at foranstalte den første Ommegang.

Første forestilling skal betragtes som en slags generalprøve. At få alle medvirkende på plads, og især de mange ryttere, i de snævre gader lige omkring Grand Place, er noget af en logistisk bedrift.

Den kongelige hestgarde fremfører flagene fra Karl V’s besiddelser, inklusive den nye verden Amerika.

Den kongelige hestgarde fremfører flagene fra Karl V’s besiddelser, inklusive den nye verden Amerika.


Den danske yndlingskusine

Karl den Femtes rige var et af verdenshistoriens største. Han blev i 1516 valgt som konge af Spanien med tilhørende italienske og oversøiske besiddelser, herunder Amerika.

I 1519 blev han tysk konge og kejserkronet i 1520. I forvejen rådede han over Nederlandene, som han arvede sammen med Østrig i 1506. Riget fremstod som et resultat af habsburgernes ægteskabspolitik snarere end gennem magtudfoldelse. Kun mod de genstridige franskmænd måtte Karl føre fire krige om Italien, som han vandt. I 1547 besejrede han tillige de protestantiske fyrster i Tyskland, og med freden i Passau slog han sin uindskrænkede magt over størstedelen af Europa fast.

Han var med andre ord på magtens tinder, da han i 1549 ledsaget af sin søn Philip, kronprins af Spanien og hertug af Brabant, søsteren Eleanor, dronning af Frankrig, søsteren Maria af Østrig, dronning af Ungarn og regent over Nederlandene, og sin yndlingskusine, prinsesse Christine af Danmark, datter af Karls tredje søster, Isabella af Østrig, og den danske kong Christian II, blev hilst velkommen af Bruxelles magistrat og gennem Ommegangen præsenteret for byens spidser, de handlende og det bedre borgerskab, som var inviteret til denne historiske begivenhed.

Optogets kostumer er en opvisning i klædedragtens historie. Modellerne er hentet ud af malerier fra det 16. århundrede og omsat i virkelige dragter af professionelle skræddere og syersker.

Hen mod 90 procent af de kostumer, der anvendes i Ommegangen, ejes i dag af selskabet bag begivenheden, som også har udvalgt de stoffer, der er brugt til dragterne. Den belgiske stat har været hovedsponsor på denne gigantopgave.

Restauranterne i Lille Slagtergade har kronede dage i forbindelse med Ommegang.

Restauranterne i Lille Slagtergade har kronede dage i forbindelse med Ommegang.


Tre timers show

Ommegangen falder i seks-syv afgrænsede afsnit og det samlede show strækker sig over knap tre timer. Inden for den periode vil det i praksis være umuligt at komme til og fra og bruge de kendte restauranter på Grand Place.

En genvej til showet med mulighed for at spare billetten kan være at bestille plads på en af de restauranter, der ligger ud til Grand Place, men fremgangsmåden kan næppe anbefales, hvis man virkelig vil se og opleve showet. Der er nemlig ingen garanti for, at man får plads nær de attraktive vinduer mod Grand Place.

Forestillingerne starter klokken 21, og hvis man på forhånd har sikret sig billet, kan det stærkt anbefales at spise sin aftenmenu på en restaurant i en af sidegaderne i nærheden, eksempelvis den meget kendte Lille Slagtergade.

I dagene lige omkring Ommegang afvikles i øvrigt i Bruxelles en ridderturnering, hvor der medvirker belgiske, franske og engelske ryttere. Ridderturneringen og et samtidig middelaldermarked finder sted på Place du Sablon ikke langt fra Grand Place. Der er gratis adgang til denne oplevelse.

Campingferie 650,-
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt