Suncharter

2.10.07

Af: Vestegnssamarbejdet Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Danmark: Cykeltur i Albertslund

Kender du Vestegnen? Fra din cykel kan du få et godt nærkik på Albertslund Kommune som ligger vest for København med skov og marker.

Rådhussøen i Albertslund

Rådhussøen i Albertslund


Turen er ca. 25 km lang. Den starter ved Albertslund Rådhus og det nye hovedbibliotek, tegnet af Henning Larsens Tegnestue i 2004. Cykelturen tager sit udgangspunkt ved Rådhussøen, et af byens mange regnvandsbassiner, og følger Kanalen gennem Albertslund Syd - en bydel, som de næste 10 år vil ligne en byggeplads, mens forsøgsbyggeriet fra 60’erne gennemgår en nødvendig renovering.

Kanalgaden

Kanalgaden


Mellem købmanden og restaurant Kanaljen drejes syd over til Kongholmsparken, som i 2006 blev fredet fra Taastrup Enghave til Kongholmsparken. Tidligere var det landbrugsjord, men også en del af Store Vejleådalen, der blev dannet tilbage i istiden. I 60’erne ændrede området markant karakter.

Det fredelige bondeland blev et dejligt rekreativt område for byboere (og desværre også en motorvej). Midt i parken ligger det 35 m høje Høegsbjerg med fin udsigt over hele den københavnske vestegn. På gode dage kan man se til Stevns Klint.

Hejre i Tueholmsøen

Hejre i Tueholmsøen


Følg stien til venstre og kør syd om bjerget til Vallensbæk Mose, som er lige så menneskeskabt som resten af området. I mosen er der mulighed for at fiske, se på fugle, være kogræsser eller bare nyde den smukke natur. Parken har et lille spisested, Bakkehuset, som er indrettet i en husmandsbolig fra 30’erne.

Svaner i Store Vejleå

Svaner i Store Vejleå


Fra Vallensbæk Mose køres der langs med Store Vejleå til Enghavestien, som fører ud til Taastrup Syd. Slå et lille knæk til højre tilbage til Kanalen, passer Vandhaverne, et lille fredeligt sted, og sving til venstre op til jernbanen til venstre til Store Vejleå. Kør under jernbanen og følg åen til Vestskoven op over Roskildevej, ned over de grønne enge til Snubbekorsvej og Appevad Vadested.

Vikingelandsbyen

Vikingelandsbyen


Lidt længere fremme fører en bakke op til Kroppedal. Museum for Astronomi - Nyere tid - Arkæologi. Her findes alt, hvad der er værd at vide om manden, der i 1676 opdagede lysets tøven; astronomen Ole Rømer. Kroppedal byder på permanente udstillinger, hvor man kan se astronomiske instrumenter, heriblandt Ole Rømers pendulur.

Men ruten forsætter dog lige ud til næste sti til højre, for her er Vikingelandsbyen - historisk værksted fra 1992 med tre let nedgravede grubehuse med smedje, vævestue og beboelse samt et fornemt ”salshus”.

Madlavning over åben ild

Madlavning over åben ild


Madlavning i det fri

Madlavning i det fri


Indvendigt i

Indvendigt i "Salshuset"


I Vestskoven

I Vestskoven


Fra Vikingelandsbyen går turen lidt mod nord. Fra Dyssekilden svinges der til højre, passer Ledøjevej og kør forbi et par vidt forskellige høje: Broncealderhøjen Tinghøj og Risby Losseplads, en af fortidens synder. Lidt fremme svinges der til venstre og følg nu Kringelstien gennem alle de varianter af skov, som findes i Vestskoven.

Naturcenter Herstedhøje

Naturcenter Herstedhøje


Efter denne slingretur i den mørke skov tages der et godt ryk frem til Herstedhøje fra Kringelstien til venstre ad den gamle Ballerupvej over motorvejen til Herstedhøje Naturcenter.

Udsigt fra Herstedhøje

Udsigt fra Herstedhøje


I 1967 blev det første træ plantet i Vestskoven. Skoven dækker nu ca. 1.500 ha. Skoven er stadig ung, men allerede rig på naturoplevelser. Herstedhøje er landets største kunstigt skabte bakkelandskab, formet siden 1968 ved tilkørsel af godt 3 millioner kubikmeter jord og murbrokker fra saneringer i hele Storkøbenhavn. Fra det højeste punkt – 67 m over havet - har man en storslået udsigt over Vestskoven og Storkøbenhavn.

Fiskedam ved naturcentret

Fiskedam ved naturcentret


Drej ind til skovens nye Naturcenter opført med udstilling, café og undervisningslokaler. Uden for centret er der to store bålhuse og en bålplads. Har du gode ben, så snyd ikke dig selv for en tur op på Herstedhøje. Herfra går turen sydpå gennem skoven til Trippendalstien.

Snobrødsbagning

Snobrødsbagning


Sct. Hans på Herstedhøje

Sct. Hans på Herstedhøje


Klyngehuse

Klyngehuse


Her drejes der til højre, og der køres nede i ”grøften” gennem Galgebakken til Herstedvester og Nordeuropas smukkeste friluftsbad, Badesøen, med vandrutsjebaner, dybt og lavt bassin, områder til boccia, beachvolley, streetbasket og grillpladser. Badesøen er åben fra sidst i maj til først i september. Er vejret godt og Badesøen åben, så tag en tur i det blå varme vand.

Turen tilbage går gennem Birkelundparken – til højre ses den nye bydel, Herstedlund, vokse frem – til Albertslund Centrum med rådhuset, butikker, biografer og meget andet.

Tag turen igen en anden dag. Der er altid nye oplevelser langs Albertslunds mange smukke stier.

Et møde på turen

Et møde på turen


Vejviser

Turen er beskrevet med billeder og kort med ruten indtegnet i cykelpejsen "Otte spændende cykelture på Vestegnen", der kan rekvireres på biblioteker og rådhuse på Den Københavnske Vestegn eller på Vestegnen Turistorganisation.

Se også Vikingelandsbyen.

Alan Rogers - Bella Italia
Small Danish Hotels
Alan Rogers - CaAlan Rogers - Barricata
Swarowski
Suncharter
Outwell