Azamara Cruice

5.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Mad med manér på Bornholm

Pragtfuld natur, fortræffeligt solskinsvejr, excellent befolkning, uovertruffen mad - kortsagt vi er taget til Bornholm.  

Opdækning med manér i Gudhjem Mølle

Opdækning med manér i Gudhjem Mølle


Bornholm fik Havfrueprisen 2008

Årets Havfruepris, der uddeles af foreningen Danske Rejsejournalister, gik i 2008 til Bornholm.

Nærmere bestemt til samarbejdet mellem Gourmet Bornholm og Destination Bornholm, der i fællesskab har markedsført Bornholm som især en kulinarisk destination.

I motivationen for prisoverrækkelsen lød det bl.a.:

”Gode rejseoplevelser er ikke blot natur og kultur, det er også gastronomi. På Bornholm har de nu gennem et målbevidst turismeprojekt bevist, at man ikke behøver rejse til udlandet for at få gastronomiske oplevelser.

Her er det med stor succes lykkes at markedsføre øen på gastronomi og på de mange lokalt producerede fødevarer som økologisk rapsolie, chokolade, is, øl og snaps.

Rent faktisk var det kreative folkefærd for mange år siden de første til at rendyrke turisternes smag for lokale røgvarer med stor udendørs servering lige ved arnestedet”.

Bornholmerfærgen i Rønne

Bornholmerfærgen i Rønne


Ankomst med bornholmerfærgen

Allerede ved indsejlingen med Bornholmerfærgen i Rønne Havn lyser øen os i møde med byens røde tage.

Det tager normalt ca. to timer fra Ystad eller små tre timer fra København, så er man på Solskinsøen.

Vælger man natfærgen fra Køge tager det ca. 6,5 timer og man kan komme udhvilet frem.

Vi går ind på Velkomstcentret og kan her få alt det nødvendige materiale, så vi kan orientere os efter hvad vi vil opleve på øen - tilbudene er utallige.

Her finder vi information om aktiviteter, seværdigheder, oplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder samt en butik med bornholmsk producerede souvenirer.

Gudhjem Mølle

Gudhjem Mølle


Skafferiet Gudhjem Mølle

Det er nu ikke så meget souveniren, vi er kommet efter, men den gode mad og den friske luft.

Normalt, når jeg kommer til et sted, kravler jeg op på en bakke for at orientere mig. Eller i et tårn. Denne gang sker det i en mølle. I Gudhjem Mølle.

Her åbnede i sommeren 2006 Skafferiet Gudhjem Mølle med butik og udstillingsvindue for bornholmske fødevarer. Et sted, som også uden for feriesæsonen kan bruges til fødevarerelaterede begivenheder.

Her kan jeg orientere mig - om bornholmske fødevareleverandørers produkter og det er her vi indtager vores gourmetfrokost, med mange smagsprøver. Det er fremragende - lækkert brød, spegepølser med forskellige smagssammenhænge fra bl.a. Håndværksslagteren, Kofoeds sennep fra Den Bornholmske Sennepsfabrik, med pikant smag af dild, rød karry eller den stærke.

Og drikkevarerne omfatter bl.a. blåbær-sodavand, æble/pære-sodavand og diverse øl fra Svaneke Bryghus.

Er man til god bornholmsk mad, så er Gudhjem Mølle et fint sted at begynde.

Anna Niberg-Zehngraff i Karamelkompagniet

Anna Niberg-Zehngraff i Karamelkompagniet


Karamel Kompagniet

Lidt nede ad gaden midt i Gudhjem finder vi Karamel Kompagniet, der har produktion og butik på hjørnet af Jantzens Hotel. Her træder vi ind i en sødmefuld verden, med duft af lune karameller og finder indehaveren Anna Niberg-Zehngraff bag disken i den charmerende butik indrettet i engelsk stil.

Anna fortæller, at det hele startede med en ferietur til Bornholm, hvor drømmen om at bo i fredfyldte omgivelser opstod.

Anna og hendes mand Carsten ønskede, at deres børn skulle væk fra Københavns asfalt. De flyttede hertil og som arbejdsløs i et halvt år og senere postbud, blev ideen om at få sit eget sammen med sin mand født. De havde begge lyst til at bygge noget op sammen og have mere tid til at være familie i stedet for at arbejde fjernt fra hinanden.

Ideen til Karamel Kompagniet opstod en dag, hvor Anna kom til at tænke på sin bedstemor i England og om barndommens skønne hjemmelavede karameller. Det måtte også kunne lade sig gøre her. Carsten og Anne forsøgte sig med bedstemors hemmelige opskrifter og det blev en succes.

Carsten arbejder i kogeriet, som man kan følge med i fra butikken. Anna tager sig af salg og markedsføring og fortæller, at de karameller som produceres er bløde, med mange forskellige smagsvarianter og lige til at sætte tænderne i – uden risiko! Anna siger også, at de populært går under navnet ”Tandlægens ærgrelse”!

Karamel Kompagniet er således et godt sted at besøge for slikmunde ...

Pølse- og røg-tallerken

Pølse- og røg-tallerken


Smagen af Bornholm

Vi besøger håndværksslagteren i Åkirkeby, der fortæller at råvarerne kommer fra leverandører af slagtedyr på hele Bornholm. Man er opmærksom på dyrenes trivsel og sørger for et godt miljø op til slagtetidspunktet, hvor de skånsomt transporteres til slagteriet. Kødet kommer fra Ø-grise, Hammershuslam og kødkvæg af racerne limousine, hereford og charolais.

De fleste af Ø-grisene er vokset op på Vasegård ved Svaneke. Her nyder de friheden i naturen både sommer og vinter og hver so har mere plads end i andre moderne stalde. Og der er fri adgang til halm.

Hammershuslam kan siges at være smagen af velplejet bornholmsk natur, idet lam og får tilbringer sommeren med at vedligeholde naturarealerne ved Hammershus.

Høj dyrevelfærd er af stor betydning for slutproduktet og filosofien er enkel - behandler man dyrene godt, får man også bedre produkter.  

Rapsolie fra Lehnsgaard

Rapsolie fra Lehnsgaard


Lehnsgaard rapsolie

Vi hører også om den koldpressede rapskimolie fra Lehnsgaard, hvor de bedste kokke står i kø for at anbefale denne ravgule olie - ”Nordens olivenolie”.

Det var en god ide Hans Hansen fik i 2003, da han bestemte sig for at tage hånd om egen raps i stedet for at sende den til foderstofselskabet.

Rapsen hentes flere forskellige steder på øen og olien presses og tappes på Lehnsgaards eget anlæg. Det er den rene rapskimolie, der er hovedproduktet, som nu også laves med forskellige krydderolier.

I dag produceres der mere end 150.000 liter koldpresset rapsolie – som samtidigt er sundere end traditionel olivenolie.

Hotel Østersøen i Svaneke

Hotel Østersøen i Svaneke


Svaneke - Danmarks østligste købstad

Vi er kommet til Danmarks østligste købstad og indlogeres i ferielejligheder på Hotel Østersøen, der oprindeligt var en gammel købmandsgård.

Her er dejlige lejligheder med plads til hele familien og mulighed for selvhushold. Midt på gårdspladsen findes en opvarmet svømmepøl.

Svaneke har med stor omhu værnet om sine gamle kalkpudsede bindingsværkshuse og stejle - og nogle steder snævre - gader og regnes derfor også som en af Danmarks de smukkeste købstæder.

Her finder du en unik atmosfære, med restauranter, eget ølbryggeri, glaspusteri, bolchekogeri, røgeri og meget mere.

Gå op ad den stejle kirkebakke til byens høje punkt 18 moh. hvor den okseblodsfarvede gamle kirke ligger med sit spånbelagte spir.

Skorstenene ryger ved røgeriet i Svaneke

Skorstenene ryger ved røgeriet i Svaneke


Røgeriet i Svaneke

Røgeriet ligger ude på en pynt, men findes nemt med dets 5 karakteristiske sorte pyramidevægge og kridhvide skorstene, der rejser sig som en skulptur i landskabet.

Her kan man fortsat få nyrøgede fiskeprodukter fra sild, over frikadeller til laks og ål. Der er dog ikke mange af de klassiske bornholmske silderøgerier tilbage. De skærpede krav fra sundhedsmyndighederne kan mange af de gamle silderøgerier ikke leve op til, derfor er de lukket.

Glaspuster i arbejde

Glaspuster i arbejde


Kunsthåndværk

Der findes mange kunstnere overalt på øen. Kunstmalerne søger hen hvor lyset er klart og hvor havet spiller en stor rolle.

Og glaspusterne er kommet til - også i Svaneke. Kig ind og følg produktionen i et af glasværkstederne, f.eks. Bornholms Studio Glas Center v/Torben Esmann, hvor der også er udsalg af glaskunst.

Udvalg af drikke fra Svaneke Bryghus

Udvalg af drikke fra Svaneke Bryghus


Svaneke Bryghus

Vi finder bryggeriet i en firelænget gård fra 1750 på torvet i Svaneke. Her er længerne indrettet som bryggeri og restaurant og i gården mellem længerne er der udendørs servering.

Bryggeriet åbnede i 2000 som det 4. minibryggeri i Danmark og her er mulighed for at smage mere end 20 forskellige både ufiltrerede og upasteuriserede øl.

Fuglekassetræet i Svaneke

Fuglekassetræet i Svaneke


Cykeltur blandt duftende marker

Oven på den gode mad tager vi udlejningscyklerne og begiver os ud på en af de mange cykelruter som Bornholm er så kendt for.

De fleste ruter er lette at cykle og skiltningen er overalt fin. Bl.a. følger Danmarks nationale cykelrute nr. 10 hele kyststrækningen rundt på Bornholm.

Vi cykler ud forbi granitfyrtårnet ved Hullehavn og følger cykelruten et stykke sydpå mod Nexø og kommer tæt på havet, hvor mågeskrig og bølgebrus møder os. Vi kommer over lynglandskabets bløde bakker og gennem skov. Forbi maritime miljøer som findes overalt langs kysten på Bornholm.

Hjemturen går ad landevejen med udsigt til de forårsgrønne marker med den spirende vinterbyg til brygning af øllet fra Svaneke Bryghus og de solgule og honningduftende rapsmarker, hvor saften bl.a. bliver til rapskimolien fra Lehnsgaard.

Frist fisk

Frist fisk


Eksklusive restauranter

Udbuddet af gode restauranter er stort og denne aften skal vi smægte os i nogle af lækkerierne Bornholm er så rig på.  

Forret bestående af grillet havtaskehale med jomfruhummer, kammusling og purløgs beurre blanc. Mad fra havet har en særlig plads i min mave og mit hjerte!

Hovedretten er perlehøne farseret med piment og soltørrede tomater i en meriansky.
En let forårsret, der ikke falder tungt.

Som dessert får vi chokoladeterrine med kokossorbet og syltede rabarber. Ikke min stærke side!

Alt blev serveret med fine sydafrikanske vine afstemt til retterne.

Det var dejligt at se, at selv på denne forårsaften uden for sæsonen, var der flere gæster i restauranten. Man kører gerne langt for at spise godt!

Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
Campingferie 650,-
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt