Riis Rejser

1.2.13

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Danmark: Østersøruten generelt

Danmark er et af verdens mest cykelvenlige lande, og det gør at det er en ferieform for hele familien. Vi har ikke mange af de anstrengende bakker, vejret er om sommer som regel meget cykelvenligt, og så findes der et veludbygget cykelnetværk, som bl.a. er godt skiltet.

De fleste steder er ruten også lagt gennem skoven, langs vandet, på cykelstier eller mindre landeveje.

Har du ikke mod på at cykel hele turen, kan det absolut anbefales at tage dele af den – måske en landsdel pr. år.

Der er, på trods af at Danmark er et lille land, større forskel end man lige tror.

Lad os komme af sted.

Klik for større billede


Planlægningsfasen

Når man har besluttet sig for at tage på cykelferie og fundet det sted turen skal gå hen, er der en masse andre praktiske detaljer, som skal på plads.

Detaljer, som kan have stor betydning for, hvilken ferien man egentlig ender op med at få. Folk, der ikke er til den type planlægning, tager som regel på en færdig pakkerejse, hvor de bare skal medbringe kuffert og billetter.

For mig er planlægning op til selve afgangen næsten lige så stor en fornøjelse som selve turen.

Min planlægning startede ca. 1 måned før afgang, og den bestod af følgende faser:

Klik for større billede


Informationssøgning

Gennem Bike and Sea Denmark rekvirerede jeg de cykelkort, som beskriver samtlige 800 km. Jeg rekvirerede ligeledes brochurer fra de forskellige områder, jeg ville komme igennem, og til sidst men ikke mindst blev der surfet på internettet.

Et efter min mening dejligt medie, fordi man kan sidde hjemme i stuen og planlægge, og man kan gøre det, når man har tid og lyst.

Det er en god ide at kopier eller klippe nyttige informationer ud af brochurerne, der skal med på turen, for det vejer alt sammen.

Klik for større billede


Ruten fastlægges

Detailkortene blev nøje studeret, og sammen med ønsker om oplevelser og stop undervejs blev ruten nogenlunde fastlagt. Jeg ville cykle ca. 70 km hver dag, og dermed bruge 12 dage på hele turen. Der blev også lagt et par hviledage ind.

Hvis I er flere der skal cykle sammen, er det vigtigt, at der planlægges efter den yngste eller ”svageste” i gruppen, så alle får en god tur.

Husk også at gøre plads til en uforudset punktering (de har det med at komme på de mest uheldige tidspunkter), pauser og impulsive oplevelser – dem er der flere af end man lige regner med, og det vil være synd at gå glip af dem.

Klik for større billede


Cyklen klargøres

Østersøruten stiller ikke specielle krav til cyklen. Det du skal tænke på, er, at du sidder på cyklen mange timer og det er bedst, hvis den både passer i størrelse og at du har de gear du skal bruge.

Min cykel har 7 gear og det er rigeligt. Det er med undtagelse af meget få steder mere eller mindre fladt.

Sørg for at have lappegrejer og pumpe, der passer til din cykel. Lad alt andet blive hjemme.

Klik for større billede


Cykeludstyr

En af de store udfordringer ligger i at udvælge det, som skal med på turen. Det handler ikke om at have for meget eller for lidt, men om at have det helt rigtige i cykeltaskerne.

Hvor der er vilje er der vej, så du behøver ikke meget mere end løstsiddende sommertøj, et par gummisko og en taske på bagagebæreren. Men omvendt kan der drages fordele af noget mere tilpasset cykeludstyr. F.eks. et par cykelbukser, hvis du sidder mange timer i sadlen.

Med svedtransporterende undertøj, er du hele tiden tør på kroppen og en vindjakke eller fleece med vindstopper holder på varmen.

Og sidst men ikke mindst, ikke trodse det danske sommervejr, men være beredt på en byge og have det gode regntøj med.

Mht. oppakning kan man i dag for rimelige penge købe vandtætte cykeltasker, som sidder godt. En uundværlig kortholder på styret gør, at man undervejs let kan orienterer sig.

Jeg havde ca. 12 kg inkl. vand på min cykel.

Klik for større billede


I form

Er du generelt rimelig aktiv i dagligdagen, kan du komme langt med et par løbe- eller cykelture i ugerne op til afgang.

Mange opfatter 70 km om dagen som lidt af en maraton, men det er det ikke, med mindre man har små børn med. Og du kan jo sagtens cykle meget kortere, hvis det er det du vil. Andre synes at 70 km næsten ikke er værd at sætte sig op på cyklen for. Det er meget individuelt.

Prøv dig frem før afgang, og tag højde for det terræn du skal cykle i samt vejr- og vindforhold. Især sidstnævnte kan have afgørende betydning.

Husk også at tage en tur med oppakning på cyklen – det spiller også en rolle.

Primo Tours
Outwell
Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt