Subaru

1.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Aira Force og Ullswater, Lake District National Park, England

Vejen over Kirkstone Pass fører os gennem noget af det smukkeste landskab, vi endnu har set i Lake District National Park. Fra Winderemere, hvor vi bor, kører vi ad vej A592 mod Penrith, og næppe er vi ude af byen før det ene panoramalandskab afløser det næste.

Udsigt i Kirkstone Passs, 454moh

Udsigt i Kirkstone Passs, 454moh


Kirkstone Pass, 454 moh.

Det er specielt de mange tørstensmure (gærde), der adskiller de enkelte parceller som står flot i det bølgende landskab. Disse mure er sten stablet oven på hinanden og sat sammen uden brug af cement eller andet bindemiddel - nogle for flere hundrede år siden. Og de holder fortsat.

Den smalle vej op til Kirkstone Pass er enkelte steder med stigninger på 25 procent, så såvel køretøj som chauffør kommer rigtigt på prøve.

Oppe i selve passet findes en fin gratis parkeringsplads samt en beværtning. Herfra er der fine vandreture til de omkringliggende bjerge, der rejser sig på begge sider af passet. Vi parkerer for en kort stund - simpelthen fordi udsigten ned i dalen er imponerende.

Havde vi ikke allerede besluttet os for en vandretur ved Ullswater, kunne dette sted sagtens have været udgangspunktet for dagens travetur i bjergene.

Mødet med vandregruppen

Mødet med vandregruppen


Frivillige guider fra National Trust

Men vi skal videre og kører gennem Patterdale og Glenridding ved Ullswater til vi kommer til indkørslen til vandfaldet Aira Force. Her kan vi mod betaling parkere (husk småpenge 1£-mønter, da automaten her ikke tager kreditkort – og mindst fem stykker).

Et par smilende herrer tager imod os og viser os hen, hvor en gruppe andre vandrere venter. Herrerne er begge pensionerede og frivillige guider tilknyttet National Trust.

Så godt som hver eneste dag arrangeres vandreture i Lake District og man kan uden tilmelding og helt gratis tilslutte sig disse arrangementer, som man f.eks. kan finde på National Trust’s hjemmeside under Events eller på hjemmesiden for Lake District National Park.

Vandfaldet Aira Force

Vandfaldet Aira Force


Vandfaldet Aira Force

Vandfaldet er blandt de største og flotteste i Lake District og et yndet udflugtsmål for englænderne.

Da vi alle er samlet vandrer vi op langs vandløbet og fra en gammel stenbro kan vi iagttage det nederste og største af vandfaldets strømfald. Her kiler vandet sig ned gennem en dyb kløft mellem mosgroede klipper på hver side. Fra stenbroen oven over faldet er synet endnu mere dramatisk.

Vi fortsætter op langs vandløbet og holder en drikkepause ved et af de sidste mindre strømfald inden vi fortsætter vandreturen ud på landevejen ved Ulcat Row.

Naturlandskab og kulturlandskab veksler

Naturlandskab og kulturlandskab veksler


Får i kulturlandskabet

Vi kommer gennem kulturlandskabet med udsigt til massevis af får og kommer forbi enkelte husmandssteder, hvor vi smugkikker ind i haverne.

Englænderne kan noget med haver. Dels er de flittige med af passe og pleje blomsterne – og fjerne ukrudt – dels er de begunstiget af et indimellem fugtigt klima. Men også  i dag skinner solen.

Vi forlader landevejen og søger op i bakkerne ved Gate Crags, der er en stor klippe, hvor vi spiser vores medbragte klemmer. Herfra får vi det første glimt af søen Ullswater, der er Englands næststørste sø og har et knæk på midten som en albue, hvorfor man ikke kan se fra den ene ende af søen til den anden!

Din rejseskribent nyder udsigten ved Ullswaters

Din rejseskribent nyder udsigten ved Ullswaters "knæk"


Søen Ullswater

Senere bevæger vi os op gennem skoven ved Swinburn og da vi kommer ud af skoven, får vi en helt enestående udsigt ud over Ullswater.

På den stejle skrånings smalle sti balancerer vi videre rundt om bjerget - bestemt ikke noget for folk med højdeskræk - og fra en klippesats kan vi se næsten til enden af søen. Det er virkeligt flot i det fine vejr.

Turen fortsætter højt oppe over søen gennem Gowbarrow Parks og vi er tilbage ved P-pladsen ved Aira Force efter godt fem times vandring.

På en smal vandresti højt over søen

På en smal vandresti højt over søen


Anbefalinger fra deltagerne

Da vi tager afsked med vore nye venner har de fortsat en masse at fortælle:

Har I hørt om de forskellige steder man kan bo, f.eks. i historiske bygninger eller sjove steder som en gammel vandmølle, i et fyr eller i en svinesti? Kig på hjemmesiden landmarktrust.org.uk

Kender I muligheden for at kombinere ferie med frivilligt arbejde for National Trust? Her kan man hjælpe med at renovere eller bygge - og bo billigt, få en oplevelse for livet, møde nye venner og samtidig have tid til sightseeing. Vi kalder det National Trust Working Holidays, som I finder på hjemmesiden for National Trust.

Jo, de englændere er fulde af velmenende og gode råd ...

I morgen skal vi opleve lidt af Lake District’s vilde kyststrækning mod Det Irske Hav ved St. Bees Head ...

Primo Tours
Torre La Sal
Subaru
Campingferie 650,-
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt