Subaru

24.10.10

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

England: Historisk vingesus i Bath

I det romantiske Somerset i det sydvestlige hjørne af England kan man som historieinteresseret få en kæmpe oplevelse ved at gå gennem Baths gamle gader og besøge de steder, hvor romerne for ca. 2000 år siden boltrede sig med noget så simpelt som vand.

Roman Bath Museum

Roman Bath Museum


Hele byen er grundlagt ved en af Englands eneste naturlige helbredende kilder. Romerne fandt ud af at bruge dette til noget stort om end man mener at kilderne også har haft betydning tidligere. Uanset hvad så var det uden tvivl romerne, der gav kilderne sin storhed og gjorde Bath kendt i store dele af Romerriget. Mange valfartede langvejs fra og det gav velstand i byen på et meget tidligt tidspunkt. Velstanden ses den dag i dag på mange af de prægtige bygninger.

Hele den gamle bydel er som den eneste engelske by på Unesco’s World Heritage og med god grund. De romerske bade er i sig selv ubeskrivelige. For det første er de så velbevarede, at man får et unikt billede af, hvordan romerne brugte kilderne. For det andet viser det, hvor langt romerne var fremme, når det handlede om bygningskunst, udsmykning og livsglæde.

Mosaikker fra romertiden i Bath

Mosaikker fra romertiden i Bath


Helbredende kildevand

Det undrer heller ikke, at der har været meget tale om, at de romerske bade skulle på listen over verdens syv vidundere. Det helbredende kildevand, der stadig strømmer op gennem jorden under Bath faldt som regnvand for hundredvis eller måske endda tusindvis af år siden. Det ligger mellem 2.700 og 4.300 meter under jordens overflade. Her opvarmes det til mellem 64 og 96 grader og presses op mod jordoverfladen.

1,2 mio. liter hver dag. Når vandet springer fra kilden er det 46,5 grader varm og indeholder 43 forskellige mineraler, hvorfor mange også drikker det lune vand. Smagsprøver er muligt, hvis man har lyst.

Aquae Sulis varme bade 6 meter under gadeniveau

Aquae Sulis varme bade 6 meter under gadeniveau


Aquae Sulis

At gå gennem de romerske bade er også en rejse i tid. Det store bassin, der af sikkerhedsmæssige årsager ikke anvendes i dag, ligger ca. seks meter under det nutidige gadeniveau. I år 53 var Bath, der på det tidspunkt hed Aquae Sulis, fyldt med bade, grønne områder og saunaer. Det romerske herredømme holdt i ca. 400 år, hvorefter det forfaldt og først i 1700 tallet genopdagede og genindførte man de helsebringende bade.
I dag kan man også få sig et helbredende bad i Thermae Bath Spa, hvor man også kan få massage mm.

Foran Bath Abbey

Foran Bath Abbey


Byen Bath

Bath er til at overskue. Byen ses bedst til fods. På den måde kan man også stoppe ved en af de mange hyggelige cafeer eller de anderledes specialforretninger, der ligger i den indre bilfri bydel. Rejser man med campingvogn eller stor autocamper skal man ikke forvente at få parkeringsplads inde i byen. Få tjekket ind på campingpladsen så hurtigt som muligt, så man i egen bil, med bus, taxi eller på cykel kan tage sig ind i centrum. Husk at der køres i venstre side.

Stonehenge

Stonehenge


Yderligere oplysninger om denne campingferie i England

Bath ligger ca. 160 km vest for London og nås uden problemer på en dag fra færgen i Harwich eller Dover/Folkestone.
Bath er et godt udgangspunkt for besøg i omegnen. På en endagsudflugt kan du for eksempel også besøge Bristol, Stonehenge, Gloucester, Sydkysten f.eks. Dorcester eller Wales – f.eks. Cardif.

Vi camperede på:
Newton Mill Camping and Caravan Park, der har åbent hele året.

Outwell
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt