Riis Rejser

8.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Forårsvandring på Korsika (1/2), Frankrig

Det er hen over midnat, da vi i bælg ragende mørke famler os frem til det gamle hus i byen Vicinato. Byen - ja der er vel nærmest tale om en gruppe gamle bygninger - ligger som mange andre ”glemte” bosteder i Castagnicca-området og da vi når frem, er vi trætte efter en lang rejse over Paris med skift mellem lufthavnene og en del ventetid.

Landsbyen Vicinato består af få huse

Landsbyen Vicinato består af få huse


Vicinato

I dag sover vi længe - helt til kl.8. Vi har faktisk sovet godt i det 400 år gamle hus. Gode senge der er lange nok og en vidunderlig dyne! Huset er indrettet med nogle dobbeltværelser, enkelte 4-sengsrum, to toiletter og bad i kælderetagen. Det fungerer bare godt. Her er også et anneks, men det ligger lidt fra huset og er ikke optimalt på denne årstid!

Her første morgen er vi spændte på at se, hvor det er vi er ”havnet”. Ude på terrassen møder der os et fantastisk syn.

Det har regnet en del i nat og regnen er faldet som sne på de højeste bjerge, som vi har direkte udsigt til.

At stå op til en næsten skyfri himmel, med snedækkede bjerge bagerst og de blomstrende frugttræer spredt nede i kastanjeskoven, er bare ved at tage pusten fra os. Hvor er det flot.

Foråret er kommet til Korsika

Foråret er kommet til Korsika


Ad gamle stisystemer til Morosaglia

Efter morgenmaden - og her mangler heller ikke noget - begiver vi os af sted ad det gamle stisystem, der forbandt landsbyerne før vejene blev bygget.

Landskabet står i al sin forårspragt med blomstrende træer overalt og de spæde nye friske grønne skud på løvtræerne.

Vi går gennem skov men også gennem maki, der er betegnelsen for de lavere buske og krat vi finder overalt på Korsika.

Det er godt at have lange bukser på, da den tornede maki river og flår i benene, da vi går i gennem.

Her er virkelig uberørt skov ind imellem - nærmest urskov - med et væld af grønne farver fra mosser, der gror overalt.

Vi passerer en gammel bro, hvor det kan ses, at der tidligere må have været en vandmølle, der har kunnet male kastanjemel.

Turen slutter i Morosaglia, der er frihedshelten fra 1700-tallet Pascal Paoli’s fødeby. Her bliver der tid til at besøge den lokale cafe og få støvet skyllet væk.

Udsigt til korsikanske landsbyer

Udsigt til korsikanske landsbyer


Gennem ”glemte” landsbyer

Vi har to minibusser til rådighed og med dem bliver vi kort op til passet Col de Prato i 985 moh. Herfra fører vores turleder fra Topas Travel os forholdsvis stejlt nedad gennem kastanjeskoven, som lige står klar til at springe ud.

Turen går gennem gamle landsbyer, hvor tiden har stået stille i årevis.Træernes fantastiske stammer med den fugede bark, der snor sig omkring træerne, giver flotte mønstre.

Så går det ned i skoven og  vi passerer flere små bække - hvor det er nødvendigt at hoppe over.

Vi kommer forbi flere små pittoreske landsbyer og ender til sidst i Campana. Her indtages aftensmaden på den lokale restaurant.

Gedebukken er nysgerrig

Gedebukken er nysgerrig


Geder og ost

Vi springer morgenmaden over  denne morgen og går i stedet hen til den lokale osteproducent Christian - der også er med i teamet af turledere. Vi skal overvære morgenmalkningen og bliver lukket ind i folden, hvor gederne går.

Christian fortæller lidt om gedeopdræt, malkningen og osteproduktionen og vi får lov til selv at prøve at trykke mælk ud af patterne. Det er ikke altid helt let at fange geden, få den til at stå stille, medens den malkes - men sjovt er det at se på!

Efter at have lukket gederne ud til den daglige græsning, serverer Christian morgenmad i sin have - igen med en flot udsigt mod bjergene.

Vi smager på de forskellige oste, honning og marmelader, inden vi ser selve osteproduktionen.

Nabobyen Saliceto

Nabobyen Saliceto


Saliceto - nabobyen

Vi har så resten af formiddagen til fri disposition. Nogle finder cyklerne frem og tager på tur i området.

Vi går ad landevejen til den næste lille by Saliceto. En tur rundt mellem disse tætbyggede huse, må ingen der kommer på disse egne snyde sig selv for!

Sidst på eftermiddagen samles vi alle igen og vandre gennem skoven til en anden lille landsby, San Lorenzo, hvor vi spiser aftensmaden.

Udsigt til Korsikas højeste bjerg Monte Cinto

Udsigt til Korsikas højeste bjerg Monte Cinto


Vandring med udsigt til Monte Cinto

Efter godt 1 times kørsel er vi fremme ved byen Castellacce, hvor der gøres holdt for de sidste optankninger inden vandreturen.

Lidt uden for byen i Lozzi i ca. 1000 moh. starter vandreturen med Christian som turleder.
Det går jævnt opad langs gamle stendiger.

Bag os til højre ligger Korsikas højeste bjerg Monte Cinto og bag os til venstre er der udsigt til søen Calaluccia.

Ved De Fem Brødre

Ved De Fem Brødre


De Fem Brødre

Fremme foran os kan vi se bjergmassivet ”de fem brødre”.

Vi følger højdekurven og kommer over til et pas inden det igen går nedad mod Calasima - Korsikas højest beliggende landsby 1.100 moh.

Vi går netop og taler om at være forsigtige, nu det går nedad, da en af deltagerne snubler. Heldigvis sker det på et lille plateau, så han ikke styrter videre ned. Han krummer sig i faldet og skulderen tager af, så han ikke slår hovedet mod stenene - men knæet bløder og skjorten er revet itu.

Han er hurtigt ok og vi fortsætter længere ned til landevejen.

Herfra fortsætter turen gennem kastanjeskoven til vi kommer til en genoveserbro med en gammel vandmølle, hvor de friskeste af os kan bade i det iskolde vand.

I Albertacce får vi tørsten slukket på den lokale bar, inden vi fortsætter i bilerne til en kulinarisk oplevelse på restauranten i Francardo.

Cascade des Anglais

Cascade des Anglais


Vandfaldet Cascade des Anglais

Fra nærmeste togstation - ca. 1 times kørsel fra Vicinato - tager vi med det lokale tog til Vizzavona. Det er let at forestille sig det enorme arbejde det har krævet at bygge denne jernbane, der snor sig i landskabet- snart gennem tunneler snart over dybe kløfter.

Stationen i Vizzavona er et knudepunkt for vandrere på Korsika. Flere af de store vandreruter - GR20, Mare a Mare - mødes her.

Vi går gennem skoven langs med små vandløb og kommer efterhånden højere og højere op. Det er tydeligt at se, hvorledes træerne i de lavere højder er mere udsprunget end oppe i højderne.

Efter godt en times vandring gennem skoven er vi fremme ved en bro, der fører over floden.

Vi fortsætter op langs floden - ad GR20-nord-ruten - og efter yderligere ca. 15 minutter er vi fremme ved Cascades des Anglais. Her er flere grupper samlet og stedet må vel nærmest betragtes som et udflugtsmål for de lokale.

Din rejseskribent på toppen af Korsika

Din rejseskribent på toppen af Korsika


Torre La Sal
Campingferie 650,-
Tamarit Parc Resort
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt