Primo Tours

12.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Gard og romerne i den sydlige Rhonedal, Sydfrankrig

Platantræerne er sprunget ud, raspmarkerne er gule, kastanierne lyser i blomst, syren og kirsebær står i fuldt flor denne morgen, hvor jeg kører mod Uzés i departementet Gard.

Slottet Uzès

Slottet Uzès


Uzès - med gamle historiske bygninger

Byen - den gamle by - ligger inden for bymuren og domineres at slottet, hvor omkring de gamle huse er bygget.

Slottet har været familien Crusol’s ejendom gennem generationer.

Men også den flotte kirke er et besøg værd.

Gå på opdagelse gennem de smalle gader og nyd synet af gamle historiske bygninger.

Det romerske amfiteater i Nimes

Det romerske amfiteater i Nimes


Nimes - og det romerske amfiteater

I Nimes er det romerske amfiteater et "must". Det er ikke blot en af de største arenaer, men også en af de bedst bevarede arenaer fra Romertiden.

Oprindeligt var det grækerne som byggede et amfiteater, men romerne byggede det om i det første århundrede efter Kristus.

Arenaen er oval; 133 meter lang og 101 meter bred og havde plads til 23.000 tilskuere, der kunne overvære dyrekampe og gladiatorernes dyster.

Fra toppen 21 meter oppe har jeg et fint udsyn over byen og får forklaret, at pladserne var reserveret efter de forskellige klasser i samfundet, således at de laveste klasser måtte gå de mange trin højest op til de øverste pladser.

Og nogle trapper er der da op, selv om hele gangsystemet er meget snedigt indrettet. Faktisk kunne hele arenaen tømmes for tilskuere på ca. 10 minutter.

18.000 siddepladser i amfiteateret

18.000 siddepladser i amfiteateret


Amfiteateret

For at beskytte tilskuerne mod den brændende sol kunne der udspændes et kæmpemæssigt sejl, som via et snurrigt spil blev båret af lange stænger.

I dag er der 18.000 pladser (40 cm til hver!), men i vinterhalvåret dækkes selve arenaen over med et kæmpemæssigt telt - kan ikke ses udefra - og så kan op til 6.000 overvære koncerter, sportsarrangementer, tyrefægtning og anden underholdning.

I perioden omkring slutningen af november/starten af oktober sættes teltet op og omkring påske tages det ned igen. Disse operationer tager ca. en måned, så forhør dig når du skal besøge arenaen.

Det romerske rådhus er også en velbevaret bygning med fine søjler omkring.

Pont du Gard

Pont du Gard


Pont du Gard

Romerne havde et vandforbrug, der var mere end 10 gange så stort, som det vi har i dag.

De mange fontæner, vandingsanlæg og ikke mindst de romerske populære badeanstalter skulle bruge enorme mængder vand.

Fra kilderne ved Uzès byggede romerne en vandingskanal på ca. 50 km til forbrugerne i Nimes. Undervejs går akvædukten rundt om bjerge, gennem tunneller udhugget i bjergene og over floder - herunder den enorme viadukt over floden Gardon: Pont du Gard.

Undervejs falder vandingskanalen med ca. 20 cm pr km. - et næsten uforståeligt ingeniørarbejde med den tids redskaber. Bygningsmaterialerne - sandsten - blev hugget ud i stenbrud og fragtet på flåder op ad floden.

Det er muligt at vandre et stykke langs akvædukten.

Akvædukten over floden Gard

Akvædukten over floden Gard


Landskab fra fortiden

Her findes et 4.000 m2 stort interaktivt museum, der viser alt omkring Pont du Gard, om romerne, om byggestil om materialer, ja, der er ikke det, museet ikke har med. Her findes også bibliotek, biograf, kongressal, undervisningslokaler o.m.a.

I umiddelbar tilknytning til Pont du Gard er der genskabt et kulturlandskab, som det har set ud i fortiden. Her fortæller skiltningen hvad der dyrkes af planter, frugttræer og hvad de forskellige landskaber indeholder.

Pont du Gard besøges hvert år af ca. 1,4 mio. mennesker.

Aktiv ferie

I Gard findes masser af muligheder for aktiv ferie. Spørg på turistkontorerne og få udleveret kort og beskrivelser over vandreture, cykelture, kajak- og kanoture, rideture, muligheder for fiskeri og hvad du ellers måtte ønske dig f.eks. rafting, huleudforskning, klatring, golf, drageflyvning, svømning etc., etc..

Bungalow i Bagnols sur Cèze

Bungalow i Bagnols sur Cèze


Overnatning

I tilknytning til Château du Val de Cèze i Bagnols sur Cèze er der bygget en række bungalower. Her indkvarteres jeg i rolige omgivelser.

Stedet har en lille parklignende have - naturligvis med svømmepøl. Bag slottet findes en lille dam med forskellige andefugle.

Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
Primo Tours
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt