Subaru

1.1.10

Af: Thomas Sørensen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Grønland: Byer, bygder og områder

Naturen er en af Grønlands største ressourcer, og den kan f.eks. nydes på ski og/eller hundeslæde om vinteren samt på vandre- og sejlture om sommeren. Men der er mange andre muligheder….

Klik for større billede


Aasiaat (Egedesminde)

På vestkysten i den sydlige del af Diskobugten er Aasiaat placeret som porten til Nordgrønland og har en storslået natur, et aktivt erhvervsliv og gode økonomiske vækstvilkår. Kommunen har ca. 3.200 indbyggere, der primært bor i 2 bygder. Aasiaat er en af de få uddannelsesbyer i Grønland, og her ligger bl.a. landets nordligste gymnasium.

De mange øer og skærgården gør byen til et perfekt sted for bl.a. kajakture. Mange af øerne er fredede, hvorfor der er fantastiske muligheder for at studere det unikke fugleliv eller hvalerne, der oprindeligt var grundlaget for byens grundlæggelse.

Klik for større billede


Alluitsup Paa (Sydprøven)

Yderst på Vatnerverfi ligger Grønlands største bygd Alluitsup Paa og her findes flere varme kilder, hvor to er placeret sydøst for bygden på øen Uunartoq. Kilderne, der er ca. 38 grader varme, ligger på et plateau omkring 10 meter over havets overflade. Her kan du nyde en dukkert i det varme vand og se isfjeldene flyde forbi.

Nordboerne kendte også til disse varme kilder og brugte dem bl.a. til at helbrede forskellige sygdomme. Man mener, at de er opstået i forbindelse med vulkansk aktivitet.

Ammassalik

Se mere nedenfor under Tasiilaq.

Klik for større billede


Igaliku

Bygden Igaliku, der blev grundlagt i 1782 af købmanden Anders Olsen, ligger i bunden af Igaliku Fjord på den kun 3 km smalle landtange mellem Igaliku og Tunulliarfik fjordene.

Bygden har ca. 40 indbyggere, der lige som nordboerne driver landbrug og fåreavl på dette frodige sted.
Bygden er i bogstaveligt forstand, bygget på og af ruinerne af nordboernes gamle bispesæde Gardar.

Når du ankommer med skib, vil det oftest være til Itilleq på Tunulliarfik-siden, hvorfra der er ca. 3 km vandring til bygden ad ”Kongevejen”.

Klik for større billede


Ilulissat (Jakobshavn)

Byen er den største i Diskobugten og kendt over hele verden for sin fantastiske isfjord. Kommunen har ca. 5.000 indbyggere hvoraf ca. 400 bor i fire omkringliggende bygder.
Det grønlandske ord Ilulissat betyder isfjelde, og det er bestemt ikke uden grund, at byen har fået dette navn. Isfjorden som er 45 km lang og 7 km bred er fyldt med gigantiske isbjerge. Isfjorden (Jakobsfjord) er uden tvivl den altdominerende attraktion i området og du kan umiddelbart syd for byen betragte de op til 100 meter høje isbjerge ligge ved fjordens munding.

Du kan gå til fods gennem Sermermiut-dalen eller tage med helikopter til indlandsisen. Eller du kan tage en bådtur og komme tær på og beundre isen i midnatssolens skær.
Af de mange øvrige udflugtsmuligheder kan nævnes, at der i Sermermiut-dalen ligger en original eskimoisk boplads med synlige levn fra fortidens kulturer, f.eks. en velbevaret køkkenmødding og talrige eskimograve.

Ilulissat er den verdensberømte polarforsker Knud Rasmussens fødeby. Kendt og elsket af inuitterne, som kaldte ham Kununguak – Lille Knud. Du har mulighed for at besøge hans fødehjem, som i dag er indrettet som museum.

Ittoqqortoormiit (Scoresbysund)

Ittoqqortoormiit er en af de yngste byer i Grønland og sammen med Qaanaaq én af de mest isolerede. Kommunen er ca.5 en halv gange større end Danmark og med sine blot ca. 560 indbyggere er der ca. 420 km2 til hver at boltre sig på. Vinteren er lang, og havet frosset til i ni måneder om året.

Ittoqqortoormiit er det rette sted at tage hen, hvis du ikke ønsker at støde ind i folk hjemmefra. Området byder på ekspeditionslignende  ture med havkajak eller hundeslæde, ligesom det er udgangspunkt for ekspeditioner til den øde nordøstgrønlandske nationalpark, der er verdens største.

Klik for større billede


Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord)

Kangerlussuaq betyder ”den lange fjord”. Fjorden skærer sig 185 km fra kysten og ind gennem et af Grønlands smukkeste områder ca. 60 km nord for polarcirklen. I bunden af fjorden ligger den internationale lufthavn, der er knudepunkt for lufttrafik i Grønland. Som hovedindfaldsport kommer 80% af alle rejsende til og fra Grønland her.
Byen blev anlagt som luftbase i 1941 af amerikanerne og fik først civil status i 1992. Siden da er udviklingen gået stærkt. Kangerlussuaq har i dag Grønlands største hotel- og konferencecenter og lufthavnen er beliggende i et meget naturskønt område med et rigt dyreliv.
Her findes bl.a. ca. 5.000 moskusokser og er du heldig kan du komme på tæt hold af både moskus, rensdyr, hare og polarræv.

Terrænet omkring byen er let tilgængeligt med mulighed for vandre- og cykelture. O og så er der kun 25 km fra indlandsisen, som kan gås på en god dagsmarch eller du kan tage med bil derind.

Kulusuk (Kap Dan)

Kulusuk er en lille bygd med egen lufthavn. Her flænses nyfangede sæler mellem små farvestrålende huse, for fangst er stadig en væsentlig indtægtskilde for mange af Kulusuks ca. 350 beboere. Børnene leger drabelige fangstlege i strandkanten, og måske kan du få en af bygdens gamle fangere til at give en opvisning i en traditionel kajak.

Østgrønland er på mange måder en kontrast til Vestgrønland. Sproget og mentaliteten er anderledes, hvilket naturligvis skyldes den mere isolerede beliggenhed. Som besøgende ankommer du fra Island til Kulusuk, der er den største af bygderne i området. På trods af de forholdsvis mange turister, der hver sommer besøger stedet, så er både bygden og området bemærkelsesværdigt uberørt af indflydelse udefra. De grønlandske traditioner lever således i bedste velgående, og man kommer ganske tæt på dagliglivet. Kulusuk huser nogle af grønlands husflidskunstnere og her finder du tupilakker af meget høj kvalitet.

Maniitsoq (Sukkertoppen)

Der bor ca. 3.000 mennesker i selve byen Maniitsoq, der ligger på øen af samme navn. Derudover bor der 800 i bygderne Kangaamiut, Napasoq og Atammik.
Ordet ”Maniitsoq” betyder ”det ujævne”, og ujævnt er netop hvad der er her. Nogle af de højeste og vildeste bjerge i Vestgrønland ligger i området. Sammen med de dybe og smalle fjorde giver det området et helt enestående særpræg.

Byen har omkring 4.000 indbyggere og de farvestrålende huse er spredt rundt omkring på øer og tanger, som er ”bundet” sammen af broer og ikke mindst mange trapper. Manniitsoq er da også kendt som Grønlands Venedig.

Byens hovederhverv kommer, som i alle andre grønlandske byer, fra havets ressourcer.

Kommunens smukke natur danner rammen om fritidsaktiviteter for en meget stor del af befolkningen. Mange steder ved skærgården og i fjordene ligger der hytter, og rigtig mange har en båd, der flittigt bruges i sommerhalvåret. Herfra jages der fugle og sæler, og der fiskes efter ørred, torsk og andre fiskearter, som siden hen ryges, saltes og tørres til vinteren.

Du kan selv padle i kajak fra havnen rundt om øens sydspids og derefter nordpå langs øens østside til den lille fjord Ataa. I bunden af fjorden har du udsigt til øens højeste fjeld Pattefjeldet. Turen kan godt gennemføres af nybegyndere.

Narsaq

Narsaq ligger i det solrige Sydgrønland med dets milde, arktiske sommerklima og har en befolkning på ca. 1.700 mennesker, samt 300 fordelt mellem bygderne og lufthavnen Narsarsuaq. Byens primære levevej er baseret på forarbejdning af produkter fra fåreavl og fiskeri. En anden vigtig arbejdsplads i byen er pelsfabrikken ”Eskimopels”, som forsyner både eksport- og hjemmemarkedet. Fåreavl og rensdyrhold er dog Narsaq-områdets typiske kendetegn.

Narsaq betyder på dansk ”sletten” og beskrives med rette som et af Sydgrønlands smukkeste steder, beliggende for foden af det 685 høje fjeldmassiv Qaqqarsua. De mange farvestrålende huse har næsten alle udsigt over det altid isfyldte Narsaq Sund.

Brættet, det lokale fiskemarked, summer af aktivitet, fyldt med nattens fangster af friske fisk og sæler. Området er kendt for sit milde og venlige klima, hvilket giver grobund for sommerens blomsterhav. Geologisk set er Narsaq–området ganske interessant med det kendte uranholdige Kvanefjeld. Her findes sjældne smykkesten som f.eks. tugtupit.

Du har mulighed for mange oplevelser med udgangspunkt i nogle af de mest velbevarede nordboruiner.

Klik for større billede


Narsarsuaq

Indgangsporten til Sydgrønland er lufthavnen i Narsarsuaq ”Den store slette”. Narsarsuaq blev anlagt af amerikanerne i 1941 under navnet ”Blue West One” og var et vigtigt led i rækken af amerikanske baser. Her findes et interessant lokalmuseum, som fortæller om tiden under anden verdenskrig. De fleste af områdets bygninger stammer således fra den tid.

Narsarsuaq er kun beboet af folk med tilknytning til lufthavnen. Stedet er et godt udgangspunkt for vandreture til Indlandsisen, og udflugter til de omkringliggende bygder og fjorde og gletschere.

Området er kendetegnet ved et stabilt klima med varme somre og en fantastisk over isfyldte fjorde.

Fra Narsarsuaq kan du se bygden Qassiarsuk på den modsatte side af fjorden. I Qassiarsuk grundlage Erik den Røde Brattahlid i år 982. Området blev centrum for hele nordboaktiviteten i Grønland. Bygderne Qassiarsuk og Igaliku kan du selvfølgelig besøge med båd.

Gå eller kør gennem Blomsterdalen med en farverig og subarktisk flora og fortsæt ad det lille spor ud til fjeldet. Her venter en ca. 300 meter opstigning til toppen, hvor du får udsigt til indlandsisen. Har du kræfter til at fortsætte, kan du på et par timer gå ned og ”røre” ved isen – men husk at du også skal tilbage!
Regn med at vandre mindst 8 km i bjergterræn.

Nunataq

Enooraq og Navarana Frederiksens forholdersted på vestkysten af Narsaq-halvøen ca. 7 km fra bygden Qassiarsuk. Her finder du kun et beboet hus, stalde og det tidligere ”stuehus”, der nu lejes ud til besøgende. Her er du altså helt ude på landet – hvilket i Grønland vil sige midt i den storslåede natur.

Nuuk (Godthåb)

Med sine ca. 13.500 indbyggere har Grønlands hovedstad Nuuk - som betyder ”Næsset” - mere end dobbelt så mange indbyggere som landets næststørste by Sisimiut. Dertil skal lægges ca. 350 mennesker, der lever i de to bygder Kapisillit og Qeqetarsuatsiaat. Nuuk blev grundlagt i 1728 af missionæren Hans Egede.

Nuuk er ikke blot administrativ hovedsæde for Grønlands hjemmestyre, byen er også hjemsted for uddannelsessteder og flere kulturelle institutioner: Grønlands Landsmuseum, Landsarkivet, Det Grønlandske Kulturhus ”Katuaq”, Landsbiblioteket og universitetet Ilisimatusarfik.

En efter grønlandske forhold stor by med bredde gader, bybusser, mange indkøbsmuligheder, barer og restauranter. I Nuuk er også den gamle kolonihavn, hvor man finder statuen af Hans Egede, samt nationalmuseet med det meget smukke udvalg af nationaldragter og en stor samling af tupilakker. Her findes også de velbevarede 500 gamle mumier fra Qilatkisoq ved Uummannaq.
Og så har Nuuk en indendørs offentlig svømmehal, der kaldes ”Malik”, som meget passende betyder ”bølge”.

Qaanaaq (Thule)

Byen Qaanaaq ligger i det nordligste Grønland. Sammen med områdets fem bygder er Qaanaaq hjemsted for ca. 900 indbyggere, og bygden Siorapaluk er verdens nordligste naturlige bosættelse.

Én gang om året kommer fragtskibet og resten af tiden foregår transport til stedet med fly. Tre måneders vintermørke og tre måneders midnatssol er med til at give Qaanaaq en helt speciel stemning - underbygget af utallige historier om polarekspeditioner. Senest Sirius 2000 med kronprins Frederik som deltager.

Klik for større billede


Qaqortoq (Julianehåb)

Qaqortoq betyder ”Det hvide”. Her er storisen dominerende med isflage ved isflage og i visse forårs– og sommermåneder belastende for sejladsen i de sydgrønlandske farvande.
Byen er den største i Sydgrønland med en befolkning der tæller ca. 3.400, hvoraf de ca. 300 bor i 3 bygder. Klimaet i Sydgrønland er varmere end i resten af landet. Imponerende haver uden for husene er derfor ikke noget særsyn.
Byen er Sydgrønlands trafikale og handelsmæssige centrum. Rutebåde anløber byen flere gange om ugen, og der er daglig helikopterforbindelse til Narsarsuaqs internationale lufthavn.

Området byder på mange spændende seværdigheder af naturmæssig, historisk og kulturel art. Bl.a. har 18 nordiske kunstnere, i 1993 og 1994 fremstillede 24 unikke naturstensskulpturer i Qaqortoq.

Qasigiannguit (Christianshåb)

Qasigiannguit, der har ca. 1.500 indbyggere, ligger 300 km nord for Polarcirklen og mindre end 20 min. helikopterflyvning fra Ilulissat. Den blev grundlagt i 1734, og er dermed den ældste by i Nordvestgrønland.
Qasigiannguit betyder “små spættede sæler”. Byens danske navn har den efter Kong Christian VI.  
I området er der fundet en mere end 4.000 år gammel boplads. De fundne genstande fra udgravningerne kan ses på det lokale museum.

Qassiarsuk

Bygden ligger ved Tunulliarfik-fjorden kun ca. 20 min. sejlads fra lufthavnen i Narsarsuaq. I dag huser bygden ca. 60 indbyggere, der stort set alle ernærer sig ved fåreavl.

Qassiarsuk ligger på det sted, hvor Erik Den Røde i år 982 bosatte sig og kaldte stedet for Brattahlid. Her findes spændende ruiner fra denne periode og nyopførte rekonstruktioner af Erik den Rødes gård og af Tjodhildes kirke.

Klik for større billede


Qeqertarsuaq (Godhavn)

Byen ligger på Diskoøen - den største ø ved Grønlands kyst. Befolkningen tæller lige under 1.100, hvoraf de ca. 70 bor i byens eneste bygd, Kangerluk, og deres vigtigste erhverv er fangst og fiskeri. Hvalfangst har haft en meget stor betydning gennem de sidste par hundrede år.
Qeqertarsuaq, der betyder ”den store ø”, er en lille, stille, men samtidig farverig by. Her er naturen anderledes end i resten af Diskobugten, idet Diskoøen er af vulkansk oprindelse. Området præges af høje basaltfjelde, dækket af gletschere og gennemskåret af dybe, frodige dale og varme kilder, som danner basis for en rig flora.

Normalt kan hundeslædekørsel ikke lade sig gøre i Grønland om sommeren, men det kan det på Diskoøen. Man kan nemlig vandre op til Lyngmarksbræen - en gletscher som ligger i 800 meters højde. Oppe på bræen står hundene klar til at give den optimale grønlandsoplevelse.
Først er der en lille sejlads over til Lyngmarksfjeldet, hvorefter turen foregår til fods. For de fleste er turen noget krævende, da ruten går opad i 2-3 timer, men det er anstrengelserne værd. Når du når toppen har du verdens bedste udsigt over Diskobugten, og du tror det måske ikke, men der er faktisk 80 km. over til Ilulissat. Det ser ud til at være meget tættere på!

Saqqaq

Saqqaq betyder ”solsiden” og hentyder til, at bygden ligger mod syd med fjeldet i ryggen. Bygden har ca. 190 indbyggere, som primært lever af fangst og fiskeri.
Saqqaq er et dejligt sted med udsigt til store drivende isfjelde. Og det specielle bagland indbyder til vandring og mange skønne naturoplevelser.

Klik for større billede


Sisimiut (Holsteinsborg)

Sisimiut er Grønlands næststørste by med ca.  5.900 indbyggere og ligger ca. 50 km nord for Polarcirklen. Det er den nordligste by, som kan besejles hele året og den sydligste by, hvor der findes slædehunde.
Sisimiut betyder ”Rævehulefolket”.

Byen, der blev anlagt i 1756, byder på spændende kulturoplevelser. Her er bl.a. kunstværksted og skindsystuer samt interessante fortidsminder ude ved lufthavnen.

Til byen hører et langrends-område med 5, 10 og 15 km præparerede løjper og 5 km uden for byen findes alpinbakker med dertil hørende skilift. Der kan lejes skiudstyr og snescootere. Det er også med udgangspunkt i Sisimiut at det årlige Arctic Circle Race afvikles.

Kællingehætten (784moh) står som et smukt og stolt varetegn over Sisimiut. Det lidt specielle navn skyldes fjeldets udseende, som minder om hætten på kvindernes anorakker.
På grønlandsk hedder fjeldet Nasaasaaq, der betyder ”noget der ligner en hue/hætte”. Det er den mest anstrengende bestigning i området, da du både skal vandre og klatre det sidste stykke til toppen. Anstrengelserne belønnes med en fabelagtig udsigt både nordpå mod Præstefjeldet og ned sydpå mod de høje blålige fjelde.
Det er også muligt at se langt ind i Amerloqfjorden og ned på den forladte bygd Assaqutaq.

En anden mulighed er Præstefjeldet, der ligger lige nord for byen på vejen ud til lufthavnen. Fjeldet har sit navn efter præsten, som i 1700-tallet boede for foden af fjeldet.  I dag kan du endnu se fundamentet af præsteboligen, medens selve huset er flyttet til byen og huser turistkontoret. Turen til toppen af fjeldet er flot, og du kan hele vejen se ned over byen og de omkringliggende områder. Da fjeldet ligger sydvendt, er der meget grønt med mange buske, blomster og mos. Fra toppen af fjeldet er der en smuk udsigt over byen og Kangerluarsuk Tulleq (første fjord).

Tasiilaq (Ammassalik)

Den største by på Grønlands østkyst har 2 navne. Ammassalik betyder ”stedet med ammassatter” (en lille loddefisk), og Tasiilaq, som betyder ”stedet, der næsten ligner en sø”, efter naturhavnen byen ligger ved.
Fordelt på 2 byer og 9 bygder bor der kun ca. 3.000 mennesker i hele Østgrønland - heraf 1.500 i byen.
Ankomsten til byen foregår via lufthavnen i Kulusuk, der har flere ugentlige forbindelser til Island og Vestgrønland.

Beliggenheden betyder, at området er rigt på arktisk flora, og vandreture er derfor en meget populær aktivitet. Navnet Tasiilaq er den østgrønlandske version af bynavnet. I Vestgrønland kaldes byen for Ammassalik.

Klik for større billede


Uummannaq

En af de smukkeste byer i det nordlige Grønland ligger på en 12 km2 stor ø, som bl.a. huser ”Julemandens Kongsgård”.  

Selve byen ligger på for foden af de karakteristiske hjerteformede fjelde, som byen er navngivet efter. Kommunen har ca. 2.800 indbyggere, hvoraf de ca. 1.300 bor i de 7 bygder. Fiskeri, især efter hellefisk, er hovederhvervet, og i de fleste bygder findes der mindre produktionsanlæg.

Vejrmæssigt befinder Uummannaq sig i et af landets mest stabile områder. Det er det sted i Grønland, hvor der om sommeren registreres flest solskinstimer.

En af de største attraktioner i Uummannaq er de mange hvaler, som kan ses i fjordområderne specielt i august og september. Midnatssol, hvaler, sæler, fugle, den hurtigste gletscher i verden samt en uspoleret natur omgiver den smukt beliggende by.
Her, 600 km nord for Polarcirklen, varer midnatssolen fra maj til midten af august.

Der er også mulighed for at tage til Qilakitsoq, som ligger på Nuussuaq, halvøen nord for Uummannaq. Det er her de berømte eskimomumier dateret tilbage til år 1475 blev fundet i 1972. Mumierne kan ses på Grønlands Nationalmuseum i Nuuk.

Kilder

Du kan læse meget mere på

Grønlands Rejsebureau, Profil Rejser, Grønlands Turistråd samt Grønlandsguiden.

Outwell
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Subaru
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt