Riis Rejser

3.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Efterår i Mugello (1/2), Toscana, Italien

Morgendisen glider langsomt gennem den brede Mugellodal og sætter dug på de høje slanke cypresser. I de fjerne Appenniner-bjerge ses kastanie- og egetræer, hvis gyldne efterårsfarver kaster lyset fra dagens første solstråler tilbage.

Hotel Poggio dei Medici

Hotel Poggio dei Medici


Hotel i landlige omgivelser

Jeg nyder udsigten fra min terrasse på Hotel Poggio dei Medici og indsnuser de dufte som det nyslåede græs nedenfor endnu giver. Det er et dejligt og fredeligt sted at bo, lige ved golfbanen lidt uden for byen Scarperia midt i Mugello-regionen.

Mugello (der udtales ”Mudjello”) ligger i den nordøstlige del af Toscana i Italien og grænser op til Emilia Romagna, hvor bjergkæden Appenninerne danner den naturlige grænse mellem landsdelene. Kun et halvt hundrede km. mod syd ligger Firenze – renæssancens vugge – hvorfra der er gode forbindelser til Mugello. Uanset hvor vi rejser, støder vi på renæssancen – også i Mugello - hvor navne som Guidi, Ubaldini og ikke mindst Medici går igen og igen, når vi kommer til byerne eller ser på villaer i det åbne kulturlandskab.
Medici-familien, der dominerede politikken i Toscana gennem 300 år fra 1434 til 1737, havde både kloge hoveder iblandt og blev umådelige rige bl.a. på udlånevirksomhed – den tids bankforretning. De var ikke altid lige populære, men fik sat deres fingeraftryk på kunst og kultur – ikke mindst med imponerende bygningsværker.

Byport ved Firenzuola

Byport ved Firenzuola


Mange historiske centre i Mugello

Vi er kørt til en af regionens nordligst beliggende byer, Firenzuola, hvor der denne dag er en Festival ”Fra træ og sten”.

Byen vrimler med mennesker der er ved at gøre dagen til en fest og rundt omkring er der udstillet kunsthåndværk.

Hele byen er omsluttet af en mur af gamle huse og vi kommer ind i byen gennem porten der fører os lige ind på hovedgaden.

Byen er fra 1300-tallet og en af de tre byer der ligger i selve Appenninerne. De øvrige er Palazzuolo og Marradi.

Il Palazzo dei Vicari

Il Palazzo dei Vicari


Scarperia

Inden for den gamle bymur løber den smalle gade ind til torvet, hvor Il Palazzo dei Vicari rejser sig med sin udsmykning med utallige forskellige våbenskjolde. Signaturer fra de mennesker, der gennem tiderne har tjent kongen med opkrævning af skatter i regionen.

Slottet blev bygget i det 14. århundrede, hvor Scarperia blev hovedsædet uden for Firenze. Desværre har jordskælv i både det 15. og 16. århundrede ødelagt mange af de oprindelige fresker, men endnu kan man både i indgangsportalen samt oppe på etagerne se rester af fortidens flotte fresker. Bl.a. det berømte billede af ”Madonnaen med barnet og helgener”, som vi ser på museer ”Meseo dei Ferri Taglienti”. Her ses både antik og moderne kunst i det omfattende kniv-museum.

Byen er netop kendt for sin produktion af knive til ethvert formål og gaderne er fyldt med forretninger, der producerer og sælger knive. I tilknytning til paladsets museum kan man besøge et lille antikt værksted med smedje og værktøj, som tidligere blev benyttet til fremstilling af knive.

Kulturlandskabet i Mugello

Kulturlandskabet i Mugello


Den hvide vej

Afstandene er små her i Mugello-dalen. Ikke længere end man kan vandre eller cykle rundt.

Nede i dalen foretrækker jeg at cykle og spare kræfterne til vandreturen, når jeg kommer op i bjergene.

Fra byen Sant Piero syd for Scarperia, fører en af ruterne op til borgen Fortezza Di Saint Martino. Det er ikke muligt at komme inden for i borgen, da den er privatejet og ejerne p.t. er i fuld gang med at genopbygge og renovere.

Turen rundt om borgen viser os, at det er en meget stor fæstning. Vi får oplyst, at stedet har huset en hel by og at bønderne har kunnet dyrke jorden inden for fæstningens mure.

Længere fremme rammer vi ”Den hvide vej” og kommer forbi en af de mange typiske kirker, som området er så rig på. Ved Spugnole har der tidligere også været et kloster.

Vejen fører os over bjergkammen og landskabet åbner sig igen med udsigt til marker og olivenlunde, små landsbyer med de karakteristiske røde tegltage.

Vi passerer byen Trebbino med slottet, som Medici-familien byggede som fritids- og jagthus. Trebbino-slottet er i privat eje, men det er muligt at besøge stedet ved på forhånd at reservere tid.

På den anden side af bjergkammen ved San Giovanni in Petroio åbner søen Bilancino sig for vore fødder og så går det nedad.

Ved søens sydlige bred støder vi på et aktivitetscenter for kano- og kajakudlejning, surf og sejlsport. Men her er ganske ”dødt” i dag for sæsonen er stoppet, nu efteråret er kommet til Mugello.

Naturreservatet

Naturreservatet


Naturreservatet Gabbianello Oasis

På østsiden af Largo Bilancino finder vi et lille naturreservat, Gabbianello Oasis og møder naturvejlederen Silvia Ricci.

Hun er en vidunderlig kvinde, der brænder for projektet og med entusiasme og iver fortæller og viser frem.

Gennem Mugello-dalen løber den meget befærdede motorvej A1 mellem Firenze (Rom) i syd og Bologna i nord.

Derudover er jernbanen for hurtigtoget bygget og alle disse byggerier har ødelagt nogle meget vigtige rastepladser for fuglene på deres træk ind over Appenninerne.

Nu har man forsøgt at genskabe vådområder samt en større sø ved siden af Bilancino-søen, og projektet ser ud til at lykkes. Med midler fra WWF samt en del frivilligt arbejde er der etableret et lille besøgssted, som bruges til at undervise børn og voksne om naturen.

Rundt omkring søen er opsat flere shelters, hvorfra man i skjul kan iagttage fuglene. Mange trækker i april/maj og igen i oktober/november. Men her er også standfugle, som slår sig ned og bygger reder her. Der er plantet dunhammer og etableret et lavvandet område, hvor frøer og andre padder trives godt. Blandt fuglene ser vi i dag grå og hvid hejre, svaner, diverse ænder samt blishøns.

Silvia fortæller, at man eksperimenterer med at etablere et særligt område med duftende blomster for at tiltrække sommerfugle, og endelig har man samlet en helt række gamle frugttræer, som ikke længere dyrkes i private haver, men som er værd at bevare.

Har du tid og interesserer du dig for fugle, bør vejen lægges her forbi.

Campingpladsen Mugello Verde

Campingpladsen Mugello Verde


Camping Village Mugello Verde

Lidt syd for Martino-fæstningen lige ved Sant Piero ligger en af områdets større campingpladser ”Mugello Verde”. Her er standpladserne grupperet på bjergsidens terrasser og her findes masser af hytter og bungalows, som man kan leje, hvis man ikke selv har autocamper, campingvogn eller telt med.
Da vi går rundt på pladsen undrer det os, at så få turister har fundet vej til dette dejlige sted, hvor solen endnu i oktober er så stærk, at gæsterne fortsat kan ligge og sole sig.
Mugello Verde er et godt alternativ, hvis man ønsker at bo tættere på både natur og kultur i Mugello.

Campingferie 650,-
Primo Tours
Outwell
Torre La Sal
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt