Primo Tours

30.4.08

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Nordatlanten Rundt (3/21): Island, Vatnajökull

Campingpladsen i Höfn er et godt udgangspunkt for ture til Europas største gletsjer. I dag skal vi se en del af den, som vi aldrig glemmer igen. Vi skal også tæt på nogle af Islands vilde dyr.

Klik for større billede


Flot dag

Når man rejser til et land som Island, er det vigtigt at have luft i rejseplanen. Vejret er ustadigt og kan skifte på kort tid. I går besøgte vi Skafafell Nationalpark. En oplevelse, der ikke nødvendigvis kræver suveræn flot vejr. I dag skal vi hel tæt på gletsjeren og det er vejret perfekt til.

Vi er glade for, at vi har tid til at vente. For i der er der højt til loftet på den klare forårsdag, og fra vores vogntog har vi en flot udsigt til Vatnajökull.

Det var fra starten af egentlig meningen, at vi ville have flyttet campingplads for et par dage siden, men vi er alle så begejstrede for pladsen og den centrale placering, så vi bliver et par dage mere her. Hertil kommer en perfekt service fra lejrchefen, der har hjulpet os og givet os en masse gode råd til oplevelser i området.

Hvis du kommer i bil, har campingpladsen i øvrigt flotte hytter, som kan lejes. Husk at bestille i højsæsonen.

Klik for større billede


Mere viden

Inde i byen Höfn (udtales Høb) ligger der et lille museum med en flot udstilling, der fortæller alt om Vatnajökull. Der er tale om et stykke omfattende natur, hvis cyklus, flora og fauna er yderst interessant. Alene for at beskrive is og sne har islændinge over 100 forskellige ord. Udstillingen kan ses på en times tid. Det starter vi også med for at få indblik i, hvad det egentlig er, vi skal ind og se.

Selvom vi skal bruge hele dagen ved gletsjeren, finder vi også ud af, at vi kun skal opleve en meget, meget lille del af Vatnajökull.

Klik for større billede


Mange udsigtspunkter

Hele vejen langs Hovedvej 1, der går hele Island rundt, er der masser af udsigtspunkter til de mange gletsjertunger, der presser sig ned gennem de mange dale. Det er alle steder et flot syn. Flere steder går der grusveje tættere på gletsjeren, som man kan køre ind på, hvis man har firhjulstræk. Ellers kan det anbefales at stille bilen og gå tættere på.

Vatnajökull dækker et areal på ca. 8.100 km2, og er på størrelse med Sjælland. Isen er flere steder 1.000 meter tyk. Under isen er der flere aktive vulkaner og når de er i udbrud, er der store kræfter på spil. Grimsvötn, der er ca. 15 km bred og 100 km lang, er en af mest aktive med mere end 100 udbrud siden 1902.

Klik for større billede


Fascinerende indsø

Ved gletsjertungen Breiðamerkurjökull og indsøen Jökulsárlón får man en af Islands største naturoplevelser. Søen opstod først i midten af 1930´erne, fordi gletsjeren smeltede. Tidligere gik gletsjeren helt ud til havet. Broen, der forbinder begge sider af smeltevandets udløb, er uhyre vigtig i dag, fordi den gør, at Hovedvej 1 kan gå hele vejen rundt om Island.

Ved siden af den ene bred er der en større parkeringsplads, hvor man kan tage på vandretur fra. Det er også her man kan tage på sejltur på indsøen.

Klik for større billede


Aldrig ens

Indsøen ser aldrig ud på samme måde. De mange isbjerge, der kommer fra selve gletsjeren forandrer landskabet konstant. Man får aldrig den samme oplevelse og man bliver aldrig træt af at se på det.

Man får også en god fornemmelse af, hvorfor islændinge ikke bare kalder is for "is". At det kan hedde mange forskellige ting ses tydeligt på de mange farver og formationer.
Søen er ca. 200 meter dyb.

Klik for større billede


Vi er alle glade

Når man rejser så meget som vi gør, er man dybt taknemmelig, når vejret er med én den dag, man har ventet på at få denne sublime naturoplevelse. Uanset hvor vi kigger hen er der umådelig smukt. Dette er uden tvivl naturen egne kunstværker og hver gang man kommer, er det en ny udstilling.

Stemningen er høj fra de små børn til Britta og Ole, der repræsenterer den anden ende af aldersskalaen.

Klik for større billede


Vi skal endnu tættere på

Flere gange om dagen er det muligt at komme ud at sejle på Jökulsárlón. Husk at bestille tid i højsæsonen. Man betaler billetterne i den lille cafe, der ligger der hvor båden starter.

Amfibiebåden starter fra en lille ”perron” på land. Vi får alle redningsvest på. Herefter går det ud over den hullede lava-vej. Turen tager 40 minutter - men føles som 10 minutter.

Klik for større billede


1.000 år gammel is

Guiden, der både taler engelsk og dansk, fortæller os om dyrelivet og gletsjerens imponerende kunstværker. Isklumpen fra vandet består at is, der er mere end 1.000 år gammel.
Vi får alle et stykke.

Klik for større billede


Sælerne er ligeglade

På de store isbjerge ligger sælerne og nyder forårssolen. De leger med hinanden i vandet. Utroligt at se hvor kluntede de kan være på land, når man ser hvor eminente de svømmer i vandet.

Selvom vi kommer meget tæt på, er de ikke berørte af vores besøg. De er vant til nysgerrige turister, der knipser løs med kameraerne. Vi ser også masser af fugle.

Klik for større billede


Gå ikke glip af sejlturen

Sejlturen på Jökulsárlón har indtil videre været den største oplevelse på vores rejse. Og den bliver svær at slå.
Dyreliv i pagt med enestående natur sætter sine dybe og uforglemmelige spor hos os alle. Og så er vi utrolig glade for, at vi ventede til den smukkeste dag rent vejrmæssigt.

Klik for større billede


Perfekt dag

Efter sejlturen og flere timer i området afslutter vi oplevelserne med en god frokost i det fri. Vi har køleboks, der kan kører på 12 V i bilen, så mad og drikkevarer er friske. Vi har også campingmøblerne med, så det tager ikke lang tid at diske op med lækker frokost i det fri.

Udsigten er ganske enkelt enestående.

I morgen skal vi køre videre og forlade denne imponerende del af Island. Men vi glemmer den aldrig.

Yderligere oplysninger om denne campingferie i Island

Sted: Island i Nordatlanten

Tidspunkt: Maj

Guide: Turen går til Island samt Rejsen rundt i Island, Politikens Forlag

Primo Tours
Subaru
Campingferie 650,-
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt