Primo Tours

14.5.08

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Nordatlanten Rundt (5/21): Island, Rundt om Myvatn

Så er vi her. Vi bor på rygende vulkaner eller i hvert fald en rygende undergrund. Stanken af svovl (læs rådden æg - smil) hænger i luften. Vi får igen en flot base som udgangspunkt for alle de oplevelser vi skal tæt på de næste par dage.

Klik for større billede


Vi har igen fået sat vogntoget op, så vi har en hyggelig ”gårdsplads” med udsigt til Myvatn. Campingpladsen ligger godt i et stort grønt område med en lille facilitetsbygning med vaskerum og badeværelse. Ikke stort, men rent og varmt. Campingpladsen kan rumme mange telte og kommer man med campingvogn eller autocamper i højsæsonen, kan det anbefales at bestille plads.

Klik for større billede


Mývatn - myggesøen

Mývatn er 38 km² stor. Den ligger ca. 280 m.o.h. i et meget vulkansk område og har ca. 40 øer, der netop er opstået fra forskellige udbrud. Selvom Mývatn befinder sig i højlandet, har der altid boet folk her, fordi søen har et rigt dyreliv.
Søen har sit navn fra de om sommeren store myggesværme af overvejende harmløse dansemyg, der er grundlaget for søens mange fisk og fugle. Om sommeren kan man i to perioder á 14 dage, observere store søjleagtige, sorte sværme af dansemyg over søen.

Klik for større billede


De underjordiske varme kilder og den lave dybde på 2-5 meter giver en rig produktion af plankton, der giver gode livsbetingelser for insektlarver, fisk og fugle og er i øvrigt et af verdens bedste yngleområder for ænder, som f.eks strømand, islandsk hvinand og islom.

Flere steder på vejen må vi køre langsom, fordi de varme dampe er så tæt, at vi ikke kan se så langt frem. Lugten af svovl minder om rådden æg, men man vender sig hurtigt til det.

Klik for større billede


Hverir - mærker jordens indre

Hverir ligger vest for Mývatn og ses på lang afstand pga. de mange dampe, der stiger til vejr. Svovlkilderne spillede en stor rolle i 1500-tallet, hvor bl.a. den danske flåde hentede svovl til krudt.

I dag kan man nyde synet af det specielle månelandskab og varme sig de steder, hvor dampene kommer op.

Klik for større billede


Kig dig for

Man skal virkelig kigge sig for, når man går i området, for jordskorpen er meget tynd. Der er afskærmninger, men hold alligevel øje og brug din sunde fornuft. Få meter under jorden koger mudderet.

Ved Hverir er der en stor parkeringsplads, hvor du kan parkere, mens du går i området.

Altså et af de steder som er lette at komme til, når du er undervejs.

Klik for større billede


Dimmuborgir - de sorte slotte

Vi kører tilbage til Mývatn og kører syd om søen på den østlige side. Det første sted vi stopper er ved Dimmuborgir, der er et stort lavaområde. Dimmuborgir betyder de sorte slotte og dette navn er meget beskrivende.
Størknet lava rejser sig i alverdens formationer. Har du børn med på turen, så er der virkelig mulighed for at lade fantasien få frit løb.

Fra vejen har man også udsigt til Hverfjall, der er et 350 meter højt aksebjerg. Man mener, det er dannet ved et udbrud for 2500 år siden.

Klik for større billede


Katedralen er imponerende

Går man den lange tur rundt i stisystemet - det tager ca. en time - så kommer man helt om til ”Katedralen”, der er en kæmpestor hvælving, hvor lavaen er størknet på forunderlig vis. Lavaen kom fra et udbrud i Ludent. Lavaen er så størknet på vej mod Mývatn.

Ved Dimmuborgir er der også en parkeringsplads, hvor man sagtens kan holde.

Klik for større billede


Videre til Goðafoss

Vi fortsætter vores dagsudflugt ad Hoved 1 og kører mod Akureyri for at se vandfaldet Goðafoss. Vi parkerer igen på den lille parkeringsplads. Der er ganske mange mennesker, fordi vandfaldet ligger lige ud til Hovedvej 1, så stort set alle stopper.

Vandet i elven Skjálfandafljót falder 12 meter ned over en bredde på 30 meter.

Et imponerende syn, som man kan sidde og betragte i lang tid.

Klik for større billede


Vi har godt fodtøj på, så vi går en tur i området. Det er igen om at se sig for. Klipperne er våde og blokmarken er ganske ufremkommelig, hvis man vil helt ud til selve faldet.

Klik for større billede


Flot natur

På vej tilbage til campingpladsen stopper vi flere steder ved elven Laxa, der løber mellem Mývatn og udløbet i Skjalfandi ved Husavik, hvor vi senere skal på hvalsafari.

Klik for større billede


Flot aften

Da vi kommer tilbage til lejren på campingpladsen, står solen stadig højt på himlen. Det er køligt (+5 grader), så vi vælger at tage godt med tøj på for at kunne spise ude. Udsigten fra vores plads over Mývatn og det barske landskab skal nydes så meget som muligt. Læsejlet kommer her til sin fulde ret og skaber læ på ”gårdspladsen”. Vi kunne her sætte pløkker i, hvilket ikke er så almindelig i Island.

Klik for større billede


Næsten alt med hjemmefra

Mad er utrolig dyrt i Island, så vi har stort set alt med hjemmefra. Vognene er fyldt med ris, pasta og konserves, så vi kun skal supplere med friske råvarer som mælk, frugt, grønt og kød. Bøfferne er købt hos den lokale købmand, og skal sætte et solidt punktum for endnu en oplevelsesrig dag.

Alle er vi helt vilde med Island.

Yderligere oplysninger om denne campingferie i Island

Sted: Island i Nordatlanten

Tidspunkt: Maj

Guide: Turen går til Island, Politikens Forlag

Campingferie 650,-
Subaru
Torre La Sal
Outwell
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt