Dayz Resorts

18.3.09

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Tryvann Vinterpark, Visitoslo samt RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Norge: På ski i Oslos baghave

Toget til Frognerseteren snor sig op langs den vinterklædte fjeldside og stopper ved alle stationer, hvor folk fra Oslo iklædt skitøj og bærende på ski, snowboard eller kælk stiger på.

Oslos metro T-banen køre direkte til Nordmarka

Oslos metro T-banen køre direkte til Nordmarka
Fotograf: RejseAvisen.dk


Nemt med Oslo Pass

Jeg har Oslo-passet i hånden, som giver mig fri adgang til offentlig transport - men også fri adgang til 35 forskellige museer, svømmehaller, fri parkering på kommunale P-pladser samt rabat på utallige restauranter, forretninger samt sightseeing og underholdning. Det købes på turistinformationen f.eks. lige uden for Oslo Central Stationen eller ved National Teateret og stemples første gang det bruges og er så gældende i den periode, man har købt det for: 24-, 48- eller 72 timer.

Ved Voksenkollen station

Ved Voksenkollen station
Fotograf: RejseAvisen.dk


T-banen (T står for Tunnelbanen) er byens metro og binder hele byen sammen fra øst til vest og fra syd til nord. Stationernes navneskilte viser hvor højt over havet, vi befinder os og snart er vi så højt over byen, at vi har fri udsigt til den vestlige bydel under os og Oslofjorden i baggrunden.
På linie 1’s næstsidste station Voksenkollen, står jeg af og tager så skibussen, også dækket af Oslo-passet, det sidste stykke - 5 min. - op til Tryvann Vinterpark.

Det har taget mig mindre end en 30 minutter at komme fra det pulserende centrum af storbyen og ud i den friske snedækkede natur i Nordmarka - Oslos baghave. Ingen andre hovedstæder i hele verden kan bryste sig med en så storslået natur, så tæt på centrum! Væk fra sjap, bilos og larm. Det er så nemt, når man først har prøvet det.

Tryvann Vinterpark med Tryvanntårnet i baggrunden

Tryvann Vinterpark med Tryvanntårnet i baggrunden
Fotograf: Tryvann Vinterpark


Tryvann Vinterpark

Det er første gang jeg er her og spejder efter søen, idet jeg tror, at Tryvann er en større sø med samme navn. Men Tryvann er opkaldt efter tre små søer i området - trevand.
I stedet ser jeg et enormt tårn - Tryvannstårnet - rejse sig 60 meter højt bag skiudlejningen. Tårnet har tidligere været brugt til telekommunikation, TV og telefoni etc. men står nu ”tomt”. Her kunne der på toppen blive alle tiders restaurant med en fantastisk udsigt. Vi får se….

I skistalden lejer jeg støvler, ski og stave samt hjelm, og forsynet med mit elektroniske liftkort - Oslo Skipass - i mit jakkeærme er jeg klar til at indtage pisterne på Tryvann Vinterpark.

Halfpibe i Tryvann Vinterpark

Halfpibe i Tryvann Vinterpark
Fotograf: Tryvann Vinterpark


Et lille rullende fortov slæber mig 20 højdemeter op til startpunktet lige under Tryvannstårnet, 534 moh. og jeg starter med piste nr. 1 - Tårnbakken, en dejlig bred og let grøn piste. Tårnbakken er 900 m lang og ideel for nybegyndere og rigtig god til carving, snowboard og telemarksving.

Parallelt med denne løber piste nr. 2 - Tryvannskleiva, der på de første par hundrede meter fra Tryvannstårnet er ganske flad og må betegnes som et transportstykke for at komme frem til den røde piste, der er en noget stejlere bakke og bedre egnet for viderekommende. Men den er kort.

Funpark under stolelift

Funpark under stolelift
Fotograf: Tryvann Vinterpark


Den længste piste og områdets p.t. eneste sorte piste, er nr. 11 - Wyllerløjpen. Den er 1.475 m lang og har internationale slalom-mål. Den er ganske let på de første 500 meter og noget stejlere på nederste del og derfor velegnet til øvede skiløbere. For at komme til denne piste kan man tage en af de 4 blå pister fra tårnet, hvor man også kan benytte funparken med halfpipe og border crossbanen. Her er lidt for enhver.
Desværre sker den lange tur tilbage til pistens start p.t. med en tallerkenhejs.

Lidt neden for tårnet findes børneområdet - Tommkliva, som dog påtænkes flyttet længere op i terrænet.

I alt har Tryvann Vinterpark 14 pister og 7 hejse - nok til en dag eller to, og så er der i øvrigt aften-ski til kl. 22.

Ilden knitrer i pejsen på Tryvann Stua

Ilden knitrer i pejsen på Tryvann Stua
Fotograf: RrejseAvisen.dk


Lidt til ganen

Neden for Tårnbakken og Tryvannskliva, der mødes samme sted, er der kort afstand hen til Tryvanns Stua, hvor stedets smørrebrød kan anbefales. Prøv f.eks. elg-kød, det er mørt som smør! Og glem ikke de i Oslo "verdensberømte" kanelboller med glasur....
Und dig selv et hvil foran den knitrende ild i pejsen, inden det igen går løs på pisterne.

Højt i Tryvann Vinterpark

Højt i Tryvann Vinterpark
Fotograf: Tryvann Vinterpark


Skipakke

Oslo Turistbureau tilbyder skipakker f.eks. for en dag eller to, der inkluderer hotel med morgenmad, Oslo-passet samt liftkort i Tryvann Vinterpark. Derudover kan du bestille skilærer og eller guide. Du kan naturligvis kombinere et ophold på et par dage med ski om formiddagen, shopping/sightseeing om eftermiddagen og om aftenen en tur i den helt nye og meget smukke opera, der ligger helt ud til fjorden og i gå-afstand fra centrum (Karl Johans Gate).
Du finder det hele på hjemmesiden for Turistinformation Oslo under ”oslo-pakken”.

Jeg kom denne gang til Oslo med fly og tog flytoget til Central Stationen. Men kommer du f.eks. med DFDFS Seaways fra København, går der bus direkte fra skibet til Vinterparken kl. 10.00 og retur kl. 15.00 – så du kan få en hel dag i sneen på en sviptur til Norge.

Kommer du med Stena Line fra Frederikshavn, er skibet i Oslo om eftermiddagen, så her skal du bruge en nat i Oslo, inden du kommer på ski.

Operaen i Oslo

Operaen i Oslo
Fotograf: Visitoslo.com


En eftermiddag i Oslo

Jeg er tilbage på mit værelse på Hotel Bristol, der ligger centralt i byen på en parallelgade til byens hovedgade - Karl Johans Gate. Skitøjet er hængt til tørre og jeg spadserer en tur i det vinterklædte centrum af Oslo. Det har sneet fornyeligt, så tage, træer og buske har endnu sneen hængende på sig. Og det er naturligvis hovedgaden, der trækker opmærksomheden. Her finder jeg flere gode restauranter og forretninger og kan faktisk fra Karl Johans Gata se ikke så få af de museer og bygninger, som jeg kunne tænke mig at besøge. Men jeg vælger at lade Oslo-passet forblive i min pung og spadserer i stedet omkring Slottet gennem den kridhvide slotspark, hvor sneen ligger uberørt.

I den anden ende af hovedgaden - mellem fjorden og Central Stationen ligger Operaen helt ned til fjorden. I den førsteklasses restaurant - med udsigt gennem panoramavinduerne til bl.a. DFDS Seaways flotte skib liggende i de isfyldte fjord - nyder jeg stedets kogte torsk på en bund af blended kartofler og peberrod og dertil sprøde grøntsager.  

Knut Qvigstad fra Ski & Guide kender hvert spor i Nordmarka

Knut Qvigstad fra Ski & Guide kender hvert spor i Nordmarka
Fotograf: RejseAvisen.dk


Langrend i Marka

Efter et solidt morgenmåltid på Hotel Bristol er der kort vej til T-banen og jeg tager igen ud til Voksenkollen - men denne gang for at leje langrendsstøvler og ski i skiudlejningen lige ved stationen.

Min gode ven Bent og jeg har allieret os med en skiguide fra eventfirmaet Ski & Guide, Knut Qvigstad, der vil vise os rundt i Nordmarka. Knut, der studerer statskundskab på universitetet, har løbet alene rundt i Marka siden han var 12 år og kender området som sin bukselomme.

I Nordmarka er der omkring 2.600 km præparerede løjper. Jo, du læste rigtigt! 2.600 km.!

Området ligger i fjeldskoven mellem ca. 300 og ca. 500 moh, men kommer man længere ind i landet, når vi op i ca. 700 moh. Her er altså løjper nok til et helt livs langrendsløb! Oven i købet kan man tage på en flerdages tur med overnatning undervejs - i hytter eller eget medbragt telt. Den Norske Turistforening (DNT) har hytter i Nordmarka.

Rimfrost i Nordmarka

Rimfrost i Nordmarka
Fotograf: RejseAvisen.dk


Det er Skiforeningen der vedligeholder og præparerer løjperne i Nordmarka og de har en fantastisk hjemmeside, hvor du i forvejen kan planlægge din skitur. Du bliver ledt igennem hvor du ønsker at løbe, hvor langt og hvad du evt. vil se undervejs - og et eller flere forslag til ruter bliver vist.
Om sommeren er der samme muligheder for cykelture/mountainbike-ture.

Vi følger nogle løjper over åbent land, gennem tæt skov, krydser tilfrosne søer (pas på i sæsonens ydertider november og maj, hvor isen kan være usikker) kommer op på højdedrag med udsigt udover skov, fjeld og fjord og fortsætter gennem det let kuperede terræn. Det går op og ned hele tiden.

Fra løjpen i Nordmarka

Fra løjpen i Nordmarka
Fotograf: RejseAvisen.dk


Med os har vi Skiforeningens oversigtskort, der i grove træk viser hvorledes løjperne krydser gennem landskabet. Ulempen ved disse kort er, at de intet fortæller om højden, da højdekurverne mangler. Ønsker du at detailplanlægge din tur, skal du have et geodætisk kort med højdekurver f.eks. i 1:50.000. Nu har vi guide på, så vi ikke bliver helt væk i Marka… Det sker faktisk, at folk farer vildt her og f.eks. går i ring…. Vi er på fjeldet og vejret kan skifte hurtigt. Pludselig kan en tågesky passere og man kan ikke se en hånd for sig.
Løjperne er godt mærket og ved de fleste kryds er skiltning med stednavne og km-angivelse, ligesom der undervejs er røde markeringer for vinterløjperne og blå for cykelstierne/mountainbike-ruterne.

I lavvo hos Rejs & Guide

I lavvo hos Rejs & Guide
Fotograf: RejseAvisen.dk


Rensdyrgryde i lavvu

Vores rundtur i Marka ender ved eventfirmaet Ski & Guide, hvor vi kan hygge os i en lavvu - et stort sametelt eller tipi - omkring bålet, der brænder lystigt i midten af teltet. En åbning i lavvuens top, hvor træstolperne, der bærer teltdugen mødes, lukker røgen ud. På lavvoens tværgående stolper hænger rendsyrskind.

Reidun Løvstuen, der er indehaver af Ski & Guide, serverer en rensdyrstuvning for os, mens vi ”damper af” efter langrendsturen. Udover guidning tilbydes også undervisning og transport f.eks. bliv kørt ud og løb hjem…. Rejs & Guide tilbyder arrangementer for større grupper med aktiviteter og spisning m.v. Om sommeren er her mulighed for cykling/mountainbiking med eller uden guide.

Mor og barn hilser på - ved Ullevålseter

Mor og barn hilser på - ved Ullevålseter
Fotograf: RejseAvsen.dk


Hurtig hjemad

Tilbage i centrum tager jeg Flytoget fra Oslo Central Station til Oslo lufthavn Gardermoen. Det er et hurtigtog, der nærmest flyver hen over skinnerne med op til 245 km i timen i de 19 behagelige minutter det tager at nå frem. Bemærk, at billetten til flytoget ikke indgår i Oslo-passet og at billetten først stemples ved ankomsten til lufthavnen.

Her mangler ikke sne

Her mangler ikke sne
Fotograf: RejseAvisen.dk


Yderligere oplysninger om denne vinterferie i Norge

Sted: Tryvann ligger i Nordmarka i udkanten af Oslo, Norge

Årstid: Denne rejse blev gennemført i marts måned

Kort: Skiforeningens løjpekort i forskellige målestoksforhold. Kortene er oversigtskort med ruterne markeret, men mangler højdekurver.

Guide: Turen går til Norge samt Rejsen rundt i Norge, Politikens Forlag

Small Danish Hotels
Alan Rogers - Bella Italia
Subaru
Swarowski
Suncharter