Riis Rejser

21.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Vinterferie på Filefjell i Norge (1/3)

- Nej, der er endnu ingen, der har været rundt om Kyrkjenosi. Sporet er ikke opkørt, men skulle være kvistet. Det er Hans Christian vi søger råd hos. Han er madkoordinator på vor fællesrejse og har været her hele sidste uge og har godt kendskab til terrænet på Filefjell.

Morgensol på Bjørdalsnosi

Morgensol på Bjørdalsnosi


Tur om Kyrkjenosi (Sort 1)

Vi fortæller, at vi har tænkt os at gå rundt om Kyrkjenosi i dag og undrer os over, at ingen andre finder vej til dette storslåede terræn denne pragtfulde vinterdag med 10 graders frost, fuld sol og ingen vind.

Fra vor storhytte - Filefjell Høyfjellseter - tager vi skiene på nakken og går de ca. 50 meter op ad landevejen, hvor løjpenettet begynder.

Oppe i terrænet er det  en brat stigning på ca. ½ time til at begynde med, men så flader landskabet ud ved søen Björdalstjern og vi glider ned til skiltet, hvor løjperne (sort 1 og sort 2) deler sig.

Sneskred ved Bjørdalsnosi

Sneskred ved Bjørdalsnosi


Forbi Bjørdalsnosi

Et scooterspor går langs med den markerede løjpe og det følger vi. Foran os kan vi se, at der har været et større sneskred ned fra Bjørdalsnosi.

Kæmpemæssige isblokke ligger spredt neden for fjeldvægen, men løjpen går i sikker afstand fra sneskredet, så der er ingen fare.

Nu går det igen opad langs østsiden af Bjørdalsnosi, og efter godt en time er vi oppe i den uberørte fjeldverden.

Vi er helt alene og nyder fjeldets storhed.

Lidt af Jotunheimens fjeldtoppe

Lidt af Jotunheimens fjeldtoppe


Udfordrende nedtur

Oppe kommer vi frem til et stort plateau, som er en isbelagt sø - Slettningen, 1.228moh.

På et af højdedragene langs søen, kommer vi så højt op, at vi kan se flere af fjeldtoppene ovre i Jotunheimen.

På vor venstre hånd rejser flere store fjeldtoppe sig - Skorsnosi, Stogonosi og Kyrkjenosi – og skygger for udsynet ned i dalen.

Bag Kyrkjenosi finder vi en sten, hvor vi kan sidde og spise vor frokost i solen inden nedturen.

Fra stenen har vi et fantastisk flot udsyn ned i dalen foran os, da det går stejlt ned. Løjpen går lige ned ad fjeldet og kræver endog megen dygtighed på skiene, for at kunne klare den nedtur.

Ned ad fjeldet i snescooterspor

Ned ad fjeldet i snescooterspor


Ned i skoven

Vi skal ikke nyde noget og forsøger at glide lidt på kryds og tværs og på den måde zig-zagge ned ad fjeldsiden.

Men snart kommer vi ned i skoven, hvor træerne står ret så tæt og må give op. Her er smalt mellem træerne og det er umuligt at styre skiene i et snescooterspor. Vi tager derfor skiene på nakken og går ned i sporet, hvilket er både hurtigere og langt mere sikkert.

Nede i skoven letter et dusin fjeldryper lige foran os og lader sig glide gennem luften længere ned i skoven under deres karakteristiske skræppen.

Nu er vi nede - ude af skoven - og kan igen spænde skiene på. Vi følger den blå løjpe frem til Kyrkjestølen.

Kyrkjenosi, 1.308moh.

Kyrkjenosi, 1.308moh.


Inspiration til andre

Ved Nystulen - et forhenværende højfjeldshotel, der nu udstykkes i ferielejligheder - nyder vi vor eftermiddagste, inden vi glider det sidste - lidt kedelige - stykke hjem langs Otrövatnet.

Efter Filefjell Alpinsenter følger vi den grønne løjpe, men den går stejlt nedad mod Tyrin-krysset og vi ser, at vi kommer alt for langt ned i forhold til Filefjell Høyfjellseter, hvor vi bor.

Vi tager derfor skiene på nakken og går det sidste stykke ad landevejen op til storhytten.

Naturligvis berettes der om turene vi har været på over for hinanden i løbet af aftenen, hvor vi hygger os i pejsestuen.

En mindre gruppe får mod på at tage ”vores” tur i morgen, og den tur de har været på i dag, lyder som om det kunne være noget for os.

Primo Tours
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Subaru
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt