Primo Tours

10.1.16

Af: Th. Sørensen Fotograf: Østrigs Turistbureau
Bogmærk eller del
 

Skisportens vugge i Arlberg, Østrig

Moderne skiløb er udviklet på akademiet i Arlberg i Østrig.

Klik for større billede


Udviklet i Arlberg

Slalom er et norsk ord, men skiløb ned ad bakker hedder alpint skiløb, naturligvis fordi disciplinen er udviklet og finpudset i Alperne.

Slalom blev sandsynligvis opfundet i Morgedal i norske Telemark, hvor "sla" betyder skråning eller let bøjet, og "låm" betyder spor efter noget, der er blevet trukket, eller løjpe.

Men den tekniske udvikling i slalom, styrtløb og beslægtede skidiscipliner skyldes primært entusiaster på skiakademiet i Arlberg i det vestlige Østrig. Her udviklede alpin skisport sig og blev vinterens mest populære aktivitet i store dele af verden.

- Man møder faktisk skiløbere fra hele verden på pisterne i Arlberg, for her, hvor teknik og udstyr er blevet gennemprøvet i årtier, vil alle hen for at være så tæt på det oprindelige som muligt. At bjergene og naturen i øvrigt er enestående er bare en ekstra gevinst, fortæller Østrigs turistchef i Danmark.

Arlberg uden for pisterne

Skiløbere kan i Arlberg-regionen dyrke deres lidenskab i et egenartet landskab, hvor befolkningen bevarer identitet og traditioner samtidig med, at ski og skiløb udvikles til gavn og glæde for alle typer skiløbere.

Næppe noget andet landskab i Alperne er så afvekslende som Arlbergs og tilmed så udfordrende og indbydende. Derfor lokker regionen såvel skieksperter som naturelskere med sit blide terræn og sine barske stejlhang.

Stednavne som Valluga, Rüfikopf og Albona står for ultimative oplevelser og vækker begejstring, ja nærmest lidenskab.

Bjergmassivet Arlberg ligger på grænsen mellem delstaterne Vorarlberg og Tirol. Valluga (2.809 meter over havoverfladen) er det højeste punkt. Familienavnene Arlenburg og Arlenbush bæres af mange beboere på bjergsiderne og i skisportsbyerne Lech, Zürs, Stuben, St. Christoph og St. Anton.

Vejen over bjergpasset har været kendt siden det 14. århundrede, men først da transport af tekstilprodukter blev aktuel, og da postvæsenet oprettede en rute, blev der i 1824 anlagt vej over passet.

Først 150 år senere begyndte man at bygge en 14 km lang tunnel mellem Langen og St. Anton, der nu er centrum for alpin skiturisme.

Klik for større billede


Hvidt, vanedannende stof

85 liftanlæg forbinder Arlberg-regionens 280 kilometer præparerede pister i alle sværhedsgrader mellem 1.300 og 2.809 meter over havet. Dertil kommer 180 km med fortryllende dybsne på de mægtige tinders flanker.

Arlbergs meget berømmede pulversne er indbegrebet af vinterglæde og tiltrækker skiløbere og snowboardere på alle niveauer.  

De, der ser de elegante spor eller måske selv har trukket dem på de utallige dybsne- og firnsne-skråninger, bliver uvilkårligt påvirket af den hvide pragt.

Arlberg er vintersportsverdenens krone. Et naturens diadem besat med snekrystaller med fem ski-byer som juveler - hver med sin udstråling.

Skiskolerne i skisportens vugge tilbyder højtkvalificerede og erfarne skilærere og bjergførere til off piste-ture. Terrænet er ideelt til off piste-skiløb, og de erfarne og højt kvalificerede instruktører er uddannet som både skilærer og bjergfører. Off piste-ture på upræparerede dybsne- og pulversne-strækninger er sjove timer med dejlige oplevelser i naturen, der nemt kan blive skiferiens højdepunkt. Pulversne er et hvidt, berusende og vanedannende stof.

Vent - langt væk, højt oppe

Langt væk fra postyret på de store skisportssteder i Tirol kan man falde til ro i Vent i en sidedal til Ötztal - dalen, hvor Sölden er den største by. Vent ligger smukt omgivet af bjerge.

Vent er en traditionsrig, behagelig bjerglandsby for foden af Østrigs næsthøjeste bjerg, Wildspitze (3.774 meter over havet). Landsbyen har et familievenligt skiområde, hvor en to-sædet lift og en slæbelift fører op i 2.680 meters højde.

To andre slæbelifter i udkanten af Vent er for begyndere. Ved siden af lifterne ligger Rofenhöfe, der er de østlige alpers højest liggende boligkvarter. Husene er virkeligt historiske klenodier.

Hængebroen og det verden over præmierede opdræt af nordbagger er et besøg værd.

Klik for større billede


Kold sne og varmt vand

Sölden er Ötztals alpine centrum med cirka 150 pistekilometer og dermed et af Østrigs mest attraktive skisportssteder.

På grund af de to gletscherområder ved Tiefenbach (3.309 m) og ved Rettenbach neden for Schwarzen Schneid (3.370 m) er Sölden altid snesikkert. De professionelle skiløbere og snowboardere indleder hvert år i oktober World Cup-sæsonen netop her.

Området har som et af de få tre toppe på over 3.000 meter med så stor afstand imellem, at de er fikspunkter på mange daglige heldagsture.

Skiturister, der vil direkte fra hotellet ud på pisterne, kan bo i Hochsölden midt i skiområdet i 2.090 meters højde.

Verdenspremiere i Wagrain

Wagrain er et af danske familiers absolut foretrukne skiområder. Generationer af danskere har trådt deres første slalomstøvler her, og intet tyder på, at relationerne ophører. I nogle perioder den forgangne vinter var 70 procent af gæsterne danskere.

Utallige danske børn har lært at stå på ski på skiskolen på toppen af Grafenberg og taget deres første sving og første styrt ned ad Hachau-pisten for så at tage T-liften eller tallerkenliften tilbage mod Grafenberg.

Det er slut nu. Ikke med skiskolen, men hele Wagrain-områdets to ældste lifter blev i sommer udskiftet med en moderne seks-personers stolelift med vindskærme, varme i sæderne og en børnesikker lukkebøjle. Wagrains nye lift er verdens første med denne børnesikring.

Klik for større billede


Stort, smukt og snesikkert

Nytårsaften fejres på utallige måder. En af de mere bizarre er at indgå et væddemål og svømme om kap i iskoldt vand. Det gør man i Pertisau ved Achensee i Tirol. Den form for vintersport har kun få udøvere. Til gengæld kan der være trængsel på Tirols flere end 100 skisportssteder.

Totalt er der 3.875 kilometer pister til skiløbere - fordelt på regionerne St. Johann in Tirol, Stubaital, Wildschönau, Ferienregion Alpbachtal Seenland, Innsbruck, Achensee, Ferienregion Wilder Kaiser og Ferieland Kufstein.

Skisportsstedet Alpbachtal har netop taget et nyt sneproduktionsanlæg i brug. Det dækker hele det familievenlige skiområdes 50 pistekilometer, der starter i 2.025 meters højde.

I Wildschönau får man gratis liftpas til børn under 15 år fra 23. marts til 6. april, når man som forældre selv køber mindst et fem-dages kort. Børn under seks år får gratis liftpas hele vinteren.

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental er med sine 90 liftanlæg, 250 kilometer pister og 70 beværtninger i terrænet Østrigs største sammenhængende skiområde. I lokaliteten Hochsöll har endnu tre nedfarter fået belysninger, så området nu er Østrigs største til aftenskiløb.

Fornøjelser for børnene

Maria Alm, Dienten og Mühlbach i regionen Hochkönig i Salzburgerland kendes allerede af mange danske familier. Bedre steder for børn at lære at stå på ski findes næppe. Børnene er i centrum både på skiskolerne og til aktiviteterne, når skiskolerne har lukket.

Hver eneste dag sker der noget interessant - ikke blot for de små, men for alle i familien. Regionens maskotten, der styrer aktiviteterne, har altid en flok børn vimsende omkring sig.

"Velkommen begyndere" er regionens slogan, og der er specielle anlæg, hvor børn og begyndere trygt og sikkert kan lære at holde balancen på skiene og lære at svinge og bremse. Tre af de otte skiskoler er forbeholdt børn.

De tre skisportsbyer ligger i et terræn fra 802 meters højde til 2.941 m.o.h. (toppen af Hochkönig). 37 liftanlæg forbinder 150 km pister. Store børn og teenagere boltrer sig helst i snowparken ved Aberg med deres drabelige spring.
Maria Alm, Dienten og Mühlbach er med i Østrigs største lift-samarbejde, Ski amadé, med 270 skilifte og 860 km pister.

I løbet af vinteren holdes en række arrangementer for segmenter af skientusiaster - blandt andre de over 60-årige, kvinder, singler og begyndere. Men familier med børn er langt den største gruppe skiturister i Hochkönig.
Regionen tilbyder familie-bonus på indkvartering og skileje hele vinteren, men fra 15. marts bliver det endnu mere gunstigt.

Torre La Sal
Campingferie 650,-
Outwell
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt