Suncharter

10.2.09

Af: Lene Goller Sørensen Fotograf: Lene Goller Sørensen
Bogmærk eller del
 

Eventyr på hesteryg i Polen

Tiden nærmer sig hvor vi igen skal på en uges rideferie i Polen. Igennem de sidste 9 år, har vi været af sted næsten hvert år, og forventningens glæde er lige stor hver gang.

Klar til første ridetur

Klar til første ridetur


Kører selv

Rejsegruppens hold består af seks faste deltagere, men nogle år har vi været op til 10 deltagere, blandet mænd og kvinder.

Vi drager afsted i egne biler og har traileren pakket med vores egne sadler, ikke fordi de polske sadler ikke kan bruges, men vores egne bærer unægtelig præg af mere luksus.

Vi har været afsted såvel forår som efterår, men uanset tidspunktet kan vejret veksle, så det er nødvendigt med såvel T-shirt som regntøj.

Fra midt i juni til midt i august er der mange fluer og myg, så den periode har vi valgt at udelukke.

Turen vil jeg kalde primitiv luksus, ja og hvad indebærer det så?

Balance ...

Balance ...


Ridning, hygge og socialt samvær

Vi bor i bondehuse, og sover i fælles soverum, og med delebadeværelse hvor ikke alle kan komme i varmt bad på samme tidspunkt af døgnet. Vi sætter os til et godt og solidt måltid tre gange dagligt, og skal ikke tænke på madlavning og oprydning.

Vi går ud til striglede og opsadlede heste, og har nogle helt vidunderlige rideture over fire til seks timer hver dag.

Når dagens ridetur er slut, afleverer vi bare hesten igen, og den bliver sadlet af, mens vi sidder og har lidt "after-riding".

Det er selvfølgelig ikke sådan, at vi ikke må hjælpe til med hestene hvis vi har lyst, men det forventes ikke.

Når vi så har spist og måske fået en time på øjet, ja så er der hygge og igen socialt samvær på programmet.

Vores forrytter og kusk spiser altid sammen med os, og vi betaler for de drikkevarer de nyder i vores samvær.

Nogle af polakkerne har et noget mere dagligdags forhold til alkohol (vodka) end vi er vant til, men det plejer ikke at være noget problem.

Vores udgangspunkt i Polen er et lille studenterhus med tilhørende mindre stutteri som tidligere har tilhørt det skandinaviske universitet i Poznan, men i dag er privat ejet af vores værtspar Teschu og Dagmara, der også står for den praktiske planlægning af turen, booking af overnatnings-steder, ansættelse af forrytter og hestevogns kusk.

Men efterhånden er det ud fra vores ønsker, da vi med årene har fået nogle favoritsteder, som vi finder dejligt at gense.

Udsigtspunkt i skoven

Udsigtspunkt i skoven


Her står tiden næsten stille

Stedet ligger ca. 850 km. fra Danmark og ca. 160 km vest for Frankfurt an der Oder. Det er et stort skovområde, som ligger op ad floden Warta.

Området vi rider i er ca. 50 x 40 km. Det er dækket af primært nåleskov, søer, primært sandveje og kun meget få asfaltveje og små primitive landsbyer.

Inde i skoven er tiden skruet 50 år tilbage og der er stort set ikke sket nogen udvikling i de år vi er kommet, men det er der så til gengæld i de lidt større byer.

Alle små byer har sin storkerede med storke - så her ville et storkelaug få travlt!

Ved en sø

Ved en sø


Vi kender hestene

Hestene vi rider på er slanke, vi vil nok kalde det lidt magre, ca. 155 -165 i stang, stabile og laver ikke de store krumspring. De springer godt og er særdeles gode i en rigtig hurtig galop - og jeg siger hurtig galop, så tårerne står ud af øjnene!

Det er selvfølgelig os i gruppen der bestemmer farten og sværhedsgraden af ridningen, men vi er alle erfarne ryttere, som syntes det er lidt sjovt at overskride nogle grænser for hvad vi plejer i vores ridning.

Mange af hestene er de samme år efter år. Jeg har f.eks. redet på den samme hest de sidste seks år.

Vi har også en hestevogn med på vores tur, da en af deltagerne ikke er rytter. Det har mange fordele, da vi så kan have skiftetøj i form af trøjer og regntøj med på vognen. Så har vi også proviant med til vores pauser undervejs, altså lidt kaffe og cola, og så ikke at forglemme lidt øl og en vodka.

Det skal lige siges, at det er utænkeligt at være beruset til hest! Men beruset af den adrenalin ridningen giver os, det bliver vi hver dag!

Vi har seks overnatninger og syv ridedage. Den første, og de to sidste overnatninger har vi altid hos Teschu og Dagmara, og hos dem er der ikke så langt til en mindre by, hvor der er mulighed for at gå på lidt indkøb, i svømmehal, til keglespil, eller lignende civiliserede aktiviteter.

Picnic

Picnic


Mulighed for bytur, men ...

Der er også mulighed for at køre til Poznan, som ligger ca. 70 km derfra, det er en storby med alt hvad en sådan kan byde på, af såvel indkøb som forlystelser.

Vi tager dog sjældent til storbyen, da vi i vores gruppe nyder de mere enkelte aktiviteter!

Når vi først er ude på trek i skoven, er der kun mulighed for aktiviteter i form af hestevognsture, boldspil, kortspil, støvle/saddelpudsning , og om aftenen måske bål med pølseristning, eller hvad fantasien ellers kan fremkomme med!

Der er også mulighed for at komme ud med en lokal jæger en aften, med mulighed for at se eller høre de sky vildsvin.

Selv mobilnettet fungerer ikke ude i skoven,- er det ikke bare skønt; her lader man virkelig op igen til at komme ud i den mere civiliserede verden!

Vi rider ca. fire timer dagligt med små pauser undervejs, hvor vi kan få lidt at drikke fra vognen.

Frokost ved søen

Frokost ved søen


Vidunderlig picnic ved søen

Et par af dagene, afhængig af vejret, strækker rideturen sig over ca. seks timer, da vi har picnic i skoven.

Der kommer vores værter ud på et forudbestemt sted i skoven og tænder op i grillen og serverer et dejligt måltid for os, mens hestene er sadlet af og står bundet til hver deres træ. Hvis vejret er rigtig godt, hviler vi os måske en time i græsset.

Stederne vi holder picnic er altid skønne med udsigt over en stor sø eller ved flodens bred, selv ikke den bedste restaurant kan konkurrere med disse oplevelser, hverken kulinarisk eller med interiør!

Jeg skal lige hilse og sige, at man sover godt om natten, også selv om der nogen som snorker!

Undervejs på vores ridetur i skoven ser vi spor efter vildsvin, ser rådyr og møder en skovarbejder med sin hest (der er dog også ved at være mange maskiner). Vi rider igennem små landsbyer, hvor vi måske køber en is og betragter de lokale forhold - ligesom de lokale betragter os.

Om efteråret er der en del svampeplukkere i skoven, de tjener et par ekstra kroner ved det og sælger dem til opkøbere i de små byer.

Før sengetid

Før sengetid


En homogen gruppe

En ting er meget vigtig, og det er at man er en homogen gruppe, som giver plads og rum til hinanden, da der ikke er plads til uoverensstemmelser iblandt medlemmerne, da det vil ødelægge ferien for hele gruppen.

Turen er i høj grad sund for legemet, men ikke mindst også for sjælen.

Det er ikke så ofte at man skal være sammen med andre mennesker 24 timer i døgnet uden mulighed for privatliv ud over toiletbesøg - det er ligesom at være på lejerskole igen.

Der er dog mulighed for at få to - fire sengsværelser de fleste steder, men vi foretrækker det fælles samvær, det giver mange gode oplevelser, vi griner utrolig meget på sådan en tur, både af hinanden og alle de fælles oplevelser.

Her er ikke nogen sofa at slænge sig i foran et fjernsyn.

Efter galoppen

Efter galoppen


Fra fredag til fredag

Vi kører altid hjemmefra fredag aften, og ankommer så til stedet lørdag morgen til morgenmad. Som regel sover vi et par timer, for derefter at ride et par timer, og den følgende dag er vi efter en rask morgen-gåtur, klar med pakkede tasker til en tre-dages tur ud i skoven.

Vi pakker hestevognen med det nødvendige, og Teschu fragter vores bagage til næste overnatningssted i bil, og sådan foregår det så til vi er tilbage hos Teschu og Dagmara på 5. overnatningsdag.

Vi kører hjem fredag efter en ridetur på et par timer, og efter en god og solid middagsmad, så vi er hjemme igen natten til lørdag. Så kan vi lige nå at få udsovet til mandag morgen.

Hygge ved bålet

Hygge ved bålet


Sprog og forståelse

Kommunikationen med polakkerne har og er stadigvæk til dels noget besværligt, da mange på landet kun taler polsk og russisk.

Vi har indtil for få år siden haft kontakt til en polsk dansktalende pige fra det skandinaviske universitet, som har hjulpet os med at arrangere ferien, men nu taler Dagmara så fint engelsk, at vi ikke har brug for en tolk.

Så har vi helt fra starten haft en ung mand med på turen, og han har nu været på ferie her i Danmark flere gange, og har lært at tale dansk, så det har selvfølgelig også været en stor hjælp. Han har for øvrigt været vores forrytter de sidste par år. Så årene i Polen har givet os varige venskaber.

Det polske folk er venligt, men lidt reserveret indtil man lærer dem at kende. Det er et stolt folk med faste meninger, og vi skal ikke komme med bedrevidenhed fordi vi kommer fra bedre sociale kår. F.eks. er det en dårlig ide, at blande sig i deres måde at drive hestehold på.

Det er et glad folk, som gerne vil være med til lidt fest og sjov. Vi har en tradition med at rafle 6-ere om medbragte pakker, og det gør vi altid en af de sidste aftner sammen med vores polske venner, som så også har pakker med.

På en skråning i skoven

På en skråning i skoven


Lavt prisniveau

Vi har med årene udviklet et venskab og et tillidsforhold som vi sætter stor pris på, og fornemmer at vores polske venner gør det samme.

Vi glæder os altid til næste rideferie i Polen. Vi er de eneste udenlandske turister på stedet, og vi har i gruppen ofte talt om, at andre danske hestefolk skulle have muligheden for en lignende ferie, men det kræver en formidling for at blive en realitet.

Jeg har også i år talt med Teschu og Dagmara om de evt. var interesseret i at få flere danske turister på ture som vores, og det er de.

Prisen på rejsen kan holdes nede på et meget lavt niveau, da der ikke er et stort bureau som mellemmand, og tanken bag er ganske enkelt  - at andre skal have muligheden for at opleve denne ferieform.


Suncharter
Outwell
Swarowski
Alan Rogers - Bella Italia
Small Danish Hotels
Alan Rogers - CaAlan Rogers - Barricata