Ø Ferie

14.10.08

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Rejsevisen.dk
Bogmærk eller del
 

Slovakiet: Forår med spa, ski og badeland

Et halvt hundrede km nordøst for Bratislava, hvor maskinen fra Centraleuropas største flyselskab SkyEurope lander efter ca 1½ times flyvning direkte fra København, kommer vi til Slovakiets berømte kurby Piestany.

Klik for større billede


Spa Piestany

Her har man gennem flere hundrede år kendt til - og udnyttet - de varme kilder og deres helbredende og forebyggende virkning på sjæl og legeme. Fra ca. 2.000 meters dybde hentes det 67-69 grader varme og meget mineralholdige vand op gennem 8 forskellige boringer og pumpes ud i de forskellige terminalbade. Vandet renses naturligvis ikke, da man ønsker at bibeholde de forskellige helsebringende mineraler i vandet, hvor svovl er det dominerende.

Hele området kaldes Spa Piestany og omfatter en række gode hoteller, der ligger i en stor park på en halvø i spadsererafstand fra selve byen. Omkring halvøen flyder floden Váh samt en tilstødende kanal.

Klik for større billede


Foråret er allerede godt i gang og på Hotel Balnea Esplanade, hvor vi bor, er der fra øverste etage fin udsigt til det omkringliggende område med tilhørende goldfane. I den udendørs pool bader folk i det tempererede vand og en spadseretur gennem parken bekræfter, at foråret er kommet. Blomsterne pibler frem, træerne er begyndt at springe ud og fuglene har travlt. På Váh-floden er der aktiviteter med roning, kajakpadling og langs flodbredden sidder folk og fisker i solskinnet.

En gang- og cykelbro leder os over Váh-floden og frem til selve byen. Folk har fri i dag og der er trængsel i det gode vejr. På broen har man travlt med at fodre de mange svaner, der svømmer rundt nedenfor, men fodringen tiltrækker mågerne, der er nok så frække og nærgående for at få fat i brødet, når det kastes ud.

Inde i byen ses flere ældre bindingsværkshuse og andre bygninger og rundt omkring sidder folk på fortovscafeer og nyder solen og forårsstemningen.

Klik for større billede


På et bakkedrag - det eneste i hele området – leder vandrestier op til Restaurant Koliba, hvorfra der er en glimrende udsigt til nabo-landsbyen Banka. Har man lyst til en længere vandretur, kan man fortsætte ad den mærkede rute (blåt og hvidt) længere op og ind over bakkedraget. Og det bliver udsigten bestemt ikke ringere af. Her kommer man forbi en af de mange små vinmarker, med vinstokkene i snorlige rækker ned ad den sydvendte skråning. Her springer et rådyr ud over markerne bagved og forsøger at komme væk i skovbrynet.  
Udsigten mod nord viser bakkedrag med marker forberedt med årets afgrøder og mod syd ses Váh-floden og bagved – i den fjerne varmedis - skimtes røgen fra et kraftværk. Har man mod på en endnu længere tur, er ruten markeret til de næste 3 timers vandring!

Klik for større billede


Thermia Palace

Tilbage på Spa Piestany er det Olga Krojgaard, der viser rundt på det renoverede hotel Thermia Palace - hele områdets stolthed. Hotellet er oprindeligt fra 1912 og bygget i Jugendstil (Art Nouveau) og i 2006 har hele hotellet fået en gennemgribende renovering, så det nu fremstår som et 5-stjernet hotel – uden at det er gået ud over byggestilen. Indenfor fører en smuk trappe os op forbi ruder med glasmosaik og frem til hotelværelserne, der er smagfuldt og luksuøst indrettet. I stue etagen findes alle de behandlingstilbud som de øvrige 8 hoteller på området også har. Her findes opvarmede terminalbade, vand massage, sauna etc.

Klik for større billede


Opløsningen

Nu er det blevet min tur til behandling. Bademesteren fra herreafdelingen kalder mig ind fra venteværelset og anviser mig et omklædningsrum. Kun iført et løst omslået lagen lukkes jeg ind i badet, der umiskendeligt lugter af svovl og henvises til vaskerummet. Lagnet hænges på en knage og renvasket vader jeg nøgen ned i det 39 grader varme svovllugtende vand. Her er 6 andre herrer, som tavse lader sig opvarme af vandet. Her må ikke tales højt. Her må ikke svømmes. Her skal være absolut ro - så krop og sjæl kan få fred. Der går et kvarter. Langsomt arbejdes varmen - og svovlen, der skal være specielt godt for forhøjet blodtryk - ind i kroppen på mig. Der går endnu et kvarter og jeg er ved at være opløst. Har man glemt mig? - Nej, bademesteren kalder mig op, og i mit omklædningsrum lægges jeg på briksen og svøbes ind i et varmt tæppe. Sveden driver af mig. Jeg kan mærke pulsen banke helt ned gennem rygsøjlen.
Der går 5 minutter, så kommer massøren og henter mig. Han taler lidt engelsk, men vi snakker ikke under massagen. Jeg slapper af og nyder den fulde kropsmassage, han giver mig. Efter ca. et kvarter har han været gennem fødder, ben, ryg og nakke – og jeg er på ny genfødt……

Klik for større billede


Forårsski i Jasna Nizke Tatry

3-4 timers kørsel fra Spa Piestany kører vi gennem byen Liptovsky Mikulas og ind i den smukke Demänovská-dal, der fører frem til Jasna i de lave Tatrabjerge. Midt i dalen ca. 6 km fra skisportsstedet indlogeres vi på Hotel Tri Studnicky (De Tre Bjørne), et moderne 4-stjernet bjerghotel. Det er et flot, rustikt hotel, med gedigne møbler og borde i massivt træ. I den store hall findes bar, bløde sofaer og åben pejs.
Bag hotellet leder en lille flod smeltevandet fra de højere liggende bjerge ned gennem dalen. Hotellet ligger i spadsererafstand fra de berømte drypstens- og ishuler.

Klik for større billede


Vi kører op til skiområdet ved Záhradky, lejer ski og støvler i en af skiudlejningerne og tager med 6-stolsliften op til første mellemstation 1.489 moh. ved Cafe Panorama.
Desværre er det overskyet, så der er ikke meget panorama i dag. Med let våd sne og forårets tøvejr over os, er sneen aldeles tung at stå på ski i. Vi vælger den røde piste, der er ca. 3 km lang tilbage til startpunktet.
Da vi igen er oppe i højden, vælger vi at glide ned mod de øvrige lifte bl.a. kabineliften nær ved Hotel Grand. Det er også her, der findes et lille børneområde for begyndere, men ellers er området ikke specielt godt for nybegyndende børn. Har man kontrol over skiene og ikke er nervøs for lidt spænding er her udfordringer nok.

Klik for større billede


For enden af kabineliften ved Brhliská 1.423moh. har vi et let og fint glid ned ad den blå piste (10), men pludselig skifter den karakter og bliver på det sidste stykke ret så stejl og udfordrende (rød!).
I bunden findes en 4-stolslift som får os op i 1.679moh. og herfra fører sorte piste tilbage eller man kan vælge et glimrende off piste område i uberørt sne. Herfra fører også en korridor os tilbage mod Záhradky.

Området med 31 km præparerede pister og 25 lifte er godt forbundet og er der ikke nok udfordringer på nordsiden af disse lave Tatra-bjerge, fører en træklift os op på kanten af det højeste punkt – Chopok, 2.024moh – og derfra kan man komme over på sydsiden af bjergkæden. Her er pisterne alle sorte eller røde og mere krævende. Flere lifter sørger for at løfte dig fra 1.080moh. til toppen 2.024moh. og tilbage til nordsiden.

Klik for større billede


I hele området findes flere hoteller – f.eks. Hotel Tri Studnicky, som ligger lidt langt (6 km) fra skiområdet, men som er meget lækkert. Et andet lækkert hotel er Hotel Grand, der ligger i gåafstand fra pisterne og som bestemt kan anbefales. Hotel SKI Záhradky er et lidt ældre hotel, som også ligger direkte til lifterne og så er der Hotel Liptov.
Der går skibus gennem dalen og mellem hotellerne.

Et ophold i dette skiområdet kan sagtens kombineres med andre destinationer, således at f.eks. 3-4 dages bruges på pisterne og 3-4 dage andetsteds i Slovakiet. Den største fordel ved en ferie her er prisniveauet. Hvor ellers kan man få varmt mad og et glas fadøl for ca. 30 kroner midt på pisterne?

Klik for større billede


Tatralandia Aquapark

Ude af dalen i Liptovsky Mikulas finder vi Centraleuropas største badeland med 39 grader varmt udendørs vand hele året rundt. Fra de overdækkede haller kan man i alt slags vejr svømme udendørs og nyde den storslåede natur med de fjerntliggende bjerge. Dette er et eldorado for badeglade børn og voksne, der kan boltre sig i vandet og på rutschebaner, alt medens disko-rytmer vælter ud af højttalerne. Man kan også vælge at lade sig gennemvarme af bobler i svømmebassinet eller stille sig under et brusende vandfald eller foran en kraftig vandstråle – som var det en brandslange. Dette kan virkeligt få løst op i nakkens eller ryggens infiltrationer.

I kælderens voksen-del, hvor kvinder og mænd bader nøgne, findes alverdens varme og kolde bade, saunaer med forskellige helsebringende dufte, varmesten og boblebade. Her kan man slappe af til behagelig terapeutisk musik.

Klik for større billede


Yderligere oplysninger om denne skiferie til Slovakiet

Sted: Slovakiet i Centraleuropa

Årstid: Marts

Guide: Turen går til Tjekkiet og Slovakiet, Politikens Forlag

Alan Rogers - CaAlan Rogers - Barricata
Small Danish Hotels
Outwell
Subaru
Suncharter
Alan Rogers - Bella Italia