Isabella

12.8.12

Af: Helle Jørgensbye
Bogmærk eller del
 

Tanzania: Ngorongoro - et kæmpemæssigt vulkankrater

Er du kun på en kort tur i Tanzania, og vil du gerne opleve dyrelivet på savannen, så bør du vælge Ngorongoro.

Klik for større billede


Ngorongoro

Ngorongoro er et kæmpemæssigt vulkankrater. Vulkanen eksploderede og efterlod "et hul i jorden", spredt ud over savannelandskabet.

I bunden af krateret er der søer og en lille skov. Langs kraterkanten ligger hotellerne som perler på snor. Der er alle prisklasser, fra luksus hvor man har egen butler til rådighed, og til campingpladsen. Det er en af de mest besøgte parker (conservation area og altså ikke en nationalpark) i Tanzania, så glem alt om ensomhed og stilhed.

Alle dyrene er koncentreret på et forholdsvis lille område og safarichaufførene har radiokontakt med hinanden, så når leoparden/løven/elefanten først er fundet, så kender alle stedet. Det betyder naturligvis også at Ngorongoro er stedet, hvis man vil se flest mulige dyr på mindst mulig tid.

Klik for større billede


Børnene er med

Sidst familien var der havde vi  kun begrænsede midler til rådighed, så vi valgte campingpladsen - det er også det sjoveste. Vores lillebitte lånte telt skulle huse to voksne og to børn på henholdsvis 8 måneder og 3½ år. Af forskellige årsager var det blevet aften, da vi nåede frem, så mørket sænkede sig hurtigt. Teltet nægtede at blive rejst på en værdig måde, så det blev lidt svajrygget (husbond'en insisterede på at der manglede en teltstang!). Henry, en ven som bor og arbejder i Tanzania, valgte den lette udvej - han sov i bilen.
Børnene skal man holde godt øje med, det er jo Afrika, og den blødsøden dansk "nååå, se den nuttede natur"-holdning dur slet, slet ikke. Når der er mange mennesker, så er der affald, og så er der hyæner og hyæner kan godt lide små børn!
I udkanten af campingpladsen lusker marabu-storkene på jagt efter en let snack og de sorte glenter sidder i trætoppene og venter på at en skødesløs turist står og flagrer med en håndmad (de laver et styrtdyk og snupper maden ud af hænderne på én). I løbet af natten kommer vildsvinene (bushpigs) for at rode rundt efter mad (hav ikke mad i teltet).
Da den iskolde morgen gryr, afsløres et meget sørgeligt udseende telt, en flok skrældespande fuldstændig tromlet af vildsvinene og en flok sorte glenter klar til morgenmaden.

Klik for større billede


Nede i krateret

For at komme ned i krateret skal man gennem betalingsposten og så går det ned ad den ensrettede bjergvej. Det første man kommer forbi er masai-landsbyen. Dette kvægfolk, der er så velkendte fra billeder fra Tanzania, har boet her i lange tider. Den lille landsby lever af turistindtægter (det koster at tage billeder).

Vi er tidligt på færde, men snart komme de andre biler også ned i krateret. De første dyr dukker snart op. Gnuer, bøfler, zebraer, impalaer og nogle få elefanter. Løverne finder vi også og Henry sætter navn på et par af dem. Henry, som vi kender fra tidligere, arbejder for løveprojektet på Serengeti, og kender derfor de fleste løver personligt. Hver løve har sit eget kartotekskort, hvor de specielle kendetegn er angivet. Hvis der er en løve han ikke lige genkender, hiver han en stak kort frem og giver sig til at bladre dem igennem. Gode kendetegn er ar, afbidte ører og måden knurrehårene sidder på snuden!

En tur til søen giver en fantastisk udsigt til tusindvis af flamingoer og de stedfaste flodheste. De majestætiske giraffer ser vi desværre ingen af, de lever nemlig slet ikke her i krateret. I det fjerne ser vi safaribilerne, der trækker støvskyer efter sig. Man kan så gætte på, at der hvor de samles i flok, ligger der en løve eller noget andet spændende.
Dagens clou for de voksne er dog da vi ser en serval (et lille plettet kattedyr), der laver de karakteristiske rejehop, mens den prøver at fange et lille dyr i græsset. En strudseflok vakte dog mere begejstring hos den ældste af drengene.
Da dagen er slut og skumringen sænker sig må vi siger farvel. Krateret er nu lukket for turister og vi hilser på den sidste flok zebraer, et dyr som selv en lille dreng på otte måneder kan forholde sig til.

Herudover skal det naturligvis siges, at der er masser af muligheder for at se andre dyr. Vi har set hyæner, leoparder og masser af fugle i Ngorongoro. Med lidt tålmodighed når man det meste.

Det har også været en lang dag for to små børn. Selv om der sker meget spændende uden for vinduet, så er det lang tid at sidde stille. Det er på tide at komme ud af parken og holde et hvil et mere sikkert sted, hvor en rask gut på 3½ kan få lov til at løbe omkring.

Klik for større billede


Fotografering

De sædvanlige fotovejledninger for fotografering nær Ækvator gælder naturligvis også her. Prøv at undgå at tage billeder midt på dagen, men vælg morgen og eftermiddag, så er lyset ikke så hårdt. Den slags kan du finde meget mere om andre steder. Ngorongoro er fantastisk egnet til at tage billeder i, da kratervæggene kan danne en meget fin baggrund, og man slipper for den meget lyse himmel.

Klik for større billede


Bøger

Collins illustrated checklist, Birds of Eastern Africa - er en god bog men tegningerne er små og gnidrede.

Birds of Kenya and Northern Tanzania af Zimmerman m.fl. -  har meget bedre billeder, men er en stor moppedreng at slæbe med og mangler nogle endemiske TZ arter.

The Birds of East Africa: Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi (Princeton Field Guides), kender jeg ikke så godt, men citeres ofte som et must.

Den ultimative pattedyrbog er: The Kingdon field guide to African mammals. Den er det tættest man kan komme på en bog med alle arterne i.

Hvis man er til reptiler skal man købe: A fieldguide to the reptiles of East Africa af Spawls et al.

Outwell
Tamarit Parc Resort
Subaru
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt