Dayz Resorts

5.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Cykeltur på Lüneburger Heide, Nordtyskland

Lüneburger Heide er ideelt til cykelture for hele familien, da området for det meste er fladt med et meget varieret natur- og kulturlandskab, hvor man passerer spredt beliggende bondegårde og mindre bysamfund med idylliske huse i bindingsværk.

Cykelfolket i vejkryds

Cykelfolket i vejkryds


Ud at ride - på jernhesten

I den sydlige del af Lüneburger Heide har vi i landsbyen Weesen fundet et typisk midttysk pensionat Hotel im Wiesengrund, der også udlejer cykler.

Og cykler er netop, hvad vi har brug for på denne smukke forårsdag, hvor vi skal på en guidet cykeltur rundt på heden.

Og det er ikke hvilke som helst cykler, der stilles til rådighed. Alle er veltrimmede, med dyb indstigning, der passer til enhver, hånd- og fodbremse, flere gear og en god, bred saddel. De der ønsker det, kan få udleveret cykelkurv. Eneste justering der skal til, er højden - og så er det afsted.

Endnu ligger en let morgendis hen over de grønne græsgange, hvor nogle af områdets mange heste ses. Havde det ikke været fordi vi i dag ville på cykeltur, havde muligheden for at tilbringe dagen på hesteryg været stor.

Kun et par minutters gang fra hotellet ligger godset og hestepensionen Gut Landliebe og her er der masser af muligheder for at komme ud at ride.

Gut Landliebe

Gut Landliebe


Gourmetmad på Gut Landliebe

Det fik vi set i går aftes, hvor vi besøgte stedet og så staldene. Rent, pænt og ordentligt - på rigtig tysk manér. Godset har flere forskellige kategorier af ferieboliger, naturligvis mest beregnet for gæster med interesse for ridesporten. Vi skulle dog ikke ride, men besøge restauranten. I den lune forårsaften ville det være synd at sidde indendørs, og da der allerede var fyldt i restaurantens gårdhave, blev der dækket op til os ude foran dette eftertragtede spisested.

Det er p.t. højsæson for asparges, så en vidunderlig cremet suppe med knasende sprøde aspargesstykker blev serveret som forret. Hovedretten var en medium stegt hjortefilet på en bund af blendet rodfrugter, serveret med en sprød kartoffel-/gulerodstærte og pyntet med en balsamico-sauce. Dertil blev der serveret forskellige lokale øl. Det var bare lækkert - og hyggeligt at sidde ude til natten lagde sig omkring os.  

Bagertradition med saltkringler

Bagertradition med saltkringler


På Lüneburger Heide

Det er store skove vi cykler gennem. Og jeg som troede, at Lüneburger Heide alene var hedelandskab. Det var det også en gang - over det meste.

Allerede i Middelalderen fandt man store saltlagre i undergrunden og for at udvinde saltet var der brug for brænde. De store naturlige egeskove måtte ofres og efterhånden tog heden og lyngen over. Så kom der får - tusindvis af får - som kunne græsse på heden, hvilket også holdt skoven tilbage. Men efterhånden som der blev færre får og man fik genplantet skov, svandt heden. Men vi kan fortsat se meget store hedearealer mellem skovene.

Vi cykler gennem en smuk allé og ved vandrehjemmet besøger vi bageren, der bager efter de gamle tyske traditioner i en stor stenovn. Her kan både voksne og børn prøve kræfter med håndværket. Og naturligvis er det salt-kringler, der bydes på!

Det er også muligt at besøge andre håndværkere, der holder traditionerne ved lige. Biavleren - der omtaler sig selv som områdets største arbejdsgiver - fortæller om sine bier og om de forskellige typer honning, som disse flittige arbejdere frembringer. Hvordan er det så lige, at man fortæller bierne, at de skal hente akaciehonning? Eller solsikkehonning? Man stiller naturligvis stadet i nærheden af blomsterne!

”Vidste du i øvrigt, at en bi ikke kan finde hjem, hvis den sidder så længe på en solsikke, at planten når at dreje sig med solen?” spørger biavleren. Det var nyt!

Også på sandede cykelstier

Også på sandede cykelstier


På udkig efter får

Vi kommer fra skoven ud i mere åbent kulturlandskab og er snart ude på et højdedrag, med en vidunderlig udsigt over heden.

Nu er grusvejen afløst af tung sandsti, hvor det kan være svært at holde balancen, mens man cykler.

Vi spejder efter de særlige heidschnucke-får, som findes i store flokke på heden. Kødet fra disse får har en helt speciel smag af vildt og er derfor meget eftertragtede.

Vi støder på en lille flok, inden vi cykler ind på en typisk bondegård. Her er der mulighed for at få smagsprøver på diverse egnsretter - herunder pølser med kød fra heidschnucke-får.

Cykelkparade

Cykelkparade


På heden

Vi cykler igen ud på heden, men møder ikke flere får, og kommer atter gennem skoven og landbrugsområder tilbage til vores hotel i Weesen.

Her kan vi i den grønne have, der støder ned til en lille bæk, slappe af med udsigt til endnu en hestefold og de bagved liggende marker.

Primo Tours
Torre La Sal
Subaru
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt