2.8.10

Af: Th.Sørensen Fotograf: Preben Mortensen
Bogmærk eller del
 

Ubehagelige overraskelser er resultatet af dårlig planlægning

Sådan siger en sand eventyrer. Glæden energien og entusiasmen lyser ud af øjnene på vildmarksentreprenøren Preben Mortensen, da han viser rundt på Nordmarkens Kanotcentral i Risviken, Värmland.

Preben Mortensen blandt inuitter

Preben Mortensen blandt inuitter


Preben Mortensen og hustruen Gun har på mange måder været foregangsmænd inden for eventyr- og vildmarksturismen i Sverige, lang tid før begreberne overhovedet eksisterede. En grundlæggende vildmarksinteresse kombineret med stor skaberevne har bevirket, at de siden 60’erne hele tiden har kunnet se mulighederne for at udnytte naturen som indkomstkilde, hvor andre blot ser ødemark, og altid har været blandt de første til at udvikle og prøve nye ideer på området.
Men som Preben siger: ”Ideer findes der mange af, men det er kun få som vil påtage sig et ansvar”.

For en stor del beror hans enorme skaberkraft sikkert fra oplevelserne under og efter krigen, siger han selv.
Som hans navn antyder, er Preben nemlig ikke født blandt Värmlands skove og søer, selv om man skulle tro noget andet. Han blev født i 1932 i Danmark, og familien blev tvunget til at flygte på dramatisk måde midt om natten fra København med en lille fiskerbåd til Sverige den 13.oktober 1943.

Fritidsinteresser og længsel til selvstændighed har præget hans liv siden.

Efter at have tilbragt et par år i Danmark igen efter krigens afslutning, flyttede Preben tilbage til Sverige i 1947 - til Skövde hvor hans mor boede. Han arbejdede som bud for skrivemaskinefabrikanten Åtvidaberg, og blev senere reparatør af skrivemaskiner, hvilket han arbejdede med til 1950.

På samme tid traf han Gun. De forlovede sig i 1952. ”Det var lynet, der slog ned”, siger Preben.

Eventyrlysten fra de unge år

En gang var han på vej mod at søge optagelse i Fremmedlegionen. Eventyrlysten var der intet i vejen med. Han blev optaget og var på vej til at rejse til Marseilles, da en kammerat nævnte planerne over for hans mor, hvilket resulterede i at politiet kom og beslaglagde hans pas. Det er han dog for længst kommet over!

Siden uddannede Preben sig inden for det svenske forsvar og blev officer – men hele tiden med stor interesse for friluftslivet. Han forlod den militære karriere i 1955.

Han tilbragte derefter en sæson som skilærer og fjeldguide i Duved ved Åre – en optimal udfordring for en dansker, griner Preben fornøjet.

På hundeslædetur i Grønland

På hundeslædetur i Grønland


Nye ideer og nye virksomheder

En anden slags friluftsaktivitet som Preben tidligt arbejdede med var overlevelseskurser. ”Det tog 3 år inden andre lignende virksomheder begyndte at lave det samme. Alle med de mest fantastiske ”militære” instruktører. For mit vedkommende forsøgte jeg at komme væk fra den militære tilknytning og i stedet gå 50.000 år tilbage til den tidlige stenalder. Jeg ville lære deltagerne, at man klarer sig fint i vildmarken uden GPS-kompas, GSM-telefon, GoreTex og den nyeste farvestrålende beklædning med 20 lommer”, siger Preben. ”Det bliver billigere på denne måde og meget mere spændende”.

I begyndelsen af 80’erne voksede konferencevirksomheden eksplosivt. Sverige blev hurtigt oversvømmet med konferencecentre, i Prebens øjne.

Altid med øje for nye udfordringer så Gun og Preben hurtigt en mulighed i at udvikle alternative kurser, men gjorde det modsatte af alle andre. Vi begyndte at lave et program uden nogle form for bekvemmelighed og service. Vort alternativ til luksus-hotelrum var, at man fik valgfri liggeplads – på liggeunderlag eller granris. Sove under åben himmel, lære deltagerne at tilberede sin egen mad og forskellige praktiske – lidt eventyrlige – øvelser.

Det hele udvikledes efterhånden til regelret lederuddannelse og virksomheden er vokset hurtigt. Gun og Prebens ”Wilderness Experience” lokker fortsat virksomheder fra hele verden til Årjäng, ligesom Preben afvikler kurser andre steder omkring i verdenen.

Et sådan arrangement som Preben mindes med varme, var slædeturen i Nordvestgrønland med 12 inuitter til verdens nordligste helårs boplads Siorapaluk. Man rejser med helikopter fra den amerikanske flyvebase Thule til Qaanaaq, derefter videre med hundeslæde over gletsjeren. Hver kursusdeltager kørte med eget hundespand ledet af en inuit. Formålet med uddannelsen var kommunikation – deltagerne lærte hurtigt at kommunikere med guiderne uden ord - helt enkelt fordi det var nødvendigt. ”Jeg vil sikre mig, at cheferne får noget nyttigt og vigtigt med sig hjem”, siger Preben.

Altid aktive Preben Mortensen

Altid aktive Preben Mortensen


Altid i gang med noget

Det virker næppe som om eventyrs-entreprenøren Preben Mortensen, trods et imponerende livsværk som forgænger inden for vildmarksturisme bag sig, tænker at hvile sig på laurbærrene inden for overskuelig fremtid.

Glæden og energien, som Preben henter fra vildmarken, virker nærmest uudtømmelig. Virksomheden i Risviken tilbyder en vifte af forskellige kurser og arrangementer og nye ideer dukker fortsat op.

Man kan sikkert regne med at Gun og Preben, som altid går sine egne veje, kommer med nye ideer, for som Preben siger: ”Den der går i andres spor, går oftest sidst”.

Læs mere om Preben Mortens aktiviteter på Nordmarkens Kanotcenter.

Kilde: Artiklen er en del af et portræt af Preben Mortensen bragt i Årjäng kommunes sommeravis.

  Glemt kodeord?
RejseAvisen.dk
Seneste nyt