La Quercia

30.1.16

Af: Mikkel S. Sørensen Fotograf: Mikkel S. Sørensen
Bogmærk eller del
 

På vandring i skærgården, Ålandsøerne

Åland egner sig godt til mange forskellige typer af udendørsaktiviteter. Nærheden til havet, skærgården og de mange øer, det rige dyreliv og den varierende natur gør Åland til et oplagt rejsemål, hvad enten du foretrækker at opleve øriget for enden af en fiskestang, i en kajak, i vandrerstøvler, på cykelsadlen eller gennem en helt anden aktivitet. Du kan også med fordel kombinere flere aktiviteter på din ferie. Der findes muligheder og udfordringer for alle.

Vandring i skærgården på Åland

Vandring i skærgården på Åland


Flere vandreruter

Åland har fire længere vandreruter på mellem 13 km og 63 km, samt mange kortere naturstier af varierende længde og karakter. Vandreruterne tager dig gennem øernes naturskønne enge, skove, klippelandskaber og små samfund. Og så er havet altid i nærheden.

Alle kan tage med på vandreture på Åland. Terrænet er let kuperet, men uden større stigninger. Der er tale om lettere og mellemsvære vandringer, som du for det meste vil kunne klare på en dagstur.

Det er således muligt for familier med mindre børn at få nogle dejlige vandreoplevelser sammen på de markerede vandrestier.

På de længere ture bør du altid medbringe kort og kompas, vand, madpakke og lidt ekstra tøj, hvis det skulle blive dårligt vejr.

På turistkontoret kan du købe kort og bogen ”Åland Natur - en ABC-bok för naturvandringen”, som du med glæde kan have med på turen.

Skiltning til natursti

Skiltning til natursti


Lær undervejs

Lemlandsleden er ca. 23 km lang og går fra Lemströms kanal til Lumparsund. Vandringen går gennem skov og på gamle grusveje.

Turens højdepunkt er Bistorpsberget, hvorfra der er en fantastisk udsigt over indlandshavet Lumparn. Men det kan også anbefales at besøge Lemlands Kirke og Skeppargården Pellas på vejen. Undervejs på ruten finder du en masse poster, hvor der stilles spørgsmål om områdets natur, historie eller kultur.

Ved den næste post på ruten finder du så det rigtige svar med en lille, uddybende historie. Der er ca. 1 km mellem posterne, og det er en sjov måde for både børn og voksne at lære mere om Åland.

Vandring ad naturstier

Vandring ad naturstier


Ad gamle kirkeveje

Kyrkleden er ca. 13 km lang og går mellem Brännklintstårnet i Bomarsun mod Birka Skärgårdsbrö ved Kastelholm Slot.

Som vandreruten navn antyder, følger ruten delvis gamle kirkeveje, og den passerer middelalderkirken i Sund. Men vandrestien går også gennem uberørt natur med flere flotte udsigtspunkter undervejs.

I Bomarsum kan man følge en markeret sti til Bormarsunds Fæstning og videre til Prästö. Der er ingen mulighed for at købe mad og drikke på ruten.  

Et tidligere multietnisk samfund

Prästöleden er ca. 5 km lang og løber fra Bomarsund til Prästö. På Prästö kan du få et indtryk af, hvilket multikulturelt samfund Åland har været. Der findes nemlig grave med krigsfanger på begravelsespladserne for græsk-ortodokse, muslimer, lutherske, katolikker samt jøder. Der er også et militærhospital, der ligesom gravpladserne er et levn fra det russisk militær dominans over Åland.  

Picnic på vandreturen

Picnic på vandreturen


Flere dages vandring

Sadelinleden er ca. 63 km lang og går mellem Skarpnåtö i hammerland og Höckböle naturreservat i Geta. Det tager tre dage med to overnatninger at vandre hele turen, men der er også mulighed for kun at vandre en mindre del af ruten. Vandringen går gennem varierende natur, der krydres med flotte udsigtspunkter, fortidsminder og andre kulturseværdigheder. Du passerer bl.a. Sålis Batteriberg, Ålands Brandvæsensmuseum, Finström kirke og von Knorringmuseet. Der er mulighed for at overnatte i telt og hytter langs ruten, men det er god idé at planlægge overnatninger, inden du begiver dig ud på vandringen.

Jomalaleden er ca. 40 km lang og strækker sig fra havet i Hammarudda til Emkarby ud på landet, hvor den forenes med Sadelinledan. Blandt seværdighederne på ruten er Kungsö batteriberg, Ramsholmens naturområde, Jomala kirke og Ingbyberg med udsigtstårn og picnicbord.

Edderfugle ved Åland

Edderfugle ved Åland


Tal med turistkontoret

Der er mange andre kortere vandreture over alt på Åland. De fleste kortere ture er rundture, som starter og slutter samme sted. På turistkontoret i Mariehamn kan du få information om de forskellige ture. Informationerne indeholder et lille kort og en beskrivelse af ruten og dens seværdigheder.

For dig som ønsker en guidet vandretur kan dette også lade sig gøre, så kan guiderne videregive deres viden om Ålands natur, historie og kultur undervejs.

Campingferie 650,-
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt