Azamara Cruice

1.1.14

Af: Anne-Vibeke Isaksen
Bogmærk eller del
 

Alt om varmesystemer til campingferien

Varme i villatelte og teltvogne kan skaffes ved at tage en gasvarmeovn med. Den er effektiv til at skabe varme her og nu. Men vær varsom med ovnen. Den må ikke dækkes til eller komme i berøring med teltdugen.

Punktvarme

Punktvarmen repræsenterer den billigste og enkleste form for varmeanlæg og består af en gasfyret varmeovn, der tændes og reguleres manuelt (ældre modeller), eller som er udstyret med batteritænding og termostatstyring.
Ovnen er udstyret med luftindtag under vognen og skorsten i taget. Der kan findes ældre anlæg med anden konstruktion.

Ovnen anbringes almindeligvis i garderobeskabets nederste del. Det skal udtrykkeligt bemærkes, at installationen af en varmeovn er et professionelt anliggende, som kun må udføres af montører med autorisation.
Ulemperne ved punktvarme ses primært i større vogne, hvor den dårlige varmefordeling øger risikoen for kondens og dermed fugtskader i vognens hjørner, skabe, magasiner og lignende dårligt opvarmede steder.

Gasvarmeovn

Gasvarmeovn


Blæservarme

Langt de fleste moderne vogne er i dag udstyret med gasvarmeovn, der kører på flaskegas Blæservarme betyder, at varmen fra gasvarmeovnen, ”blæses” rundt i vognen. Det er vigtigt, at varmen kan komme helt ud i magasinerne, hjørnerne, op langs væggene og overskabe, så der ikke dannes kolde områder. Man kan montere en ekstra blæser, hvis man ikke synes, varmen kommer tilstrækkeligt rundt i vognen.

Centralvarmesystem

Centralvarme i campingvogne eller autocampere minder om centralvarme i almindelige huse. Når vognene er bygget med vandbåren gulvvarme og centralvarmesystem, er temperaturer og lufthastighed mere stabil end ved blæservarme. Centralvarmen kører også på strøm, så man kan spare på gassen; men det er stadig vigtigt, at der er passage i vognen, så den varme luft kan cirkulere hele vejen rundt. Centralvarme er en dyrere installation end blæservarme.

Gulvvarme

Gulvvarme


Gulvvarme

Blæservarme kan med fordel suppleres med elektrisk gulvvarme. Det øger komforten væsentligt og gør vognen varmere. Det kan anbefales at montere en termostatstyring. Gulvvarmen kan man selv montere, hvis man er ’gør det selv’-typen.

Helårscamping

Varmesystemet er vigtigt hele året, men mest om vinteren. En vintercampingtur med det rigtige varmesystem, er en sand fornøjelse.

Campingferie 650,-
Outwell
Subaru
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt