Dayz Resorts

1.5.17

Af: Aage Krogsdam Fotograf: Aage Krogsdam
Bogmærk eller del
 

Folkefest hver søndag i Matadero, Buenos Aires, Argentina

Den summende lyd af menneskestemmer og musik blander sig med luften af grillstegt oksekød, mens vi nærmer os hjertet af bydelen Barrio Matadero i Buenos Aires sydvestlige del. Land og by mødes til underholdning, musik, spisning, dans og køb og salg, hver søndag.

Der er ikke det du ikke kan finde på markedet i Matadero.

Der er ikke det du ikke kan finde på markedet i Matadero.


De store kvægmarkeder

Bydelen har en utrolig spændende historie bag sig, idet det var her, de store kvægmarkeder fandt sted (og stadig gør - ikke så langt herfra) i 1800- og 1900 tallet. Hver dag kom bønderne ind til byen med deres hestevogne læsset med fødevarer, uld og andre landbrugsprodukter.

- I gamle dage kom bønderne hver uge ind til Matadero med over 100.000 stude til den ugentlige studeauktion, hvor omkring 50 auktionsledere styrede salg og køb mellem bønderne og opkøberne fra slagterier, private og restauranter, fortæller lokalguiden.

Det landlige islæt præger stadig markedet.

Det landlige islæt præger stadig markedet.


Den lille landsby der blev til arbejderkvarter

Matadero var oprindelig en lille landsby, som lå på grænsen mellem by og land, og det var naturligt, at de første slagterier blev bygget her i begyndelsen af 1900- tallet. Senere fugte andre industrier med.  

Op gennem 1900-tallet blev området til et industrikvarter baseret på landbrugets produkter.

I slutningen af den 20. århundrede flyttede de store landbrugsindustrier længere mod øst og området blev et arbejderkvarter hovedsageligt beboet af landarbejdere.

Det var dem, som sammen med bønderne i nærheden af Buenos Aires for 25 år siden startede det traditionelle søndagsmarked i Matadero.

De unge folkedansere optræder på scenen foran Mercado Nacional de Hacienda.

De unge folkedansere optræder på scenen foran Mercado Nacional de Hacienda.


Dans i gaderne

På en scene foran Mercado Nacional de Hacienda, en stor lyserød bygning, der huser et gaucho (cowboy) museum, er et danseshow i gang. Truppen består af unge folkedansere, der indlever sig i dansen, mens musikken runger ud over pladsen.  

Overalt ses glade mennesker, hvor sprogenes mangfoldighed røber deres herkomst.

Der er turister fra nær og fjern, som har blandet sig med den lokale befolkning, og bønderne som er valfartet til pladsen, i anledning af markedet.

De lokale håndværk er blandt de populære varer på markedet.

De lokale håndværk er blandt de populære varer på markedet.


De mange boder

Gaderne er fyldt op med boder, der sælger kunsthåndværk, husholdningsmaskiner, forskellige samleobjekter, antikviteter, lædervarer og et kæmpe opbud af fødevarer - røget og saltet kød, ost, krydderier, chokolade, frugt og grønt, kandiseret frugt, syltetøj, chutneys, boutique vine og spiritus. 

I mange af boderne er det landmandsfamilierne, som er taget til byen denne søndag for at præsenterer deres hjemmelavede specialiteter.

Ved flere af boderne kan man få smagsprøver, inden man bestemmer sig for at købe nogle af de mange produkter til lave priser.

Luften er fyldt med duften fra små trækulsgrill, som findes ved mange af boderne, hvor smagsprøverne går over disken som varmt brød sammen med parillas, frisksmurte empanadas, tortillas og andre specialiteter fra den argentinske pampas.

Barerne og cafeerne i gaderne har i dagens anledning sat ydereligere borde og stole op ikke alene på fortovet men helt ud i gadens midte, hvor der er plads mellem de mange boder.

Her er så fyldt med mennesker, at det næsten er umuligt at se ledige pladser.  

Man bliver hurtigt sulten, med alle de mange indtryk og dufte, men det er der heldigvis råd for, på en af de mange hyggelige restauranter.

Man bliver hurtigt sulten, med alle de mange indtryk og dufte, men det er der heldigvis råd for, på en af de mange hyggelige restauranter.


Marked i 25 år

De sidste 25 år har bønderne fra omegnen af Buenos Aries, turister og byens borgere, i et antal af 12- til 15.000 strømmet til markedet, der nærmest er en stor folkefest.

Da showet på scenen er slut fortsætter folkemusikken i gennem de store højttalere og bønder og cowboys iklædt folkedragter begynder spontant at danse på pladsen foran scenen.

Duften af mad lokkede os også til at finde et bord på en af de mange spisesteder, hvor vi bestiller en dejlig grillstegt oksebøf med grøn salat, en bagt kartoffel og dertil rødvin.

En herlig dag, på et herligt marked.

Campingferie 650,-
Primo Tours
Outwell
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt