Royal Caribbean

14.2.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Vinterdage i Brügge (1/2), Belgien

Brügge kan besøges på alle årstider, men særligt hyggeligt er her, når der i vinterens mørke er pyntet op med lys og her er livlig handel ved torvenes små boder.

Julepynt

Julepynt


Julemarked i en historisk kulturby

Her er noget for alle sanser - duften af gløgg, smagen af den verdensberømte chokolade eller de kendte belgiske øl, synet af kanalerne hvori den smukke middelalderby spejler sig, hestehovenes klapren gennem de brostensbelagte, smalle stræder - og ikke mindst det gode belgiske køkken.

Spadserer man gennem Brügges historiske skønhed fra Hotel Portinari ved pladsen t’Zant, hvor også koncerthuset ligger, og går mod markedspladsen Makt, kommer man forbi den enorme Saint Salvators Katedral.

På de små omkringliggende torve støder man i december på hyggelige små juleboder fyldt med julenisser, julestjerner, lys og anden julepynt.

Fra enkelte boder stiger duften af stegte pølser og gløgg og fra andre - duften af hjemmebagte kager og brød.

Belfort på Makt

Belfort på Makt


Markedspladsen - Makt

Også på Makt står juleboderne tæt og midt på denne historiske plads pynter kunstige lys-træer op omkring en skøjtebane, hvor byens indbyggere fornøjer sig på isen i skyggen af det 83 meter høje tårn Belfort og foran Provinsslottet og det tidligere domhus.

På Makt holder hestedroscherne i kø for at tage dig med på en runde i denne historiske kulturby.

Scene fra filmen i Historium

Scene fra filmen i Historium


Historium - om Brügges gyldne middelalder

I det tidligere domhus på Makt åbnede i 2012 en ny attraktion Historium. Dette er ikke et museum, men alligevel et forsøg på at give de besøgende et tilbageblik på, hvorledes livet var i Brügge i den gyldne middelalder, hvor handlen blomstrede, byen var rig og kunsten stortrivedes.

Forsynet med hørertelefoner guides vi gennem forskelligt indrettede lokaler, hvor der vises sekvenser af en ca. 30 minutter lang film.

Vi følger den 18-årige Jacob, som arbejder for kunstmaleren Jan van Eyck, der i 1435 er i gang med sit berømte maleri Madonna med Canon Joris van der Paele. (Originalmaleriet kan ses på Groeninge Museum).

Undervejs kommer Jacob rundt i Brügges travle havn, hvor ind- og udskibning af gods finder sted, og hvor købmænd og søfolk taler et utal af fremmede sprog. Vi besøger den offentlige badstue og kommer også ind i malerens atelier.

En kærlighedshistorie er flettet ind i handlingen, som forsøges kædet sammen af et par animerede papegøjer.

For at få det fulde udbytte af besøget kan det anbefales først at tage med på en guidet byvandring, hvor man besøger de historiske steder – der er med på UNESCO’s kulturarvliste - og få fortalt lidt om byens spændende fortid.

Belgisk håndlavet, fyldt chokolade

Belgisk håndlavet, fyldt chokolade


Chokoladens uovertrufne by

At belgisk chokolade er kendt og nydes verden rundt er ingen nyhed. Men at her alene i Brügge findes mere end 50 chokoladebutikker samt et chokolade-museum overrasker.

Vi besøger det lille familiedrevne firma Chocolatierie Sukerbuyc og hører om fremstillingen af de håndlavede fyldte chokolader baseret på familiens traditionelle opskrifter.

Der er dog plads til eksperimenter og fornyelse, og i december er der naturligvis lagt vægt på julens særlige behov.

Den bedste måde at lære chokoladen at kende på, er naturligvis - at smage på det.

Jan van Eyck's berømte billede som også er omdrejningspunkt i Historium

Jan van Eyck's berømte billede som også er omdrejningspunkt i Historium


Groeninge Museum - for øjet og hjernen

Groningemuseet er sammen med Memling-museet i Saint Jans-hospital blandt de fornemmeste i Brügge. Her kan man opleve malerierne i den selv samme by hvor de blev malet.

De berømte flamske malere som f.eks. Jan van Eyck (ca. 1390-1441) og Hans Memling (1433-1494) m.fl. er blandt de kunstnere som betegnes ”de flamske primitivister”.

Blandt de fineste værker er Jan van Eycks Madonna med Canon Joris van der Paele, som blev færdiggjort i 1436, men også portrættet af sin kone Margareta van Eyck, fra 1439 gør indtryk.

Museets permanente udstilling har også billeder af mange andre kunstmalere som f.eks. Erasmus II Quellinus (1607-1678) og Frans van Cuyck de Myerhop (1640-1689).

I renæssancen kom virkningerne af lys og skygge ind i billederne, ligesom perspektiv og ”synsbedrag” gør billederne særdeles spændende.

Museum Groeninge har mere end 200 klassiske værker spredt på 11 gallerier og endvidere en afdeling med moderne og nutidig kunst.

500 gram slikpind

500 gram slikpind


Confiserie Zucchero - specielt for slikmunde

Den kogende sukkermasse hældes ud på bordet for at afkøle og efter en tid hvor massen afkøler, begynder bolsjemageren at bearbejde den klæbrige masse.

Folk stimler sammen både inde i butikken og foran vinduet ude på gaden, hvorfra man kan følge bolsjefremstillingen.

Når bolsjemassen er tilstrækkeligt afkølet, svinges den over et søm og trækkes i lange baner for at ælte og blødgøre massen. Andre bolsjemasser i forskellige farver gøres klar og benyttes til at blande i, så bolsjet til sidst får det rigtige mønster.

Overalt i lokalet er her fyldt med en slikmunds vildeste drøm - fra ganske små bolsjer til enorme slikpinde.  

Måske en god gaveidé at tage med hjem?

Torre La Sal
Campingferie 650,-
Outwell
Subaru
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt