Royal Caribbean

10.1.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Vinterdage i Brügge (2/2), Belgien

Vi må vente lidt på at guiden fra Bryggeriet De Halve Maan (halvmånen) tager os med på en engelsksproget rundvisning i de gamle produktionslokaler, hvor man allerede i 1546 startede bryggeriet.

Brugse Zot - Bryggeriet De Halve Maans største succes

Brugse Zot - Bryggeriet De Halve Maans største succes


Bryggeriet De Halve Maan – for de tørstige

Vi ser de gamle gæretanke, lageret hvor humlen fra Poperinge og byggen blev tørret, og passerer det støvede produktionsanlæg højt oppe under taget. Her har været ekstremt varmt at arbejde.

Ad snævre, stejle stiger kommer vi op på taget, hvorfra der er en glimrende udsigt til naboen Begijnhof samt ind over byens tage og høje kirketårne.

De Halve Maan har siden begyndelsen været i familien Vannestes eje og såvel den forrige direktør som den nuværende 6. generation har gennem udvikling af nye øl - og ikke mindst markedsføring - medvirket til at det eneste nuværende bryggeri i Brügge har overlevet og nu eksporterer sine øl til ti lande.

Mange er gået ned og andre har vokset sig så store, at de ikke har haft plads nok i byen og er flyttet til nye produktionslokaler andre steder. (Man kan derfor godt finde andre ølmærker med bynavnet, som faktisk ikke er produceret ”inden for voldene”).

Efter besøget er der i entréen inkluderet en smagsprøve og valget falder på bryggeriets største succes Brugse Zot - Narren fra Brügge - som mere er et kælenavn for borgerne i Brügge end en mobning!

Damme

Damme


Damme - engang en vigtig havneby

Blot syv km fra middelalderbyen Brugge ligger landsbyen Damme, som blev grundlagt i det 12. århundrede og i sin storhedstid havde stor betydning for handlen i den gamle købstad.

Damme var den vigtigste havneby som havde direkte forbindelse med havet via fjorden. Varer blev omlastet i Damme og via kanaler fragtet til og fra Brügge.

Men efterhånden sandede floden Zwin og fjorden til og spærrede for videre sejlads, hvorefter byen mistede sin betydning.

Vil man bo i fred og ro tæt på Brügge, er Damme så absolut en mulighed. Der findes cykelstier hele vejen langs kanalerne.  

Uilenspiegel

Uilenspiegel


Tijl Uilenspiegel Museum

I patricierhuset De Grote Sterre fra 1400-tallet, har turistinformation sit kontor.

I lokalerne ovenover finder man Tijl Uilenspiegel Museum, der beretter om denne (måske) fiktive figurs liv og karakterforandring over 500 år fra drillepind til fornuftig og hjælpsom mand.

Museets mange plancher og bøger er desværre ikke på engelsk.

Restaurant De Stamper

Restaurant De Stamper


Restaurant De Stamper - Bed & Breakfast

Lidt uden for Damme finder vi landejendommen De Stamper, hvor der er dækket op i de rustikt indrettede lokaler. På spisebordet brede planker står levende lys og supplerer det sparsomme vinterlys som trænger ind gennem de fugtige vinduer fra den snedækkede have.

Tallerknerne er antik fajance og hele stemningen sætter os tilbage til en svunden tid.

Det pusler i køkkenet, hvor familien Nyssen er i gang med forberedelserne til en gastronomisk oplevelse.
Lun grøntsags tærte, laksrulle med gedeost, græskarsuppe, svampesoufflé, oksegryde med tilhørende sprødstegte grøntsager, dessert og kaffe. Det er lækker husmandskost.

De Stamper har udover restauranten nogle få værelser baseret på B&B. Alle er med bad og toilet og rustikt indrettet, så vil man bo på landet i nærheden af middelalderbyer som Damme og Brügge må dette være stedet.

Fasan med chokolade på toppen som restaurant t'Jong Gerecht serverer den

Fasan med chokolade på toppen som restaurant t'Jong Gerecht serverer den


Brügge - et gastronomisk centrum

Også i Brügge findes utallige gode spisesteder, hvoraf flere har Michelin-stjerner.

Af andre gode restauranter kan nævnes Restaurant De Mangerie med frisk fisk. Restaurant ’t Jong Gerecht, hvor du kan vælge chokolademenuer. Restaurant Pergola Kaffee, hvor den supermøre lammebov kan anbefales. Eller prøv Restaurant Den Dyver, hvor menu og de øltyper der serveres til, er fint afstemt.

Find flere restauranter i RejseAvisens linkdatabase under Belgien med søgeordene: Brügge, restauranter.

Outwell
Campingferie 650,-
Subaru
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt