Subaru

8.2.16

Af: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: Lasse Løndahl Henriksen og Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Skotland rundt – fra Glasgow til Skye (2/2)

I denne anden del af artiklen om busrejsen rundt i Skotland, fortsætter vi fra Loch Lomond, gennem Glen Coe dalen, videre op til Ft. William, der ligger for foden af Storbrittaniens højeste bjerg, Ben Nevis, forbi den ikoniske Eilean Donan Castle, og slutter af på Skotlands største og måske smukkeste ø, Skye.

Glen Coe byder på et utrolig smukt og varieret landskab.

Glen Coe byder på et utrolig smukt og varieret landskab.


Enestående skønhed

Vores rejse gennem Skotland bringer os gennem den smukke 16km lange dal Glen Coe, og her er det nemt at blive mundlam – for landskabet er enestående.

Det siges af mange at Glen Coe er det flotteste område i hele Skotland, og der kan måske være noget om det.

Landskabet består af høje vulkanske bjerge, og storslåede vidder med græs, lyng og mose, og i bunden strækker floden Coe sig gennem hele dalen.

De Tre Søstre troner over Glen Coe dalen.

De Tre Søstre troner over Glen Coe dalen.


De fascinerende Munros

Den U-formede Glen Coe dal er omkranset af de såkaldte Munros, skotske bjerge der er over 910m.

En af de mest iøjnefaldende Munros i Glen Coe, er De Tre Søstre, tre skarpe tinder som alle er en del af det samme bjerg. Et utrolig smukt syn, og det er ikke uden grund at vandreture i Glen Coe er så populær en aktivitet.

De mange ruter gennem dalen byder på udfordringer for alle niveauer, men selv hvis du er dårligt gående, er Glen Coe absolut et besøg værd. Du behøver bare kigge ud af bussens vinduer. De smukke landskaber tryllebinder.

Loch Garry ligner Skotland når man ser søen fra udkigspunktet på Glengarry.

Loch Garry ligner Skotland når man ser søen fra udkigspunktet på Glengarry.


Søen der ligner Skotland

De næste par dage tager vi udgangspunkt i et hotel i udkanten af byen Ft. William, der ligger for foden af storbrittaniens højeste bjerg Ben Nevis.

Herfra tager vi en dagstur til den smukke ø Isle of Skye, Skotlands største ø, men der bliver også plads til et par stop på vejen – for området omkring Ft. William og Isle of Skye er spækket med oplevelser.

En af de mere spektakulære naturfænomener er nemlig et udsigtpunkt over søen Loch Garry. Når man kigger ud over Loch Garry fra udsigtpunktet ligner søen nemlig et kort over Skotland. Det er en ret speciel oplevelse, og omgivelserne er virkelig smukke.

Eilean Donan Castle er en af Skotlands mest fotograferede borge, og ikke uden grund.

Eilean Donan Castle er en af Skotlands mest fotograferede borge, og ikke uden grund.


Den ikoniske borg - Eilean Donan Castle

Hvis du har set filmene Highlander eller The World Is Not Enough, har du også helt sikkert set vores næste stop på vej til Isle of Skye.

Det er nemlig den ikoniske borg Eilean Donan Castle, som er en af Skotlands mest fotograferede seværdigheder.

Borgen ligger billedskønt på en lille ø, hvor de tre søer, Loch Duich, Loch Long og Loch Alsh mødes.

Fæstningsværket blev oprindeligt bygget i det 13. århundrede og igennem lang tid var borgen, et vigtigt forsvarsværk mod bl.a. hærgende vikinger fra Skandinavien.

Det er en udsøgt fornøjelse at besøge den smukke borg.

Det er en udsøgt fornøjelse at besøge den smukke borg.


Genopbygget fra ruinerne

Under en Jacobitteropstand 1719 blev borgen spræng i luften af englænderne, og borgen lå i ruiner helt frem til 1919, hvor oberstløjtnant John MacRae-Gilstrap besluttede sig for at genskabe borgen i sin fordums pragt.

I dag fungerer borgen hovedsageligt som turistattraktion, hvor man på guidede rundvisninger, får fortalt stedets historier af dygtige og indlevende guider.

Her kommer vi helt tæt på den skotske historie, og får en enestående forståelse for livet i højlandet, samt indblik i mange af de gamle klanfejder.

Portree er en hyggelig fiskerby, med farvestrålende huse. Herligt!

Portree er en hyggelig fiskerby, med farvestrålende huse. Herligt!


Skønne Skye

Via den lange bro fra Kyle of Lochalsh ankommer vi til den største ø i de indre Hebrider, Skye.

Med sine 1656km2 er Skye næsten 2.5 gange så stor som Bornholm, men der er kun det halve antal beboere. Til gengæld er her rigtig mange får!

Ca. en tredjedel af øens befolkning snakker gælisk, hvilket også bliver tydeliggjort af at vejskilte og butiksskilte, står på både engelsk og gælisk. Det er herligt at opleve det lokale særpræg.

Hovedbyen Portree er en malerisk lille fiskerlandsby på øens østkyst. Her handler vi ind til en helt særlig oplevelse, inden vi forlader byen med de små hyggelige gader, og de farverige fiskerhuse. Vi skal nemlig nyde en picnic med en enestående udsigt.

Udsigten over Kilt Rock vandfaldet er helt perfekt til en frokostpause. Man nyder bare maden det mere, med sådan en udsigt.

Udsigten over Kilt Rock vandfaldet er helt perfekt til en frokostpause. Man nyder bare maden det mere, med sådan en udsigt.


Frokost i det grønne

Et stykke nord for Portree ligger Kilt Rock vandfaldet, der vel nok er et af de mest ikoniske på Skye. Her falder vandet 55m ned fra klipperne – og ud i havet.

Fra udkigspunktet ved vandfaldet har vi også en enestående udsigt langs nordøens kyst med de smukke vulkanske klipper. Det er det helt perfekte  sted at holde frokost.  

Dunvegan Castle ligger smukt ud til Loch Dunvegan.

Dunvegan Castle ligger smukt ud til Loch Dunvegan.


Blomstrende Dunvegan

Efter frokosten tager bussen os med op på den nordvestlige del af Skye. Her finder vi den smukt beliggende borg Dunvegan Castle, der har været hovedsæde for MacLeod klanen i mere end 800 år.

Der er mulighed for at se borgen indvendigt, men det vel nok mest interessante ved Dunvegan er de ca 5 hektar store prydhaver der omgiver borgen, og som er gennemskåret af et vandfald.

Det ujævne terræn og det til tider ret omskiftelige vejr, betyder at det er svært at holde en traditionel prydhave, men mod alle odds, er det gennem mange generationer lykkedes MacLeod klanen at udvikle de smukke haver, som et tegn på den magt og rigdom klanen besidder.

Fra borgen er det også muligt at komme på sæl-safari, hvis vejret er godt. Og da det er vilde sæler i fri natur, er der ingen garantier givet - sådan er det med autentiske naturoplevelser.

Isle of Skye er bare gudesmuk. Og så er her mange får!

Isle of Skye er bare gudesmuk. Og så er her mange får!


Campingferie 650,-
Outwell
Subaru
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt