Dayz Resorts

15.7.03

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Campingferie i Frankrig - Tour de France 2003, Bagnères -de-Bigorre - Lescar (16/21)

Col de Tourmalet er et af de mest karismatiske bjerge på hele Tour de France. Da den første Tour de France blev kørt i 1903 – altså for 100 år siden, eksisterede der end ikke en vej over dette bjerg. Den blev færdig i 1910 og var samme år med i Tour de France. Siden har bjerget været med i Tour´en adskillige gange og altid med spænding omkring sig. Det mest spændende for os i dag er om vi kan, skal eller vil have campingvognen med over bjerget.

Klik for større billede


Det er en flot dag og der er glæde i vores lejr. Bjergene er altid mere storslåede, når det er klart vejr som i dag. Ingen tvivl om at det bliver en smuk dag med flotte udsigter. Vi bor på campingpladsen i Bagnères-de-Bigorre for foden af Col de Tourmalet. Vi kan ikke se bjerget, men til gengæld kan vi se Pic du Midi de Bigorre, der er 2.872 meter højt. Der er ingen bilvej til toppen, men til gengæld en kabelbane, der går fra skisportsbyen La Mongie.

Klik for større billede


Vi elsker at stå på ski, men gud hvor er skisportssteder ucharmerende om sommeren. Man kan let forstille sig hvor flot der ville have været, hvis det var uberørt natur. Skiliftene pynter virkelig ikke og er meget grimme med grøn baggrund. Det er de vel egentlig også om vinteren, men der tænker man måske ikke så meget på det, fordi de har en meget praktisk funktion… Køerne er nok ligeglade.

Klik for større billede


Der er bilvej til Col du Tourmalet og det meste af vejen er den også til at køre på – selv med campingvogn. Men nedkørslen på den anden siden er både stejl, smal og der er stor risiko for stenskred. Visse steder er vejen så smal at ikke engang to personbiler kan passere hinanden, og så er nedkørslen meget lang.

Klik for større billede


Summa summarum for mange faktorer, der gør at vi i dag kører uden campingvogn. Det kunne måske lade sig gøre, men vi er her ikke for at slå rekorder eller lave avisoverskrifter. Og i går fik vi en lille smagsprøve på, hvor galt det kan gå.
Mathias og Pernille bliver på campingpladsen mens Rasmus og jeg kører mod toppen.

Klik for større billede


De første 100 kilometer af dagens etape er ret kedelige. Ikke fordi der ikke er noget at se, men nok mest af alt fordi vi er så fokuserede på bjerget: Col de Tourmalet.
Vi kører på toppen så let som ingenting. Det er godt nok meget stejl, men bilen kunne godt have trukket campingvognen med op. Vi ser masser af cykelryttere i alle aldre, der forsøger at nå toppen. De kravler, slider og slæber, kigger efter et endnu lavere gear på cyklen, men det findes ikke. Det er vildt imponerende. På mange af disse klassiske bjerge kan man få et diplom, hvis man kommer op.

Klik for større billede


Det sætter det hele i perspektiv, at Tour de France rytterne kører over disse bjerge med meget høj gennemsnitsfart – ofte 30-40 km/t. Og så er det i den værste sommerhede og endeligt er et bjerg kun få kilometer af alt det de skal i gennem på en dag, på en uge, på 3 uger.

Det er imponerende. Ganske enkelt.

Her er det fire friske franskmænd, der stolt fortæller om deres tur op på Col de Tourmalet. I dag fra Bagnères-de-Bigorre. I morgen fra Luz-St. Sauveur. Sådan. De tager også hatten af for Tour de France rytterne, som jo lige cykler ca. 100 km inden de kører over Col de Tourmalet, Og så har de yderligere 50 kilometer bagefter også i bjerge.
Det er for vildt.

Klik for større billede


På cafeen på toppen af bjerget er der masser af billeder og effekter fra bjergets historie i Tour de France. Man kan blandt andet se den cykel, der kørte over bjerget for første gang i 1910. Selve cyklen er fra 1908 og vejer 27 kilo mod ca. 6 kilos cykler i dag. Rytterne cyklede dengang på grusvej og bar selv deres proviant, ekstra slanger med mere. Der er sket en del siden.

Klik for større billede


På toppen har vi en flot udsigt over i den anden dal. På vejen ned kører vi udelukkende i første og andet gear. Der er en del trafik og vejen er visse steder ekstrem smal. Jeg er glad for at vi ikke tog campingvognen med også selvom det betyder at vi skal køre nogle ekstra kilometer for at hente campingvognen for derefter at køre rundt om bjerget til Jurancon, hvor etapen starter i morgen. Men det er hver en kilometer værd.

Klik for større billede


Vi slutter i bjergbyen Luz Ardiden, og nyder at køre hele vejen tilbage igen, hvor vi får hele Col de Tourmalet set fra den anden side. Derfra er der kun 30 kilometer til campingpladsen.

Klik for større billede


Tilbage på campingpladsen hægter vi campingvognen på og kører til Pau / Jurancon. Vi finder en dejlig campingplads lige ned til floden Pau. Pladsen har swimmingpool. Det har været en fuldstændig ulidelig varm dag. Især da vi kom ned i dalen. Vi har aircondition i bilen, og det har kørt på fuld tryk, men en forfriskende dukkert i poolen er lige det der mangler for at gøre dagen perfekt.

I morgen er der flere bjerge, men det værste er overstået. Nu glæder vi os til at se Atlanterhavet.

På gensyn i morgen.


Køredata

I dag har vi kørt: 175 km.
Samlet antal km afgang fra siden Danmark: 5345 km.

Tips til bjergkørsel

Vi har samlet alle vores erfaringer om bjergkørsel med campingvogn i en artikel.
Hvis du gerne vil læse den så

Klik Her

Klik for større billede


Vogntog og udstyr

Vi kørte i en Kia Carens CRDI 2,0 diesel, som trak særdeles godt.
Kias hjemmeside:
www.kiamotors.dk
Se dieselforbrug under faktaoplysninger.

Campingvognen var en Hobby Excellent Easy UFe med dobbeltseng, køkken, badeværelse og siddegruppe.
Hobbys hjemmeside: www.caravans.dk

Solsejl fra Isabella.
Læs mere her www.isabella.net

Cyklen er af mærket Mosquito XPlicit.
Læs mere på www.mosquito.dk

Campingplads

Vi boede på
Camping Le Monlôo, Bagnéres de Bigorre
Pris: 18,00 Euro
3 voksne, 1 baby og strøm (8 ampere)

Faktaoplysninger om Tour de France turen

Få alle fakta for Anne-Vibeke Isaksen og Rasmus Schønnings Tour de France med Campingvogn.

Inklusiv kørte kilometer, diesel- og gasforbrug, informationsmateriale, rejsebøger og campingpladser m.m.

Klik Her

Klik for større billede


Dagens etape – 159 km

Bagneres-De-Bigorre - 0 km.
Hauban - 3 km.
Luc - 10 km.
Oueilloux - 11 km.
Mascaras - 15 km.
Calavante - 18 km.
Lespouey - 19 km.
Lansac - 19 km.
Laslades - 20 km.
Goudon - 26 km.
Côte de Meilhas - 31 km.
Côte de Bugard - 35 km.
Bonnefont - 38 km.
Montastruc - 42 km.
Castelbajac - 46 km.
Lannemezan - 55 km.
La Barthe-De-Neste - 61 km.
Izaux - 63 km.
Lortet - 65 km.
Heches - 68 km.
Sarrancolin - 75 km.
Beyrede - 76 km.
Arreau - 81 km.
Col d’Aspin - 94 km.
Payolle - 99 km.
La Séoube - 103 km.
Sainte-Marie-de-Campan - 107 km.
Gripp - 111 km.
Artigues - 113 km.
La Mongie - 119 km.
Col du Tourmalet - 124 km.
Bareges - 134 km.
Esterre - 141 km.
Luz-Saint-Sauveur - 142 km.
Luz-Saint-Sauveur - 144 km.
Sazos - 148 km.
Grust - 150 km.
Luz-Ardiden - 159 km.

Se hele ruten på www.letour.fr

Resultater

Vinderen af dagens etape: Tyler Hamilton 4t 59m 41s
Den gule førertrøje bæres af: Lance Armstrong 70t 37m 59s


Se også...
Subaru
Primo Tours
Campingferie 650,-
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt