Isabella

29.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Vancouver Island - et paradis i Canada

Vancouver Island er Canadas paradis i havet og har længe været legepladsen for ferierende. Med sine 450 km fra den ene ende til den anden er Vancouver Island den største ø i det nordlige Stillehav - selv om den er lille nok til at kunne køre fra syd til nord på en enkelt dag. Med det gør man næppe, for her er så meget at se på og at gøre, at man ønsker, at ferien aldrig ender!

Skibstrafik mellem byen Vancouver og øen Vancouver Island

Skibstrafik mellem byen Vancouver og øen Vancouver Island


Med færge til en vidunderlig ø

Vi tager med en af BC Ferries færger fra havnen Tsawwassen syd for storbyen Vancouver til Swartz Bay lidt nord for Victoria på øen Vancouver.

Turen går over åbent hav, men før vi får set os om, er vi inde blandt øerne i skærgården. De store skibe manøvrerer let gennem forholdsvis smalle stræder.

På turen dukker pludselig en lille gruppe spækhuggere op i overfladen. De er på vej nordover.

Efter ca. 1½ time kører vi i land og fortsætter til campingpladsen i Goldstream Provincial Park. Pladsen ligger blot nogle få minutters kørsel fra Victoria og har nogle mere end 700-årige douglasfyr.

En flod med mulighed for laksefiskeri og et netværk af små vandrestier omgiver den store campingplads med god plads mellem telte og campingvogne. Her er fine faciliteter med bade- og toiletforhold.

Inderhavnen i Victoria

Inderhavnen i Victoria


Byen Victoria

I dag skal vi besøge Victoria - hovedstaden i British Columbia. Byen er omkranset af et naturligt paradis af klippekyst, sandstrande, det spektakulære hav og udsigt til bjerge, skove og parker.

Den pittoreske inderhavn er samlingspunktet for mange af byens topattraktioner.

Her ligger parlamentet og Royal British Columbia Museum og meget mere. Vi når at besøge akvariet, inden vi skal på hvalsafari.

Afsted på hvalsafari

Afsted på hvalsafari


Hvalsafari

Efter indskrivningen får vi udleveret specielle vindtætte dragter og går så ned til gummibådene, der skal sejle os ud til hvalerne.

Undervejs gennem skærgården og kan vi over radioen høre, at de forskellige turarrangører hjælper hinanden med at lokalisere hvalerne. De er her, men de er langt udepå havet.

I mere end en time går det for fuld skrue ud i Georgia-strædet. De, der sidder forrest i gummibåden, bliver slynget op og ned, når båden rammer en bølge.

Desværre bliver én af deltagerne dårlig, da hun får et knæk i ryggen. Hun afviser dog tilbuddet om at blive sejlet tilbage i land og bliver i stedet flyttet bagerst i båden, hvor stødene er væsentligt mindre. Men godt har hun det ikke.

En gruppe spækhuggere i vandoverfladen

En gruppe spækhuggere i vandoverfladen


Møde med spækhuggere - på afstand

Vi kommer ind i USA’s territorialfarvand og endelig er vi her sammen med fem andre fartøjer. Motoren slukkes og vi venter spændt på, at hvalerne kommer op igen for at trække vejret.

Vi får oplyst, at her findes ca. 85 hvaler i områder opdelt i forskellige grupper. Hvalerne vandrer frem og tilbage i strædet, men somme tider kan de være svære at lokalisere.

Der går et par minutter og så ser vi pludselig en sort finne og et øjeblik efter vender fire - fem spækhuggere ryggen op over havoverfladen for at trække vejret et par gange, inden de igen forsvinder i dybet.

Vores bådfører har set retningen, vender båden og sejler os hen til en ny position, hvor han forudser, at de vil dukke op næste gang. De andre både følger med. Igen slukkes motoren for ikke at forstyrre for meget. Vi venter.

Igen ser vi dem, men fortsat på ret stor afstand. De må have skiftet retning. Vor hvalguide fortæller, at de er varsomme med at forfølge de vilde dyr og vil faktisk hellere have, at de bliver nysgerrige og kommer hen til båden af sig selv.

Igen flyttes båden og vi ser hvalerne en sidste gang, inden vi atter skal tilbage mod Victoria.

Vi har endnu et par timer i byen og går nordpå til Bastion Square, hvor der også er et leben med restauranter og gadehandlende kunstnere og kunsthåndværkere.

Udsigt over fjorden

Udsigt over fjorden


Camping ved Stamp River

Så kører vi mod Stamp Falls Provincial Park og har på vejen nogle flotte stop med udsigt udover fjorde og søer.

På campingpladsen slår vi vores telte op mindre end fem meter fra selve floden - Stamp River. Her er virkelig god strøm i floden. Men den er lavvandet, så vandet springer hen over stenene og danner masser af små kaskader i fossen, så den støjer.

Stamp River

Stamp River


Masser af fisk

Længere henne samler floden sig i vandfaldet. Neden for faldet står tusindevis af laks og venter på at komme op gennem vandfaldet.

En laksetrappe under klippesiden og langs med flodsiden, kan de snedige gå op igennem. Her er netop ved at blive foretaget en tælling af hvor mange laks, der går op for at gyde. P.t. er det 600 pr. time!

I alt vandrer mere end 500.000 laks op alene i denne flod. Tager vi alle fiskearter med - fortæller skiltningen ved vandfaldet - er det mere end 40 millioner fisk, som vandrer op alene i denne flod - hvert år!

En kold og forfriskende dukkert i Stamp River

En kold og forfriskende dukkert i Stamp River


Bad i det fri - i floden

Men selv om vi kan give fem stjerner for beliggenheden, er campingpladsen primitiv. Her findes dog to lokummer - et til damerne og et til herrerne - og der er så det.

300 meter væk findes en vandpost, hvor der manuelt kan pumpes frisk drikkevand!

Bad - ja, det foregår i Stam Rivers forfriskende vand - uden brug af sæbe, vi skal jo ikke forurene naturen.

Dagens middag præsenteres

Dagens middag præsenteres


Herlige laks

Langs med floden camperer lystfiskere, der forsøger sig både med fluestang og almindelig kastestang.
Og sandelig er der én, der får bid.

Laksen springer ud af vandet, men han får kontrol med den og efter en mindre kamp, har han gjort dagens fangst.

Vi bliver da heller ikke snydt for lidt lækkerier. Det er vores turledere, der i dag skal sørge for aftensmaden og de har allieret sig med den lokale guide, der kommer med laks - som grilles.

Et herligt måltid - selv om det blev sent og vi skulle spise i skæret af vore pandelamper.

På sejltur i skærgården

På sejltur i skærgården


Ø-tur til Jedediah Island Marine Park

Som følge af den fortsatte store brandfare der hersker i hele British Columbia, har myndighederne forbudt al vandring i nationalparker og provinsparkerne. Det betyder, at den planlagte vandring her på Vancouver Island må aflyses.

I stedet har vore turledere fået en aftale med den lokale guide om, at han sejler os ud i skærgården til en ubeboet ø. Her ser vi flere kongeørne kredse over os. Vi ser odder og finder en lille død haj. Og sælen, der springer i vandet!

På øen ser vi også et rådyr med kid, der går fredeligt rundt uden angst for os mærkelige væsner, der pludselig besøger øen.

Kennedy Lake

Kennedy Lake


Langs Pacific Rim

I dag kører vi nordpå langs vestkysten i Pacific Rim National Park, der er et nationalt betydningsfuldt kystmiljø, som har opnået verdensomspændende opmærksomhed og som tilbyder sine gæster masser af oplevelser.

Vi kommer forbi den billedskønne Kennedy Lake.

På en trappe i Rain Forest

På en trappe i Rain Forest


Rain Forrest

Langs denne strækning af kysten findes en naturlig regnskov. I denne Rain Forrest er der anlagt en vandresti på brædder ogtrapper, som kan lede os os rundt i regnskovens vildnis.

Her er enorme træer, buske, bregner og lav.

Ruten består af to sløjfer - A og B - på hver sin side af hovedvejen og det tager ca. ½ time at gå hver sløjfe.

Aktiviteter ved Tofino

Aktiviteter ved Tofino


Tofino

Helt nord på denne halvø ligger turistbyen Tofino, hvor vi har et par timer til at se byen og få noget frokost.

Men her er langt mere at se og prøve, end vi kan nå på den tid!  Her er alle muligheder for maritime oplevelser lige fra hvalsafari og sejlsport til tur med havkajak.

Men her er også flere vandflyvere, der gør det muligt at se det hele lidt fra oven. Her er masser af butikker og et par spisesteder.

Der er ingen tvivl om, at byen er et godt udgangspunkt for turene på - og over havet.

Long Beach

Long Beach


Long Beach

Her er en frisk vind og bølgerne er ikke helt små, da vi når frem til Long Beach. Dette er en 11 km lang sandstrand, der går fra Ucluelet til Tofino.

Nogle springer i vandet, medens andre blot slapper af i sandet, inden vi vender hjemad til Stamp River.

Næste morgen er igen starten på en dejlig morgen, hvor fiskehejren svæver lavt hen over floden, mens vi pakker teltene og skal tilbage til fastlandet fra Nanaimo til Horseshoe Bay og videre til Vancouver City ...

Primo Tours
Subaru
Torre La Sal
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt