Azamara Cruice

1.2.13

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Danmark: Østersøruten 1. del Flensborg - Maribo

Del 1 går fra Flensborg til Maribo på Lolland. Denne strækning tager tre dage.

Klik for større billede
Fotograf: Bike & Sea Denmark


Dag 1

Jeg sidder på haven i Flensborg og kigger på svanerne, der har travlt med at rengøre deres fjerdragt.

Ved siden af mig står en nypudset og godt pakket cykel og venter på at komme af sted.

Du kan starte og slutte på Østersøruten alle de steder du vil, men i og med jeg har planer om at cykle hele turen, ville dette yderpunkt være et godt sted. Selvom det er ret tidligt om morgenen, da jeg cykler gennem byen mod den danske grænseovergang, er andre cykellister også allerede på vej. Vi vinker og ønsker god tur.

Grænseposten er ikke noget man længere mærker noget til. Jeg cykler og er faktisk lidt i tvivl om, hvornår præcis jeg kører ind i Danmark.

Først der, hvor jeg drejer ind i Kollund Skov, er jeg klar over at jeg må have passeret. De første gode bakker møder mig og der bliver arbejdet godt i gearene.

Det ender dog med at jeg må trække det sidste stykke, men det er ok. Fra Flensborg til Sønderborg går hele ruten langs Flensborg Fjord, og det er skønt bare at lad blikket hvile på vandet og nyde udsigten.

Det er gråvejr, vindstille og lidt køligt, men det vil med andre ord sige: behageligt cykelvejr.

Klik for større billede


Fakkelgård - tid til frokost

Turens første stop er ved Fakkelgården, hvor jeg lægger ud med en ubeskrivelig god to-retters frokostmenu.

Mange har opfattelsen af, at cykelferie er discountferie, og ja det kan gøres meget billigt, hvis man ønsker det, men man bestemmer helt selv. For mig er cykelferie lig med frihed til selv at bestemme retning og fart.

Med tonerne fra ”Rapanden Rasmus fra Rinkenæs Sogn” cykler jeg ind i Rinkenæs. Nå, her ligger den by, man har sunget om siden man var lille.

Jeg undrer mig over, hvordan denne glade børnesang kan have noget med dette lille sted at gøre, men den er god nok. Rapanden og hestevognen er printet ind i byporten.

Kort før broen ved Egernsund drejer jeg til venstre og gør en afstikker til et af Danmarks smukkeste slotte, Gråsten.

Det er første gang jeg er her siden Dronning Ingrids død, men heldigvis kan man stadig besøge slotshaven og se den imponerende rosensamling, der står i fuld flor.

Klik for større billede


Dybbelmølle - så er der bakker

Ved Dybbøl møder et mere kuperet Danmark mig og de lange bakker bliver dagens største rigtige cykeludfordring.

Dybbøl Mølle kan ses på lang afstand. Den troner på toppen af Dybbøl Banke og er vel nok noget af det mest danske man kan finde i vores land.

Når man kigger tilbage i historiebøgerne forstår man også godt, hvorfor nationalfølelsen er så stor på disse kanter.

Klik for større billede


Chr. d X bro i Sønderborg

Det går ned ad bakke fra Dybbøl Mølle til Sønderborg og i det jeg krydser den velkendte Chr. Xs Bro over Als Sund åbner landskabet sig og der er en flot udsigt over Sønderborg Slot og - Bugt.

Jeg fortsætter forbi slottet og gennem Sønderskov. Hele tiden med vandet som følgesvend.

Det er blevet tid til at tjekke ind på Hotel Baltic i Høruphav og samle energi til næste dag.

Klik for større billede


Dag 2

Jeg står op til en rigtig dansk sommerdag og første hvil bliver ved Vibæk Vandmølle.

Den ligger ikke på ruten, men det er kun en afstikker på få km. Et idyllisk lille fredfyldt sted, hvor gården og møllen står, som var den forladt i går.
Gå en tur ind på ”toilettet” – der findes meget at kigge på.

En time senere står jeg ved færgen i Mommark. Der er fyldt med biler, campingvogne og motorcykler. Jeg tror færgen bliver fyldt op, men det gode er, at der altid er plads til cyklerne.

Overfarten er et godt afbræk i cykelturen, og der bliver tid til at tage et hvil på dækket i solen. Skønt.

Ved ankomsten til Søby går det op for mig, hvor populært cykelferie er i Danmark. For det første vælter det ud med pakkede cykler fra færgen, men også på vej ned til Ærøskøbing møder jeg mange. Og det er i alle aldre. Familier med små børn mellem benene eller bag på og det ældre ægtepar med fuld oppakning.

Klik for større billede


Ærøskøbing

I Ærøskøbing spiser jeg frokost på havnen og besøger den landskendte Flaske-Peter Museum, der har måske Danmarks mest imponerende samling af Flaskeskibe.

Selvom jeg vælger at køre videre, skal jeg huske at sige, at der er meget mere at tage sig til i den hyggelige lille havneby med bindingsværkshuse, brostensbelagte gader og for de kulturinteresserede, Hammerichs Hus.

Lige uden for Ærøskøbing kører man på et smukt højdedrag med udsigt over de mange små ubeboede øer mellem Ærø og Langeland.

Klik for større billede


Langeland

Jeg er på vej til Langeland, men først tager jeg lige en dukkert ved Marstal. Den smukke strand ved Eriks Hale har to sider.

Den der vender ind mod Marstal har lavt og børnevenligt vand. Den anden side går lige ud i Østersøen og bliver hurtigere dyb.

De eftertragtede strandhuse på Eriks Hale har, lige meget hvilken vej de vender, en skøn udsigt.

Da jeg ankommer til Rudkøbing med færgen er det blevet aften, og før jeg kryber til køjs, indtager jeg en stor hjemmelavet lækker burger på gågaden og nyder en fantastisk solnedgang over lystbådehavnen og broen til Langeland.

Formidabelt.

Klik for større billede


Dag 3

Efter et velnærende morgenmåltid i restauranten på Rudkøbing Skudehavn, hvor jeg har boet i nat, sidder jeg igen på cyklen. Er på vej. Er på farten til nye oplevelser.

For mig ligger meget af oplevelsen i at se landskaberne glide forbi, nyde duftene, lydene og den friske luft. Jeg bruger som regel ikke så meget tid i byerne, selvom det er skønt i Danmark, at de ligger så tæt. Både når der skal provianteres og overnattes.

Da jeg kommer til Trankær og cykler forbi det majestætiske slot, har jeg allerede passeret flere ”bølle-byer”.

Hvorfor er der så mange byer på Langeland, der hedder noget med ”bølle”? I Tranekær er der kommet et nyt museum, der hedder Souvenariet” – altså et museum med souvenirs.

En efter min mening suveræn god og anderledes ide. Og det du kan se skuffer ikke. Det er et sjovt lille sted, der absolut er et besøg værd.

På vej til Spodsbjerg begynder det at blæse op og jeg får stik modvind. Samtidig begynder min kæde og gear at drille. Hver gang jeg skifter gear hopper kæden af?

Jeg er ved at blive vanvittig for det er ret bakket og jeg bruger gearene en del. Nå, der er ikke noget at gøre. Jeg må have reparationspungen (et gammelt penalhus) frem, men jeg kan ikke finde noget iøjefaldende.

Jeg ender med at give kæden lidt smørelse og prøver så igen. Det hjalp, selvom jeg ikke helt selv kan forstå, at det bare var det?

Klik for større billede


Knuthenborg - at cykle blandt lamaer

Jeg gør et lille ophold i Kragenæs. Går en tur på havnen, hvor der er stor aktivitet ved de mange lystbåde og unger kæmper med at fange krabber i deres små fiskenet. Det er også fra Kragenæs, at du kan tage færgen til Fejø.

Jeg vælger dog at fortsætte mod Brandholm, hvor det nyistandsatte veterantog ankommer samme tid som mig.

Du kan tage din cykel med i toget og tage en pause mens toget kører dig videre til Maribo, hvor også Østersøruten fortsætter.

Jeg vælger dog at fortsætte på cykel for jeg skal kører gennem Knuthenborg og det er ikke hver dag, at muligheden for at cykle blandt zebraer og lamaer opstår. Det ser dog ud til, at dyrene er vant til cykellister for de gider ikke engang flytte sig, når jeg cykler forbi. Herligt.

På hotellet i Maribo bliver tøjet hængt til tørre, og jeg tager et langt varmt bad, før jeg kryber i mit ”aftensæt” og går i restauranten og nyder et godt solidt måltid. Sengen kalder allerede, og det er en suveræn fornemmelse, at krybe under dynen.

Yderligere oplysninger om denne cykeltur på Østersøruten

Østersøruten administreres af Bike and Sea Denmark, som også sælger et detaljeret cykelkort med forslag til oplevelser, overnatninger og henviser til bl.a. cykelsmede, hvis uheldet er ude.

Primo Tours
Torre La Sal
Outwell
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt