Subaru

30.6.12

Af: Jørn Henrik Jørgensen Fotograf: Jørn Henrik Jørgensen og Rebildselskabet
Bogmærk eller del
 

Danmark: 100 års jubilæumsfest i Rebild

Den 4. juli fyldte Rebildselskabet, der står bag den traditionsrige Rebildfest på den amerikanske uafhængighedsdag 100 år, og det blev markeret med stort festprogram. Dronningen og prinsesse Benedikte var blandt gæsterne, og dansk hovedtaler var statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Foto fra en tidligere Rebildfest i Rebild Bakker

Foto fra en tidligere Rebildfest i Rebild Bakker
Fotograf: Rebildselskabet


Emigrantfest i 1911

Ideen til at bruge et stykke dansk hedelandskab i Himmerland til samlingssted for dansk-amerikanere blev født i 1911 af dansk-amerikaneren Max Henius, som allerede i 1906 i Chicago stiftede et Dansk-Amerikansk Selskab, der skulle styrke båndene mellem danske udvandrere og hjemlandet Danmark.
Første skridt på vejen blev taget i 1909 i forbindelse med Landsudstillingen i Aarhus, hvor Max Henius arrangerede det første Emigrantstævne, der blev forløberen for de senere Rebildfester.
I 1911 købte Max Henius 140 tdr. land hede i Rebild Bakker. Pengene skaffede han blandt dansk-amerikanere, og arealet blev foræret til den danske stat som nationalpark mod at man kunne benytte parken til at holde fester på den amerikanske uafhængighedsdag den 4. juli.
Den første fest i 1912 måtte imidlertid udskydes, da Frederik 8. døde i maj 1912, men den 5. august var Rebildfesten en realitet og blev overværet af 10-15.000. De fleste kom dog måske for at hylde den nye konge, Christian 10.

Med undtagelse af årene under første og anden verdenskrig har Rebildfesten herefter været holdt hvert år. Festerne nyder stor opbakning i lokalområdet, og især i årene efter anden verdenskrig var der tale om betydelige folkefester. I 1948 oversteg antallet af gæster 50.000, og blandt dem flere tusinde dansk-amerikanere, som i krigsårene ikke havde mulighed for kontakt til slægtninge i hjemlandet. Rebildfesten betegnes som den største fejring af den amerikanske uafhængighedsdag uden for USA.

Jubilæet markeres med denne plakat udført af Per Arnoldi. Stars And Stripes kædes sammen med Dannebrog som et puslespil

Jubilæet markeres med denne plakat udført af Per Arnoldi. Stars And Stripes kædes sammen med Dannebrog som et puslespil
Fotograf: Rebildselskabet


Plakat og jubilæumsbog

100 år er naturligvis et flot jubilæum, og det bliver markeret med to særlige aktiviteter: Per Arnoldi har til begivenheden skabt en Rebild-plakat, som bliver et både markant og synligt minde om jubilæumsfesten.
Plakatens motiv består af puslespilsbrikker, som i Rebildselskabets ånd symboliserer udvandring og integration. Plakaterne er holdt i rødt, hvidt og blåt svarende til farverne i The Stars And Stripes og Dannebrog. Samtidig udgives en jubilæumsbog skrevet af Rebildselskabets ”husforfatter” Helge Qvistorff, som også skrev jubilæumsbogen, da Rebildselskabet fyldte 75 år.

Blokhuset er udvandrermuseum og fortæller historien om de flere en 300.000 danskere, der rejste til USA for at finde en fremtid her.

Blokhuset er udvandrermuseum og fortæller historien om de flere en 300.000 danskere, der rejste til USA for at finde en fremtid her.
Fotograf: Rebildselskabet


Flere end 400.000 besøgende

Rebild Bakker besøges hvert år af flere end 400.000 besøgende og er dermed en af Danmarks største turistattraktioner. Og det er ikke kun naturen, der trækker. Der er flere seværdigheder knyttet til området. Besøg f.eks. Blokhusmuseet også kaldet Lincoln Log Cabin efter præsident Abraham Lincoln. Blokhuset er et dansk udvandrermuseum, hvor den enestående historie om de flere end 300.000 danskere, der er udvandret til USA fortælles, og i tilgift hertil får man også historien om, hvordan den hvide mand koloniserede  ”det vilde vest” og fortrængte de indianske bopladser og den indianske kultur for at skabe plads til nybyggerbosættelser.

Indgangspartiet til Rebild Bakker med busten af Max Henius. Til højre anes Tophuset, tidligere Top Karens Hus.

Indgangspartiet til Rebild Bakker med busten af Max Henius. Til højre anes Tophuset, tidligere Top Karens Hus.


Tophuset og mindeparken

For nogle år siden blev der skabt et helt nyt indgangsområde til Rebild Bakker. I forbindelse hermed blev en buste af selskabets stifter, Max Henius, placeret ved indgangsportalen. En imponerende bronzestatue af ”udvandrerfamilien”, skænket af en tredjegenerations-udvandrer Dennis Smith, der har familiemæssige relationer til Vendyssel, er opstillet i et område, der kaldes Friendship Lawn, her finder man også en buste af Victor Borge, som i år 2000 blev ærespræsident i Rebildselskabet.
Mindeparken ligger lige ved siden af Tophuset, også kendt som Top Karens Hus. Top Karen fik i sin tid retten til at udskænke kogende vand til brygning af medbragt the eller kaffe til gæster i bakkerne. Huset er nu overtaget af Rebildselskabet og videreføres som restaurant. Forpagteren er et af Top Karens oldebørn. Her kan man spise godt og rigeligt. Til kaffen serveres bl.a. ”gratværk”, der er himmerlandsk for kaffebrød.
Tophusets åbningstid er begrænset til onsdag og torsdag 18-21 og lørdag, søndag og helligdage 12-17.

Tamarit Parc Resort
Outwell
Subaru
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt