26.11.11

Af: Jørn Henrik Jørgensen
Bogmærk eller del
 

Danmark: Årets restaurant - Henne Kirkeby Kro

Der er et voldsomt internationalt fokus på dansk gastronomi. Helt i front finder vi restaurant Noma i København som det store lokomotiv. Men Årets Restaurant skal vi finde så langt mod vest i Danmark, vi kan komme.

Henne Kirkeby Kro i Vestjylland ejes i dag af Skouboe-familien på Fænø Gods. Der satses internationalt. Kroen har eksempelvis egen heliport

Henne Kirkeby Kro i Vestjylland ejes i dag af Skouboe-familien på Fænø Gods. Der satses internationalt. Kroen har eksempelvis egen heliport


Kåret blandt fem nominerede

Det er Den Danske Spiseguide, som nu i en længere årrække har stået for udvælgelsen af Årets Restaurant. Forud for kåringen går en længere proces med nominering af fem restauranter, som efterfølgende efter tur byder juryen indenfor.

De fem nominerede restauranter blev i år Dragsholm Slot, Ti Trin Ned (Fredericia), Nimb Herman i Tivoli, Henne Kirkeby Kro i det vestjyske og endelig restaurant Geranium, der er placeret i et af Parkens tårne.
Og forleden blev sløret så løftet for, hvem der havde vundet den ærefulde pris. Det skete ved et galla-arrangement på Dragsholm Slot, hvor ikke kun danske gourmander stod i kø for at finde plads inden døre, men hvor der også var fundet plads til den internationale garde af madkendere.
PÅ forhånd samlede interessen sig omkring Dragsholm Slot som mulig vinder. Slottet og dets køkken har hen over sommeren været højt profileret blandt madskribenter. Men Thomas Herman (Nimb Herman) og også Rasmus Kofoed (Geranium), som efter at have opnået fuldt hus ved kokkenes verdensmesterskab (Bocuse d’Or) med såvel bronze, sølv og senest guld og dermed residerer på tronen over verdens bedste kokke, mentes at have vinderchancer.

Men rygtet om serveringen på Henne Kirkeby Kro var løbet i forvejen, og det var derfor næppe den store overraskelse, at Årets Restaurant blev netop Henne Kirkeby Kro i det vestjyske. Ja man kan næsten ikke komme længere mod vest i Danmark.

Henne Kirkeby Kro ejes i dag af Fænø Gods, og Skouboe-familien har længe vist, at den satser på noget stort.
Mange ville måske i den situation satse på en kok, som allerede har vist muskler i form af Michelin-stjerner. Men stjerner har det med at følge stedet og ikke kokken. I stedet valgte Skouboe at satse på en ung og ambitiøs kok, Allan Nielsen, som tidligere har vist de helt rigtige takter i Skagen og på Læsø. Og Allan Nielsen var tilsyneladende helt opsat på at vinde prisen i år. Elementer som rå rejer, syltede asparges, kaviar med skovmærke, kartoffel i røg af timian og hø som forretter fulgt af ikke færre end 10 hovedretter viste sig at overbevise juryen.

Verdens bedste kok, årets vinder af Bocuse d’Or, Rasmus Kofoed, Geranium, var blandt favoritterne til Årets Restaurant. Her fotograferet ved en mere ydmyg lejlighed, hvor han serverer grød for et indbudt publikum

Verdens bedste kok, årets vinder af Bocuse d’Or, Rasmus Kofoed, Geranium, var blandt favoritterne til Årets Restaurant. Her fotograferet ved en mere ydmyg lejlighed, hvor han serverer grød for et indbudt publikum


En række hæderspriser

I forbindelse med galla-arrangementet på Dragsholm Slot blev der også uddelt en række ærespriser.
Årets kokkeprofil blev ikke uventet Rasmus Kofoed. Der er for tiden ved at blive produceret en dokumentarfilm om ham.

Helt uventet og uden for de sædvanlige rammer havde juryen til dagen valgt at uddele en særpris. Den gik til en ydmyg og meget beskeden landmand, Søren Wiuff, som driver landbrug i Lammefjorden. De fleste af Danmarks toprestauranter har Søren Wiuff som topprioritet, når det gælder kvalitets-grønt.

Blandt de øvrige priser kan nævnes, at Dragsholm Slot blev kåret som Årets Bo&Spis adresse. Årets tjener blev Christian Steffensen på Søllerød Kro, Årets Vin&Aveckort har Søllerød Kro, Årets sommelier er Peter Truboth, Umami, København. Som Årets frokosrestaurant kårede juryen Orangeriet, København K, Årets brasseri/bistro blev ET, Århus, mens Årets gennembrud blev Relæ, København N.