Subaru

22.7.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Aktive dage på Samsø (1/3)

Vikingerne og folk før dem vidste, at Samsø ligger midt i riget og derfor var et naturligt samlingspunkt, når høvdinge fra forskellige klaner skulle mødes. Herfra kunne man kontrollere skibsfarten på begge sider af øen, der blev landets samlingsø - deraf navnet Samsø.

Skellettet af Ladbyskibet i Kanhave Kanalen

Skellettet af Ladbyskibet i Kanhave Kanalen


I vikingernes fodspor

Det er netop spor efter vikingerne vi støder på, da vi vandrer omkring Samsøs smalleste sted ved Kanhave. Her gravede vikingerne i år 726 en 500 meter lang og 11 meter bred kanal mellem Stauns Fjord og Sælvigbugten.

Vanddybden var mellem 70 cm og lidt over en meter, og på Kanhave Kanalens nordlige side var den forstærket med planker, så brinken ikke skred sammen, når hestene trak vikingeskibene på tværs af Samsø.

Kanhave Kanalen regnes blandt vikingernes store ingeniørmæssige bedrifter og havde den betydning, at man hurtigt kunne flytte sin flåde fra øst mod vest og omvendt – og derved kontrollere store dele af de indre danske farvande.

Man mener, at kanalen har været benyttet i omkring 50 år (men det er usikkert) før den sandede til.

I dag kan vi vandre tørskoet gennem kanalen og fornemme kanalens profil og forestille sig hvilket arbejde det har været at kaste sandet op på kanalens sider. Midtvejs i kanalen ses en kopi af skroget fra Ladbyskibet, der dog er fra 925 og således noget yngre end selve kanalen.

Strandkanten ved Grønhoved

Strandkanten ved Grønhoved


Vandring ved Stauns Fjord

Nu vi er ved det historiske er det også på vandreturene omkring naturreservatet Stauns Fjord, at vi finder spor fra stenalderen - og ikke mindst de langt senere skanser, som skulle beskytte landet under Englandskrigene i begyndelsen af 1800-årene.

Man kan få meget mere at vide om Samsøs spændende historie på Samsø Museum.

Vi bevæger os ud på Grønhoved og fra toppen af Grønhøj har vi et ganske flot vue ud over Stauns Fjord med alle dens små træklædte holme, hvoraf mange er fredede og forbeholdt de ynglende fugle.

Hele dette spændende område er skabt af sidste istids morenedannelser og efterfølgende landhævninger.

Naturplejen ordner de mange gutefår – en speciel eftertragtet race, hvis kød er særligt smagfuldt, hvorfor salget af årets lam sker inden for ganske få minutter ...

Det smalleste sted Draget på stenrevet Besser Rev

Det smalleste sted Draget på stenrevet Besser Rev


Vandring på stenrevet Besser Rev

At der på Samsø findes masser af skønne vandreruter, kan ikke komme bag på mange. Specielt i det kuperede terræn Nordby Bakker i den nordlige del af Samsø. Her har Naturstyrelsen udgivet en folder med markerede vandreruter i de vældige bakker og dybe dale.

Men også på ydersiden af Stauns Fjord findes en meget interessant vandrerute på stenrevet Besser Rev, der har et rigt fugleliv. Ruten ud til revets spids er fem kilometer lang og undervejs passerer man bakken Hønsepold, før man når spidsen Havnehagen, hvor der ses rester af den tidligere skanse fra Englandskrigene.

I tilfælde af ekstra højvande skal Draget først på ruten eventuelt vades - men vandet når ikke over knæet.

Husk rigeligt med vand og godt fodtøj med en stiv sål, da Besser Rev er et stenrev. Og så er der ikke adgang i fuglenes yngleperiode mellem 1. april og 15. juli.

Subaru
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt