Azamara Cruice

3.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Mad ved hav og skov på Bornholm

Vi er langtfra færdige med at spise os gennem det bornholmske køkken – det bliver man vist aldrig! Men her kommer et par forslag til frokosten ved havet, på landet og i skoven.

Fiskebanditten som den serveres hos B's Fiskeværksted

Fiskebanditten som den serveres hos B's Fiskeværksted


Fiskebanditten på B's Fiskeværksted

På havnen i Svaneke, måske Bornholms smukkeste by, nyder vi en udendørs frokost på B's Fiskeværksted med udsigt til havnemiljøet.

”Fiskeværksted” er det helt rigtige navn for denne fiskerestaurant, for her fremstilles al maden fra bunden. De fleste råvarer hentes direkte fra Østersøen og røges i egne ovne.

Det er Per Hansen og den fra tv-serien ”Storrygerne” kendte kok Jan Gildam som tryller for os.

Ingen bornholmertur uden ”Sol over Gudhjem” - den klassiske røgede sild med æggeblomme. Men menukortet er omfattende og vi smager også ristet torsk på røget kartoffel.

Er man ekstra sulten kan stedets populæreste burger ”Fiskebanditten” mætte de fleste.

Smagsprøver af røgvarer fra Hallegård

Smagsprøver af røgvarer fra Hallegård


Fru Larsen og Rita fra Hallegaard Gårdbutik

I idylliske, landlige omgivelser tæt på Østermarie ligger Hallegård Gårdbutik og Pølsemageri, der har fået ry som et af Danmarks bedste steder at købe sine pølser og andre røgvarer som f.eks. koldrøget skinke.

Pølsemageren har modtaget hæderspriser for sin arbejde og udvikler til stadighed nye produkter.

De største sællerter er dog fortsat ”Fru Larsen” og ”Ritapølsen”, opkaldt efter dem opskrifterne kommer fra.

I produkterne anvendes hovedsagligt økologiske råvarer og det meste af kødet kommer fra den lokale Kildegården. Der tilsættes ingen nitrit, farve- eller andre tilsætningsstoffer - kun salt og røg. Alt ryges på bøg i egne store røgovne.

Udover handlen her på gården sælges produkterne fra butikken i Gudhjem og i højsæsonen fra en salgsvogn som kører rundt på øen.

I gårdhaven er indrettet borde og bænke, hvor man kan nyde sin røgmad med en tapas, smørrebrød og gårdens hjemmebagte brød ...

Christianshøjkroen i Almindingen

Christianshøjkroen i Almindingen


Lidt royalt er det ved Christianshøjkroen

Almindingen - Danmarks tredjestørste skov - indbyder til en eller flere vandreture. Måske er man heldig at se bisonokserne, som er udsat i den del af Almindingen, som netop hedder ”Bisonskoven”.

Men et besøg ved ruinerne af Lilleborg fra 1100-tallet, der ligger på en 16 meter høj klippeknude næsten omgivet af en sø, er også en mulighed.

Når sulten melder sig, ligger Christianshøjkroen lige i nærheden på en lille høj med en obelisk - Prinsestøtten - der viser hvor Prins Christian Frederik, den senere Kong Christian den 8., i 1824 modtog folkets hyldest.

Denne smukt beliggende gule kro er totalt renoveret og indvendigt indrettet enkelt i lyse farver med moderne design.

Bag krogen ligger Kyllingemoderen en fredet bygning fra 1929, hvor der er plads til større fester.

Omkring Christianshøjkroen er skabt nogle arbejdspladser for udviklingshæmmede, som er med til at give stedet sin egenart. Projektet kaldes ”Skovhjælper Christianshøj” og sker i samarbejde med LEV og Bornholms Regionskommune. Nogle af medarbejderne fungerer som tjenere og køkkenmedhjælpere.

Hovedret med røget sild på spinatbund

Hovedret med røget sild på spinatbund


Skiftende menuer sikrer friskhed

Menukortet er enkelt og indbydende og menuerne skiftes dagligt, så maden netop passer til dagens tilgang af friske råvarer.

Jeg prøver stedets rogn med agurk, løvstikke, radise og grønne jordbær. Som hovedret vælger jeg bornholmerrøget sild på spinatbund, skovsyre og nye kartofler.

Om det er fordi her er flere gæster som bestiller samtidigt og/eller at kokken er alene, at det denne sommerdag tager lidt tid med serveringen, ved jeg ikke, men maden er lækker anrettet og velsmagende - og værd at vente på.

Tamarit Parc Resort
Primo Tours
Torre La Sal
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt