Azamara Cruice

22.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Når mad bliver til kunst på Bornholm

Bornholm har i de seneste år udviklet sig til en destination, hvor man udover mødet med enestående natur- og kulturoplevelser kan smage sig gennem en perlerække af kulinariske oplevelser, som øen også byder på.
For at komme tættere på nogle af de mange lokale ildsjæle, som identificere og skaber den særlige bornholmske smag, satte vi os for selv at besøge nogle få udvalgte.

Radisson Blu Fredensborg Hotel

Radisson Blu Fredensborg Hotel


Hotel Radisson Blu Fredensborg – med havudsigt

Vi tager bilen den nærmeste vej fra Sjælland gennem Skåne til Ystad og den hurtige Bornholmerfærgen til Rønne, hvor vi finder vores hotel Radisson Blu Fredensborg lidt uden for Rønnes centrum.

Hotellet ligger i et roligt, grønt område helt ud til kysten, hvor en trappe fører ned ad skrænten til stenstranden.

Bornholm er blot 35 km lang og 25 km bred, så her er så godt som ”ingen” afstand til det vi skal se og smage, når vi har egen bil med. Og så bor vi tæt på øens hovedstad.

Udendørs jacuzzi

Udendørs jacuzzi


Der findes diamanter på Bornholm

Når man bor på hotel Fredensborg giver nøglekortet gratis adgang til Den Bornholmske Diamant Spa på Hotel Griffen lidt nord for Rønnes centrum.

Det 1000 kvadratmeter store, eksklusive wellnesscenter, der er et paradis for krop og sjæl, er udsmykket med urgammelt granit fra Bornholmske stenbrud.

Her pirres sanserne, når vi bader i den indendørs opvarmede massagepool, benytter det duftende dampbad, sveder i den tørre sauna, dypper os i iskoldt vand eller lader os massere i det udendørs jacuzzi med udsigt ud over Østersøen, eller behandles af stedets massører med lækre olier og lune sten.

Ved nedgangen til spa-området på Hotel Griffen prydes væggen af nogle 425 millioner år gamle bornholmske diamanter. Men hvor kommer de fra?

Et ganske lille sandkorn har for millioner af år siden fundet vej til det indre af en sten gennem særlige geologiske forhold ud for Bornholms kyst og har krystalliseret sig. Den er ikke en rigtig diamant af kulstof, men en bjergkrystal som alle andre bjergkrystaller.

Erichsens Gård

Erichsens Gård


På toppede brosten til Erichsens Gård

Inden frokost går vi en tur i Rønnes maleriske kvarter med  bl.a. Storegade og Laksegade, hvor vi på toppede brosten bevæger os mellem blomstersmykkede bindingsværkshuse og besøger det fine Bornholms By- og Havemuseum, der ligger i Erichsens Gård.

Her kigger vi ind i et fint, gammelt hjem fra 1800-tallet med hyggelige stuer og med en have, hvor tipoldemors undertøj hænger til tørre og blafrer i vinden mellem blomster og køkkenhave.

Alternativ billedkunst i Restaurant Poul P.

Alternativ billedkunst i Restaurant Poul P.


Frokost med kunst på væggen i Restaurant Poul P

Om man selv vil have kunstneren Poul Pava's billeder hængene på væggen derhjemme er en smagssag, men fakta er, at de livlige og farvestrålende malerier i den lidt ”naive” stil lyser op med deres spøjse budskaber i Restaurant Poul P.

Her spiser vi en gedigen frokostplatte fremstillet af lokale råvarer. Restaurant Poul P har også et spændende udvalg af øl, både bornholmske og udenlandske.

I nabobygningen har Poul Pava et større udvalg af sin kollektion, hvor man kan købe både mindre og større kunstgenstande.

Kjærstrup med Danmarks bedste flødeboller

Kjærstrup med Danmarks bedste flødeboller


Danmarks bedste flødeboller hos Kjærstrup Chokolade

Familien Kjærstrup i Snogebæk har gennem en lang årrække produceret nogle af Danmarks allerbedste konfektureprodukter. Arbejdet med frisklavede produkter af høj kvalitet har givet masser af anerkendelser og hædersdiplomer, og Kjærstrups flødeboller er kåret som Danmarks bedste.

Nu kan vi også selv prøve kræfter med at fremstille vores egen flødebolle i Kjærstrups chokoladefabrik.

Selve skummet til flødebollen står parat og lægges i en sprøjtepose, hvorefter det vises hvor let det er at fordele skummet på de knasende sprøde bunde.

Og så får vi lov. Ikke helt med samme resultat, men øvelse gør mester. Når skummet er fordelt sættes flødebollerne i overtræksmaskinen og en førsteklasses chokolade glider ned over bollerne, der derefter drysses med den pynt, man ønsker.

Efter en lille tørringsproces kommer de færdige flødeboller ud i den anden ende af maskinen – og dem får man naturligvis med hjem.

Og spørgsmålet er så: Hvor lang tid holder en flødebolle fra Kjærstrup Chokolade?
Svar: Ca. 10 minutter …

I forretningen ved siden af produktionen kan man naturligvis handle hjemmelavet chokolade af høj klasse og kommer du ikke til Snogebæk, kan du alligevel få smagt på sagerne, for Kjærstrup skaber chokoladeglæde med sine små eldrevne biler, som kører rundt på øen.

Ellers spørg efter Kjærstrups chokolade i velassorterede konfekturebutikker.

Torsk serveret på Le Port

Torsk serveret på Le Port


Gastronomisk oplevelse med havudsigt hos Le Port

Med Gabriela ved bordet og Kim Jantzen i køkkenet kan en middag ikke blive andet end en succes.

Vi har tidligere besøgt parrets forrige restaurant Jantzens Fristelser i Nexø (som nu er afhændet) med stor glæde, så vi er spændte på hvad denne aften byder på.

Udover Gabrielas helt uimodståelige charme og super professionelle betjening får vi i parrets Restaurant Le Port i Vang få km nord for Hasle, en gastronomisk oplevelse af høj klasse.

Restaurant Le Port ligger højt på en skråning med udsigt ud over havet og mod nord til Hammerknuden. Uanset om man sidder inde eller ude - som vi gør denne lune sommeraften - er her en fantastisk udsigt.

Som appetizere serveres først en røget, rimet laks med malt og ramsløgskapers, efterfulgt af letrøget perlehøne med morkelfløde og salat.
Som forret serveres Østersøtorsk med kongekrabbe, friske asparges og vinskum.
Hovedretten består af filet og bov af gris fra Vasegården (lokal producent) med nye bornholmske kartofler og en estragonglace.

Og mens solen sænker sig bag Østersøens horisont, smager vi stedets dessert med rabarbermazarinkage med hvid chokoladeis, rabarber marineret med stjerneanis, bær og hvid chokoladetrøffel.

Vinene er naturligvis tilpasset måltidet.

Familien Jantzen kan noget med mad. Prøv det og bliv selv overbevist.

Primo Tours
Torre La Sal
Campingferie 650,-
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt