Isabella

1.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

På tur omkring Ringkøbing Fjord (1/2), Vestjylland

Med base på Hotel Fjordgården tager vi på tur rundt om Ringkøbing Fjord. Turen er godt 100 km og kan gøres på cykel – eller bil - på en enkelt dag, hvis man følger asfaltvejen. Men vil man have tid til at opleve den skønne natur og nogle af de mange seværdigheder undervejs, skal man nok beregne mindst to dage til rundturen.

Hotel Fjordgården ligger et stenkast fra Ringkøbing Fjord

Hotel Fjordgården ligger et stenkast fra Ringkøbing Fjord


Hotel Fjordgården i Ringkøbing

Hotel Fjordgården er med i organisationen Small Danish Hotels, men er ikke noget lille hotel. Ud over de mange værelser er her wellness-center samt indendørs svømmepøl, og med beliggenhed blot to minutters gang fra fjorden og ca. 10 minutters gang fra centrum, er Hotel Fjordgården et godt udgangspunkt for at komme på opdagelse både nord og syd for Ringkøbing Fjord samt ind i landet.

Og så har Hotel Fjordgården nogle absolut tiltrækkende priser, som dækker overnatning samt stor morgen- og aftenbuffet. I restauration Helten kan man naturligvis også bestille a la carte.

Fiskerihavnen i Ringkøbing

Fiskerihavnen i Ringkøbing


Ringkøbing by

Vi spadserer ind til byen, der allerede i 1443 blev udnævnt til købstad – og dermed er en af landets ældste købstæder.

Det første vi møder er vindmølleproducenten Vestas store bygning. Det er en fin, moderne bygning, som ligger helt ud til fjorden. Gå en tur rundt om den.

Så kommer vi ned til havnen og kan se at denne gamle købstad ligger smukt ned til Ringkøbing Fjord, og giver byen et meget maritimt miljø, ikke mindst når man går rundt mellem de pittoreske små fiskerhytter, som står lige ved fiskerihavnen. Længere henne ses bådehavnen.

Vi spadserer op i byen, hvor mange af de gamle huse ligger ud til smalle gader med toppede brosten.

Særligt charmerende er byens centrale torv med den gamle amtsbygning og købmandsgården – nu Hotel Ringkøbing. Bag torvet ligger Ringkøbing Kirke, der oprindeligt er fra 1400-tallet.

Statue af Ludvig Mylius-Erichsen foran Ringkøbing Museum

Statue af Ludvig Mylius-Erichsen foran Ringkøbing Museum


Museum og kunstnerby

På det lille torv foran Ringkøbing Museum står en statue af bysbarnet Ludvig Mylius-Erichsen, der blev en kendt polarforsker og grønlandsfarer. Han omkom under Danmark Ekspeditionen i 1906-08 sammen med sine medrejsende. Hans lig er aldrig fundet. (Læs Anton Friis ”Danmark Ekspedition til Grønlands nordkyst 1906-08”).

Ringkøbing Museum fra 1908 fortæller historien om de sidste 12.000 års kulturhistorie i Vestjylland og har bl.a. en udstilling om Mylius-Erichsen samt byens udvikling skildret i malerier ligesom man kan se en udstilling om de tyske bunkere.

Rundt omkring i bybilledet er her kunst i gaden. Bl.a. ses en række forskellige skulpturer med temaet ”Stop Hjemløsheden” skabt af kunstneren Jens Galschiøt.

Byen er da også et mekka for udøvende kunstnere, både malere, keramikere, smykkekunstnere m.fl. er alle ivrige efter at åbne dørene for nysgerrige besøgende.

På Danmarks ældste cykelsti - i dag uden bompenge

På Danmarks ældste cykelsti - i dag uden bompenge


På Danmarks ældste cykelsti

Vejret er lidt gråt denne morgen, hvor vi starter vores cykeltur mod Søndervig, men der er lovet opklaring i løbet af dagen.

Som altid (næsten) er her en frisk vind fra nordvest og efter at have passeret Von Å, der forbinder Stadil Fjord med Ringkøbing Fjord, drejer vi fra landevejen og ind på Danmarks ældste etablerede cykelrute, som går langs fjordens nordlige kyst.

Cykelstien blev anlagt i 1920 og var dengang noget af en seværdighed. Men det var svært at skaffe penge til stiens vedligeholdelse, hvorfor der blev krævet bompenge for at cykle på den. 25 øre for voksne og 15 øre for børn!

Snart er vi i landlige omgivelser og passerer Gammelsogn Kirke fra slutningen af 1100-tallet. Kirken er dog renoveret flere gange og senest i 2008. Da man restaurerede kirken tilbage i 1967–71 fandt man nogle gamle egebjælker med indgraverede runetegn, hvilket kan være fra stedets første trækirke. Det tyder på at der her har været en trækirke bygget af kristne vikinger - måske helt tilbage i år 900.

Ude i fjorden kan vi se Baggers Dæmning, der blev bygget i 1874 i forsøget på at inddæmme den nordlige del af Ringkøbing Fjord, men under en storm året efter brød vandet igennem og projektet blev opgivet. I dag fungerer dæmningen som fundament for de højspændingsmaster, der leder strøm over fjorden.

Ferie- og badebyen Søndervig set fra yderste klitrække

Ferie- og badebyen Søndervig set fra yderste klitrække


Ferie- og badebyen Søndervig

I 1800-tallet kom flere og flere badegæster til Søndervig og der blev bygget hoteller. Det var og er fortsat farligt at bade i Vesterhavet og dengang var det forbudt at bade uden ”æ badestrik” – et tov bundet om livet og koblet til et anker godt begravet i sandet, så ingen kunne blive ført ud i havet af de stærke havstrømme.  

Vi spadserer en tur på stranden og kan endnu se rester af tyske bunkere fra 2. verdenskrig, der indgik i forsvarsanlægget "Atlant-volden" som løb fra Spanien til Nordnorge og skulle beskytte dem mod invasionen fra de allierede.

Det er faktisk muligt at komme ind i en af bunkerne på en guidet tur, hvis man henvender sig til turistkontoret eller Ringkøbing-Skjern museum.

Et af de største bunkeranlæg kan ses blot nogle få kilometer nord for Søndervig ved Houvig. Her byggede tyskerne 50 bunkere og 50 andre betonanlæg, som nu ligger helt eller delvist begravet i sandet. Mange er krakkeleret og betonstykker ligger spredt rundt omkring ligesom rustne, spidse jernstivere stikker ud mange steder til fare for de besøgende.

Mon ikke snart det er på tide at få fjernet disse grimme bunkere og så lade nogle enkelte, mere intakte, stå tilbage som et minde om en del af Danmarks historie?

I dag er Søndervig oversået med sommerhuse og ferieboliger, der nogle steder ligger ganske tæt.

Midt i denne ferieby krydser Danmarks nationale cykelrute nr. 1 ”Vestkystruten” og den cykler vi ud af – ud på Holmsland Klit.

I læ af yderste klitrække cykler vi sydover af Vestkystruten på Holmsland Klit

I læ af yderste klitrække cykler vi sydover af Vestkystruten på Holmsland Klit


Vestkystruten

Cykelstien snor sig først gennem det mægtige sommerhusområde, mest på grussti, men ind i mellem også på lidt asfalt. Mange skønne, stråtækte ejendomme passeres, men vi synes at det er synd at de ligger så tæt, at man næsten ikke kan have noget privatliv.

Snart er vi ude i mere åbent klitterræn og beskyttet for vinden af den yderste klitrække. Duften fra klitblomster og den friske duft af saltvand er en intens oplevelse, mens vi cykler hen ad Vestkystruten og lytter til lærkens trillen over vore hoveder.

Nu er solen kommet frem.

Din rejseskribent på jernhesten ved Ringkøbing Fjord

Din rejseskribent på jernhesten ved Ringkøbing Fjord


Outwell
Subaru
Campingferie 650,-
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt