Royal Caribbean

1.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

På tur omkring Ringkøbing Fjord (2/2), Vestjylland

På lang afstand kan vi øjne Danmarks højst beliggende fyrtårn, der blev bygget i 1906. Det skete efter at 23 sømænd i 1903 mistede livet i et tragisk skibsforlis ud for den jyske vestkyst, og kunne være undgået, hvis de havde kunnet orientere sig om, hvor tæt de var på kysten.

Indvendigt på fyrets snegletrappe

Indvendigt på fyrets snegletrappe


Lyngvig Fyr

En lang trappe fører op til fundamentet, hvor fyret står og herfra kan man komme ind – og op i fyret. Lige når man træder ind, er det som om man kan høre havets brusen inde i fyrtårnet – eller er det vinden, som giver den særlige dybe brummen?

Et utal af trappetrin fører os op til toppen af fyret, hvor vi gennem en lille dør kan kravle ud på platformen ved det store lys som kan ses 40 – 50 km fra land. Her oppe fås et helt fantastisk udsyn over Holmsland Klit og Vesterhavet.

Da vi atter skal ned ad trapperne, kigger vi lige ned i dybet og ser nærmest ind i et sneglehus – og passer på ikke at læne os ud!

Neden for Lyngvig Fyr findes en lille udstilling samt et museum.

Fiskerihavnen i Hvide Sande

Fiskerihavnen i Hvide Sande


Hvide Sande

Byen, der ligger klemt inde mellem havet og fjorden, blev grundlagt i 1931, da man byggede det store sluseanlæg mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet. Det er en maritim havneby med farverige fiskerbåde, der konstant kommer og går fra havnen. Her findes akvarium og fiskerimuseum.

Vi stiller cyklerne og spadserer op på signalhøjen, hvor en graffitimalet tyskerbunker, har fået lov at bestå. Udsigten er fin til at orientere sig efter.

I den stemningsfyldte by hygger de mange turister sig ved fortovsrestauranterne samt med lystfiskeri ved slusen, hvor chancen for en god fangst er meget stor.

Frokost på restaurant Spisested

Frokost på restaurant Spisested


Restaurant Spisested ved Hvide Sande Røgeri

Man kan næsten ikke besøge Hvide Sande uden også at besøge det kendte Hvide Sande Røgeri, og her er da også en længere kø ved disken, som venter på at det bliver deres tur til at bestille nogle af de særdeles lækre specialiteter.

Men røgeriet har også sin egen restaurant som blot hedder "Spisested" og her nyder vi dagens frokost med dampede muslinger og en stjerneskudssandwich. Stedet kan anbefales.

Abelines Gård - en velholdt strandfogedgård

Abelines Gård - en velholdt strandfogedgård


Abelines Gård

Turen fortsætter sydover forbi Hvide Sande Camping og vi gør holdt ved Abelines Gård.

Denne strandfogedgård blev bygget i 1854-71 af Christen Christensen og som strandfoged var det hans opgave at holde øje med stranden, rapportere når noget hændte og fjerne vraggods samt sætte det brugbare til auktion.

I 1895 blev gården overtaget af sønnen Laurids J. Christensen, som giftede sig med en af nabogårdens døtre - Abeline Sørensen. Men allerede i 1904 døde Laurids af tuberkulose og Abeline blev som 35-årig alene med fem børn i alderen 6 – 13 år.

Abeline drev gården videre – først med fremmed hjælp og senere sammen med børnene i 53 år indtil hun døde i 1957 – 87 år gammel.

Abelines Gård står helt intakt, som da hun forlod denne verden og inden for kan man således se, hvorledes familien havde indrettet sig på en vestjysk strandfogedgård i begyndelsen af 1900-tallet.

Klitsø ved Gammelgab syd for Nymindegab

Klitsø ved Gammelgab syd for Nymindegab


Nymindegab

Nymindegab er en lille landsby som lever af turister. Men, som et skilt oplyser, tager det blot ca. 100 sekunder at køre gennem byen – men man vil godt have at vi bliver lidt længere.

Fra Nymindegab er der helt vidunderlige vandreture mod syd til Gammelgab Strand og Houstrup Strand i et imponerende klitlandskab langs en dobbelt klitrække, klitsøer og gennem klitplantage. Men det er en helt anden historie ...

På det flade eng- og vådområde Værneengene

På det flade eng- og vådområde Værneengene


Værneengene og Tipperne fuglereservat

I den sydlige del af Ringkøbing Fjord cykler vi ind i det store fredede vådområde Værneengene, der på den nordligste del er et beskyttet fuglereservat kaldt Tipperne.

Vi passerer stedets eneste højdepunkt Bjålum Klit, hvor en række gamle jagthytter, der nu fungerer som sommerhuse er placeret. Hytterne ved Værneengene. Flere af disse små, tætliggende huse er bygget af forhåndenværende materialer, men er ganske charmerende.

En stor rød bygning – Nordladen – har på første sal en permanent udstilling om fuglelivet i området og herfra kan man gennem glas spejde ud over hele det flade område.

Så tidligt som i 1898 indførte staten bestemmelser om fredning af fuglelivet på Tipperne for at sikre yngle- fouragerings- og rasteområder for vadefugle. Reservatet blev oprettet i 1928.

I dag yngler op mod 1000 par vadefugle på Tipperne. Fra april til september er vadefugletrækket på sit højeste. I marts/april samt i september/oktober kan man se et stort antal ænder og gæs raste.

Da vi når helt ud til Tipperne, kan vi konstatere, at stedet kun kan besøges søndag formiddag i lavsæsonen samt fredag formiddag mellem kl. 9 og 11 i højsæsonen – og kun i bil ud til et fugleudkigstårn. At cykle eller vandre i området er ikke tilladt.

Lidt skuffede over at møde et lukket gærde vender vi om. Den grusvej som fortsætter fra Tipperne og direkte sydover ender blindt – også ved et udkigstårn – så følg samme vej tilbage forbi Nordladen og hytterne ved Værneengene.

Skibe i Bork Vikingehavn

Skibe i Bork Vikingehavn


Bork Vikingehavn

I Bork Vikingehavn oplever vi, hvordan danskerne engang var rigtige krigere og kan se hvordan vikingerne levede, når de ikke var på viking. Vi får et levende indblik i de aktiviteter som udfolder sig på dette levende museum, ligesom vi får lejlighed til at se hvordan husene er bygget og indrettet med f.eks. bolig i den ene ende af huset og stald i den anden.

Nok så interessant er Bork Tapet – et par broderede vægtæpper, hvor der er hentet inspiration fra det berømte 70 meter lange Bayeux Tapet i Normandiet. Bork Tapetet fortæller en lokal historie hentet fra Snorre Sturlasons Olav den Helliges saga.

På den anden side af P-pladsen ligger Fahl Kro, hvor der er et museum og en café.

Skjern Ås sidste sving inden den løber ud i Ringkøbing Fjord set fra Pumpestation Nord

Skjern Ås sidste sving inden den løber ud i Ringkøbing Fjord set fra Pumpestation Nord


Skjern Å delta

Vi kan fra landevejen se ud over Skjern Enge og er tæt på Danmarks største floddelta, hvor Skjern Å løber ud i Ringkøbing Fjord.

I 2003 fuldendt man Nordeuropas største genopretningsprojekt, så Skjern Å igen kunne få sit oprindelige snoede forløb efter at man i 1960’erne havde rettet den ud til gavn for landbruget.

Resultatet er et imponerende naturområde med et rigt fugleliv med mere end 250 forskellige fuglearter. Langs åen er etableret et veludbygget stisystem for både gående og cyklende. Men også ridende, lystfiskere og kano- og kajakroere kan finde dejlige udfordringer og fantastiske oplevelser i området.

Vi tager helt ud til Pumpestation Nord, hvor der oven på bygningen er et udsigtspunkt, hvorfra vi skuer ud over området.

Vil man over åen på dette sted, er her en trækfærge, hvor man ved egen håndkraft kan trække sig – og sin cykel – over åen.

Velling Kirke

Velling Kirke


Langt stræk til Velling

Sidste del af turen rundt om Ringkøbing Fjord går på et langt, lige stræk gennem små landsbyer som Stauning og Halby og med udsigt til fjorden.

I de små landsbyer ses idylliske huse og spændende kirker, hvor kirken i Velling bliver sidste stop før vi er tilbage i Ringkøbing.

Primo Tours
Torre La Sal
Campingferie 650,-
Outwell
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt