Subaru

30.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Restaurant kadeau Bornholm - gastronomi i vandkanten

På Bornholms sydkyst ved Pedersker ligger Restaurant kadeau Bornholm i en moderniseret strandpavillon helt ude ved sandstranden, hvor eneste naboer er havet og skoven. Her har tre entusiastiske bornholmere drevet deres eksperimenterende gastronomirestaurant side 2007.
Holdet består af Rasmus Kofoed, Nicolai Nørregård og Magnus Høegh Kofoed, der alle er autodidakte, men erfarne bornholmere, der også driver kadeau København, som i 2013 fik tildelt den eftertragtede michelinstjerne.

Sandstranden ved kadeau Bornholm

Sandstranden ved kadeau Bornholm


Bornholmerbank

Dette har intet med tæsk at gøre, men navnet på en af de tre overdådige menuer, som kadeau Bornholm har på menuen denne sommeraften.

Menuen består af seks appetitvækkere og otte retter inklusive desserter - alt baseret på lokale råvarer lige fra Østersøens fisk og kød fra bornholmske dyr til årstidens urter, bær og blomster, som indsamles i skovbunden og på stranden.

Det er bl.a. Magnus og en stab af medarbejdere der denne aften serverer maden for os, mens Magnus forklarer, hvad de enkelte retter består af.

Det er spændende, det er nyt og der er utraditionelt. Er dette den nye smag af Bornholm?

Magnus Kofoed midt i Døndalens ramsløj

Magnus Kofoed midt i Døndalens ramsløj


Bornholmske råvarer fra naturen

Magnus har ekstraordinært taget os med ud i naturen, for at vi kan se, føle og smage på lidt af det som indgår i menuerne.

Et af stederne er skovbunden i Døndalen, der om foråret er et af de bedste steder at indsamle ramsløg, hvor det meste af planten kan bruges - blade, blomst og frugt til f.eks. ramsløgskapers.

Også fra stranden hentes naturens råvarer; sankthansurt, løgkarse, strandportulak, gåse-potentil, strand-trehage, spansk kørvel for blot at nævne lidt af det overskud af spiselige urter som naturen frembringer.

Man må erkende, at Restaurant kadeau er bannerfører, når det handler om at udnytte øens skattekammer af naturens råvarer og genopfinde gamle bornholmske metoder og opskrifter.

Et lille mesterværk

Et lille mesterværk


Symfoni i smag og farver

En af retterne er saltet makrel, blåmusling, persille, fermeteret ærtesaft og grandskud.

Hvor mange er bekendt med, at man kan spise de friske grandskud?

På Bornholms Mosteri påtager man sig et socialt ansvar

På Bornholms Mosteri påtager man sig et socialt ansvar


Det er et most at presse smagen til det yderste

kadeau Bornholm anvender forskellige moster i deres madlavning og de kommer naturligvis fra Bornholms Mosteri.

Udover at mosteriet producerer en række fremragende sukkerfri læskedrikke af lokale, økologiske frugter som æbler, hindbær, rabarber og hyldeblomst m.m., fremstilles også en fyldig appelsinsaft.

De mange tusinde flasker som produceres hver dag eksporteres til bl.a. Sverige, men en stor del sælges til lokale restauranter og supermarkeder på Bornholm.

Det er et erklæret mål at få bornholmsk most ind på de danske middagsborde.

Bornholms Mosteri har også et bemærkelsesværdigt samfundsmæssigt aspekt, idet ca. 80 procent af de ansatte er medarbejdere med forskellige sindslidelser, som ikke kan klare et fuldtidsjob, men her får tilbudt arbejde i en individuel tilpasset tid - f.eks. to timer pr. dag.

Det går fint og medarbejderne trives, når der er brug for deres arbejdskraft.

Delikatesse serveret på keramisk kunsthåndværk

Delikatesse serveret på keramisk kunsthåndværk


Service er en smagssag

Alle retter serveres på særligt udvalgt service. Det kan være træ, ral, sten eller særligt udvalgt keramik.

For kadeau Bornholm er præsentationen af maden en uhyre vigtig faktor.

Det er farverig kunst på tallerkenen.

Da vi får serveret pigvar, kålsorter, hamp og valle sker det på keramik designet i samarbejde med keramikeren fra Listed.

Torben Lov i sit keramikværksted

Torben Lov i sit keramikværksted


Keramik fra Lov i Listed

I Listed på øens østkyst besøger vi Susanne og Torben Lov i deres keramikværksted.

På daglige spadsereture lader parret sig inspirere af naturen - af havet, klipperne, stranden og i skoven af mos, lav, jord og træ ...

I samarbejde med kadesu Bornholm har parret designet en hel serie keramikfade,-skåle og -tallerkner som anvendes i restauranten.

Lov i Listed har derudover andre skønne keramikting og sælger også andet kunsthåndværk samt antikviteter.

Hønsefødderne er en kødfuld ret

Hønsefødderne er en kødfuld ret


Hønsefødder og ...

Nej, denne ret nr. seks på menuen består af hønsefødder, porre, ramsløg, brændt smør og stikkelsbærsaft og efterfølges af to deserter – solbær, mælk og skorzonerrod og rabarber, fermenteret honning, flødeskum og kærnemælk.

Magnus Kofoed præsenteret retterne efterhånden som de serveres

Magnus Kofoed præsenteret retterne efterhånden som de serveres


En gastronomisk totaloplevelse

Denne aften har vi gennem de små fire timer det tager at spise denne gourmetmiddag fået en totaloplevelse, hvor kadeau Bornholm får vist et nyt bornholmsk køkken med rødder i de nordiske dogmer.

Kodeordene er ærlighed og kærlighed, ambition og ydmyghed, bornholmsk og nordisk, skovbund og urtehave, himmel og hav.

Campingferie 650,-
Tamarit Parc Resort
Primo Tours
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt