Isabella

27.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Skønne efterårsdage omkring Dronninglund (1/2), Nordjylland

I et blad ser vi en annonce fra Risskov Bilferie, der tilbyder ophold på Dronninglund Hotel til en favorabel pris, og da efterårsvejret tegner lyst og venligt de næste dage, tager det ikke lang tid at få reserveret plads.

Velkommen til Dronninglund, der har et royalt islæt gennem Dronning Charlotte Amalie

Velkommen til Dronninglund, der har et royalt islæt gennem Dronning Charlotte Amalie


Dronninglund

Dronninglund ligger i Østvendsyssel lidt nord for Aalborg omgivet af skøn natur og i læ af Jyske Ås, tæt på havet med dejlige strande, og med nem adgang til kulturelle og historiske turistattraktioner.

Og da vi på vej mod Dronninglund kommer sydfra, gør vi ophold ved Lindholm Høje i Nørresundby.

Stensætning omkring en grav på Lindholm Høje

Stensætning omkring en grav på Lindholm Høje


Gravpladserne på Lindholm Høje

På Lindholm Høje finder vi et af Danmarks største fortidsminder med omkring 700 brandgrave fra jernalderen og vikingetiden med forskellige stensætninger.

For at få bedst muligt udbytte af besøget anbefales det at besøge Lindholm Høje Museum, hvor Aalborg Historiske Museum i 1992 åbnede en omfattende udstilling om Lindholm Høje.

Her kan man se hvordan landsbyerne, som engang har ligget her, har set ud, hvordan indbyggerne gik klædt, hvilke redskaber de benyttede og hvordan man begravede de døde. Mange af de originale oldsager er udstillet sammen med rekonstruktioner, panoramaer og illustrationer. Flot og informativt.

Stedet har været brugt som gravplads fra år 400 til omkring år 1000 – altså i ca. 600 år. Man ved, at landsbyerne der har ligger her, har været beboet, indtil de blev fraflyttet i 1100-årene. Måske var det besværlighederne med det megen flyvesand, som ødelagde markerne og efterhånden dækkede hele området med op til fire meter sand.

Det kan vi være glade for i dag, da gravpladsen ellers kunne have været endt som stenbrud og stenene knust og brugt til hus- eller vejbyggeri.

Allerede i 1889 vidste man, at der lå noget interessant skjult under sandet, men udgravningen skete først i 1952-58 og afdækkede 41 jordfæstegrave, der ikke var dækket med gravstene. De øvrige grave er alle brandgrave med stensætninger, hvor den døde i forbindelse med begravelsen blev brændt på stedet.

De ældste grave findes højest oppe på Lindholm Høje og de yngre længere nede. Her er både runde stensætninger, trekantede og ovale – nærmest som skibssætninger.

Fra Lindholm Høje er der en pragtfuld udsigt ud over Limfjorden.

På Dronninglund Hotel får man god dansk mad

På Dronninglund Hotel får man god dansk mad


Dronninglund Hotel

Midt på hovedgaden i Dronninglund ligger Dronninglund Hotel opført i 1981, efter at det tidligere hotel nedbrændte.

Parkeringsforholdene i hotellets gård er trange til de mange gæsters biler, men der er mulighed for at parkere gratis ved supermarkedet lige på den anden side af gaden.

Ved ankomsten og de følgende eftermiddage bydes på kaffe med kage til.

Værelserne er pæne med fladskærms-tv, gode senge og dejlige bløde dyner. På disse korte ophold bliver værelserne ikke besøgt af stuepigerne, hvorfor man selv må rede seng og evt. skifte håndklæder.

Vi orienterer os i byen, inden der bydes på en tre retters middagsbuffet med god, gedigen dansk mad - velsmagende og rigeligt. Har man lyst, kan man benytte det indendørs svømmebasin og den tilstødende sauna, eller man kan hygge sig i pejsestuen på 1. sal.

Dronninglund Slot og Slotskirke

Dronninglund Slot og Slotskirke


Dronninglund Slot og kirke

I 1100-årene oprette kongen et kloster til nonner fra benediktinerordenen med navnet Hundslund Kloster. Dette kloster voksede sig stort og rigt med mere end ti tilhørende gårde. Under reformationen i 1500-årene led klostret overlast og blev nedlagt som kloster. Herefter fik bygningerne flere prominente ejere.

Blandt dem var Kong Christian den 5.'s Dronning Charlotte Amalie (1650-1714), der købte stedet i 1690 og omdøbte det til Dronninglund Slot.

Slottet, der i dag drives som hotel og kursuscenter, er bygget sammen med den gamle klosterkirke - Dronninglund Slotskirke, og er et besøg værd.

Øster Mølle ved Møllesøen

Øster Mølle ved Møllesøen


Eventyrstien og andre vandreture

I og omkring Dronninglund er der masser af muligheder for traveture i naturen. Byen har bl.a. etableret en række vandreruter, hvor bl.a. Eventyrstien og Naturstien kan anbefales og er let gået.

Eventyrstien snor sig gennem bøgeskoven og undervejs er opstillet forskellige skulpturer og skilte med små eventyr – lige noget for børnene - ligesom der er etableret kondibaner med mulighed for forskellige øvelser undervejs.

Naturstien går omkring Møllesøen, hvor også den tidligere vandmølle Øster Mølle kan ses. Der er dog ikke adgang til at se vandmøllen indvendigt og dermed heller ikke møllehjulet. Men Møllesøen er ganske idyllisk - og så er der mulighed for at fiske i søen.

Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
Outwell
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt