Royal Caribbean

14.9.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Smagen af Samsø (1/2)

Med Samsøs beliggenhed i ly af Jyllands brede ryg og under Mols Bjerge omgivet af det lune hav og begunstiget med de fleste solskinstimer i landet, er betingelserne for dyrkning af den frugtbare jord ideelle. Fra plantager og marker høstes frugt og grønt - hvem kender ikke samsøkartofler - ligesom her findes kødprodukter af særlig høj kvalitet. Så derfor satte vi os for at finde smagen af Samsø ...

Det lille Sommerhotel ligger i absolut fredelige omgivelser et stenkast fra havnen og stranden

Det lille Sommerhotel ligger i absolut fredelige omgivelser et stenkast fra havnen og stranden


Det lille Sommerhotel i Ballen

Fra Jylland kommer man til Samsø med Samsø Rederi, der på ca. en time sejler til Sælvig Havn, og os der kommer fra Sjælland, tager Samsøfærgen til Ballen Færgehavn, på ca. fem kvarter.

Fra Ballen Færgehavn er der blot en kilometer til havnebyen Ballen, hvor vi indkvarteres på det hyggelige og charmerende lille Sommerhotel midt i landsbyen.

Det lille Sommerhotel medvirkede i 2014 i TV2's programserie ”Danmarks dejligste badehoteller”. Her er da heller ikke langt til Samsøs største lystbådehavn, ligesom der på begge sider af havnen findes børnevenlige sandstrande.

Efter en dejlig nat i de fredfyldte, lyse værelser, som er fordelt på hovedhuset og et anneks, venter der en flot morgenmad bestående af yoghurt med friske samsøbær, hjemmebagte boller, blødkogte æg og forskellige lokalt fremstillede marmelader samt et udvalg af oste.

Og så er bunden lagt til oplevelser på Samsø. Strandliv langs kysten, cykelture i det lette terræn (cykler kan lejes på det lille Sommerhotel), og vandreturene ligger lige om hjørnet. Man kan også vælge at tage  på sightseeing med ”Dirch Passer Bussen” kendt fra filmen ”Bussen”.

Mulighederne er utallige og der er masser af inspiration at hente på portalen Dansk Ø-Ferie, hvor man også kan bestille færdige pakkerejser med transport og ophold.

God mad og hygge under træet på terrassen ved Restaurant Skipperly

God mad og hygge under træet på terrassen ved Restaurant Skipperly


Restaurant Skipperly

Vi er tilbage i Ballen ved frokosttid og netop ved Ballen lystbådehavn ligger Restaurant Skipperly, hvor vi på stedets store terrasse med udsigt til lystbådehavnen naturligvis skal smage den lune, saftige sild med tilhørende lokalt fremstillet snaps.

Restaurantens menukort er tilpasset årstiderne, så her altid er friske råvarer og afvekslende retter.

Denne dag får vi udover den skønne sild - der næsten er et ”must” - også små anretninger med røget laks, æg med skinke, hjemmelavet paté, lokal ost samt frugtdessert.

Den gamle købmandshård med rødder tilbage til 1844

Den gamle købmandshård med rødder tilbage til 1844


Den gamle købmandsgård i Ballen

I Ballen ligger også den historiske købmandsgård fra 1844. Det var en ung driftig købmand ved navn Lars Rasmussen, der som blot 23-årig rejste fra Slagelse til Samsø og startede handel med varer både til og fra øen. Handlen gik godt og købmandsgården blev udvidet.

Lars Rasmussen søgte hele livet at udvide sit forretningsimperium og fra 1879 også med badegæster. Det var særligt borgerskabet fra de større byer og kunstnere, der gæstede på købmandsgården.

Digteren og kunstmaleren Holger Drachmann var på bryllupsrejse og kom til Samsø, men den høje herre var ikke helt tilfreds med de korte senge, der blev tilbudt på kroen i Onsbjerg. Da Lars Rasmussen hørte om dette, var han hurtig og tilbød Holger Drachmann at snedkerere en seng der passede til ”en mand af Deres format”, som det blev sagt. Og købmandsgården fik endnu nogle gæster …

I de gamle stuer er det Morten Rasmussen Fangel, der er femte generation på den gamle købmandsgård, som over en kop kaffe med hjemmebag, levende beretter om stedets historie og hvorledes han har fået renoveret købmandsgården, så den igen fremstår som et af Samsøs smukkeste bindingsværkshuse.

Vi får efterfølgende en rundvisning i bygningerne, der bl.a. omfatter en udstilling af gamle klædedragter, et pulterkammer med ting og sager som nok kunne interessere en antikvitetshandler og slutter med et besøg i havens lysthus.

I den gule tømmerhandel med gamle kareter i laden, er der på første sal indrettet mødelokaler og konferencerum - og i dag kan man atter bo som gæst i den gamle købmandsgård.

Et stort udvalg af produkter fremstillet på Samsø finder man i butikken Smagen af Øen

Et stort udvalg af produkter fremstillet på Samsø finder man i butikken Smagen af Øen


Smagen af Øen

I tilknytning til den gamle købmandsgård er her fortsat kolonialhandel i forretningen ”Smagen af Øen”.

Her forhandles produkter dyrket og fremstillet på Samsø lige fra fisk frugt og grønt til frugtsaft, marmelade, diverse snapse og rapsolier og meget andet.

Og så er man rundhåndet med smagsprøver, så vi får smagt lidt af hvert, før vi handler.

Grillet jomfruhummer i egen sauce med hyldeblomst, tomat og basilikum

Grillet jomfruhummer i egen sauce med hyldeblomst, tomat og basilikum


Trylleri på Restaurant SAK

Samsø kan ”prale” af at have flere fremragende restauranter, som er repræsenteret i White Guide, der lister de bedste restauranter i Norden.

En af disse er Restaurant SAK i Ballen, hvor køkkenchefen Yasser Rahim Naz, der tidligere har vundet den prestigefulde kokkekonkurrence ”Årets vildtret”, denne aften tryller for os.

Køkkenchefen er dog ikke alene om at pleje vores sanser, for i den moderne restaurant er der et åbent vindue til dele af køkkenet, hvor vi kan følge kokkene i deres detaljerede arbejde med at anrette de festlige tallerkner.

Middagen denne aften består af fire retter med kammusling, jomfruhummer, tandoori kylling og til dessert armridder med frugt og is - alt naturligvis ledsaget af udvalgte vine.

Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
Outwell
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt