Jambo Feriepark

12.5.13

Af: Vejdirektoratet m.fl Oversættelse/Bearbejdelse: Th.Sørensen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

De nationale cykelruter i Danmark (2/2)

Man behøver ikke at rejse langt for at få vind i håret på en cykeltur. I Danmark er vi begunstiget med utallige cykelruter, heraf adskillige nationale cykelruter - cykelruter af særlig natur- og kulturhistorisk betydning. Og så har vi cykelruter i alle landsdele. Så det er bare at komme derudaf - selv om vi endnu ikke har medvind på samtlige cykelstier ...

Tæt på havet

Tæt på havet


Vestkystruten, National cykelrute nr. 1 (560km)

Vestkystruten fra Rudbøl til Skagen byder på bølger, vidtstrakte sandstrande, blæst i håret og duft af tang og salt. Kystlandskabets skift fra vadehav til klitter og bløde sandstrande er en flot oplevelse af et storslået sammenhængende landskab.

Men der er andet end vand og sand at se på. Bag kysten cykler men gennem kulturlandskaber, øde klitplantager og livlige campingpladser. Et gennemgående tema er menneskets forhold til havet.

Turen cykles som regel bedst sydfra, med vinden ind fra sydvest. Brede dæk er bedst på grusbelægningen.

PÅ Vestkystruten

PÅ Vestkystruten


Nordsøcykelruten

Vestkystruten er en del af den europæiske North Sea Cycle Route, der som den første af 12 europæiske ruter åbnede i sin helhed, i alt ca. 6000 km. Den følger, som navnet siger, Nordsøens kyst og byder på oplevelse af forskellige kystlandskaber fra strande til klipper, bade- og campingliv samt fiskerkultur før og nu. I såvel Danmark som Norge, Skotland, England og Holland er Nordsøruten skiltet som nationalrute 1.

I Danmark omfatter ruten udover hele Vestkystruten, et stykke af Østkystruten fra Skagen til Grenaa – samlet i Danmark bliver det ca. 800 km.

En gratis kortbrochure kan rekvireres fra amterne, mens Turistgruppen Vestjylland (75 28 74 00) sælger en Cycline kortbog: På cykel lange Jyllands vestkyst.

På god sti gennem skoven

På god sti gennem skoven


Hanstholm - København, National cykelrute nr. 2 (420km)

Fra landets største fiskerihavn i Hanstholm cykles til den gamle ”købmandshavn” i hovedstaden. Turen går fra det vilde Vesterhav gennem agerland og skove, forbi herregårde samt langs strande til København.

Forløbet er som et snit i det varierede danske landskab, og dermed en glimrende introduktion for danske eller udenlandske turister, der vil opleve Danmark på to hjul.

København er den hovedstad i verden, der er bedst kørende med cykelstier. Alene indenfor Københavns kommune er der godt 300 km og københavnerne er flittige cyklister.

Der er også mange gode udflugtsstier, f.eks. Vigerslevstien, der har forbindelse til nationalrute 9 ad Vestvoldstien.

Ligeledes kommer man let fra Rådhuspladsen ud i det grønne ad nationalrute 6 over Amager Fælled og Vestamager. Københavns kommune er i færd med at realisere ”grønne cykelruter”.

Cykelrute i hedelandskab

Cykelrute i hedelandskab


Hærvejsruten, National cykelrute nr. 3 (450km)

Fra Skagen kan man svinge sig ind over Den Jyske Ås og rundt om Rebild Bakker til Viborg, hvorfra den historiske del af Hærvejsruten følges til Padborg.

Gennem mere end tusinde år har rejsende benyttet skiftende vejstrøg på Den Jyske Højderyg, hvor man kunne komme frem uden at skulle krydse vandløb. Disse vejstrøg kaldes tilsammen Hærvejen (Hovedvejen).

Med cyklen som tidsmaskine oplever man historiens vingesus med oldtidens gravhøje, vikingernes runestene og middelalderens kirker.

Samtidig er der tale om en varieret naturoplevelse mellem de frugtbare østjyske morænebakker og det flade vestjyske hedeland.

Den europæiske pilgrimsrute

Hærvejsruten kan fortsættes helt til Nordspanien. Det er en gammelnyked , idet den islandske munk Nicolaus i 1000-tallet skrev i en rejsefører, at man skulle sejle fra Island til Aalborg og begive sig til Viborg, hvorfra der var en uges vandring til Hedeby og så videre til Santiago de Compostela, hvor apostlen Jacob ligger begravet.

Som europæisk cykelrute er den berømte pilgrimsvej i Spanien - El Camino de Santiago - sat sammen med pilgrimsruten til Trondheim (godt 5000 km). Ruten følger Hærvejen i Danmark.

Fra Padborg til Hamborg skiltes den som Hærvejen/Oksevejen. Se guide- og kortbogen: Ochsenweg, radwanderkarte 1:75.000 fra Bielefelder Verlag.


Gult i gult

Gult i gult


Søndervig - København, National cykelrute nr. 4 (310km)

Fra det fladeste Vestjylland i Ringkøbing Amt går ruten over landets højeste tinder i Det midtjyske Søhøjland, og man kommer virkelig til at opleve landskabets skift ved Den jyske Højderyg.

Midtvejs nås ”verdens mindste storby”, Århus med mange historiske bygninger og det stemningsfulde frilandsmuseum ”Den Gamle By”.
Nutidens liv leves i de mange cafeer og f.eks. ved Århus Musikhus.

Over Sjælland fortsætter ruten på kommuneveje som bl.a. følger kongernes gamle rute fra Kalundborg mod København forbi vikingebyerne Lejre og Roskilde.

På Østersøruten

På Østersøruten


Østkystruten, National cykelrute nr. 5 (650km)

Som en fin broderet kant fra Skagen til Sønderborg smyger Østkystruten sig langs landskabets fremspringende næs, ører, halse og hoveder.

På turen videre lands østkysten nyder man de blide kærtegn af vinden og havets salte kys. Af og til følges fjordstier, hvor eg og bøg hælder faretruende mod havet i et tidløst landskab.

I bunden af fjordene nås de gamle købstæder med spændende museer.

Small Danish Hotels
Outwell
Alan Rogers - Bella Italia
Suncharter
Alan Rogers - CaAlan Rogers - Barricata
Swarowski