La Quercia

10.5.17

Af: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: Lasse Løndahl Henriksen
Bogmærk eller del
 

Oplev historiske London i krigens tegn

Dagen står i krigens tegn, for jeg skal både ud og prøve de gamle amfibiekøretøjer, der blev brugt til landsætning af tropperne på D-dag, og så skal jeg besøge krigsskibet HMS Belfast.

Ombord på en London Duck. Her kører den på vejen!

Ombord på en London Duck. Her kører den på vejen!


London Duck Tours – til lands og til vands

Jeg starter dagen ud med en byrundvisning med London Duck Tours.

Og før folk tænker Anders And, skal det siges at det ikke har noget som helst med ænder at gøre, men en tur i et ombygget amfibiekøretøj, en såkaldt DUKW, der oprindeligt blev brugt som landgangsfartøj, da de allierede tropper blev landsat i Normandiet på D-dag.

Kælenavnet Duck har dog hængt ved, og man kan vel til dels også sige at det passer meget godt. I hvert fald bevæger London Duck Tours sig både til lands og til vands. De kan dog ikke flyve.

Her kører London Duck'en i vandet ved siden af SIS bygningen, MI6 moderne hovedkvarter.

Her kører London Duck'en i vandet ved siden af SIS bygningen, MI6 moderne hovedkvarter.


En køretur rundt til de store seværdigheder

Når Duck'en kører rundt på gader og stræder, er det i realiteten bare en lidt ubekvem tourbus.

Det gør dog ikke så meget at man ikke sidder så behageligt, for det giver virkelig et indtryk af hvordan soldaterne må ha haft det under krigen. Og sæderne er endda blevet polstret siden dengang!

Turen bringer os forbi alle de store seværdigheder, som Trafalgar Square, Buckingham Palace, Westminster Abbey og parlamentet.

Guiden ombord fortæller entusiastisk om de forskellige steder vi passerer. Han har en stor historisk viden om  byen og kommer med sjove anekdoter og jokes under vejs.

Pladsen og komforten er ikke stor i Duck'en, men det er en oplevelse at sejle i en bil. Heldigvis bliver vi ikke beskudt, som soldaterne gjorde under D-dag

Pladsen og komforten er ikke stor i Duck'en, men det er en oplevelse at sejle i en bil. Heldigvis bliver vi ikke beskudt, som soldaterne gjorde under D-dag


Kører i Themsen

Efter en køretur rundt i London by, kommer vi over til den moderne SIS bygning. Det er hovedkvarteret for MI6 som er den militære efterretningstjeneste.

Lige ved siden af SIS bygningen, holder vores Duck ind til siden, og vores chauffør bliver skiftet ud med en ”Waterman”. Nu skal Duck'en nemlig ikke være bus længere.

Da vores ”Waterman” er kommet ind bag rattet, kører han nemlig Duck'en i Themsen med et ordentligt plask.
Heldigvis talte guiden sandt, da han påstod at Duck'en var et amfibiekøretøj. Den flyder fint ovenpå, og efter en lille omrokering af et par passagerer, ligger den også helt lige.


Vi får set parlamentet og London Eye fra vandsiden, før vores ”Waterman” vender rundt og sejler os tilbage til SIS bygningen, hvor vi kører på land igen.

Vi kører tilbage til London Duck Tours opsamligssted, lige bag County Hall. Øv. Turen var næsten alt for kort, selvom der allerede er gået 75 minutter.

Den lette Town-klasse krydser HMS Belfast, med Tower Bridge i baggrunden

Den lette Town-klasse krydser HMS Belfast, med Tower Bridge i baggrunden


Den lette krydser HMS Belfast

Mit næste stop er museumsskibet HMS Belfast, der er en let Town-klasse krydser fra 1938. Hun ligger for anker nær Tower Bridge, så der er et stykke vej derop.

Man kan vælge at tage Undergrounden eller en taxa, men det er godt vejr så jeg vælger at gå turen langs Themsen.

HMS Belfast har en spændende historie. Hun ramte en tysk mine i august 1939 og blev kraftigt beskadiget, hvilket medførte 2 år i dok.

Da skibet vendte tilbage til aktiv tjeneste i 1942, deltog hun i flere søslag og konvojer.
Sidenhen deltog HMS Belfast også i Koreakrigen og blev ombygget til den kolde krig i midten af 50'erne.

I slutningen af 60'erne blev det besluttet at skrotte skibet, men en privat fond overtog skibet, og i 1971 åbnede hun første gang som museumsskib.

De store 6

De store 6" kanoner er en oplevelse i sig selv. Inde i kanontårnet kan man se hele mekanikken.


Store kanoner

Når man kommer ombord på skibet er noget af det man straks lægger mærke til, de store 6” kanoner. Og man kan komme ind i kanontårnene og se hele mekanikken bag. Jeg bliver helt som en lille dreng igen. Skønt!

Rundt omkring på skibet er der iscenesat diverse scenarier der passer til lokalets funktion, både i og uden for krigstid, og det er muligt at opleve en simuleret krigssituation i det interaktive Operations Room. En oplevelse der klart kan anbefales for raske drenge i alle aldre!

De 9 dæk der er åbne for offentligheden giver et godt indblik i hvordan dagligdagen har været ombord på et krigsskib under krigen.

Det er trangt og visse steder skal man passe på ikke at slå hovedet. Men det er spændende og helt sikkert et besøg værd.

Udvalget af the er spændende. Duft til theen og vælg en du synes virker interessant.

Udvalget af the er spændende. Duft til theen og vælg en du synes virker interessant.


Afternoon Tea på Hotel Marriot

Efter at have spenderet et par timer ombord på HMS Belfast er det blevet tid til Afternoon Tea.

Jeg går tilbage langs Themsen og ankommer til Hotel Marriot, der ligger i den gamle County Hall bygning. Et imponerende bygningsværk, der helt sikkert sætter de rigtige rammer for eftermiddags hyggen.

Tjeneren præsenterer mig for et stort udvalg af forskellige the-sorter, og efter at have duftet til dem, udvælger jeg en der lugter lidt af gammel læderindbundet biblioteksbog. Lugten er faktisk lidt fæl, men til min overraskelse smager theen rigtig godt.

En stor kande bliver bragt til bordet, sammen med et udvalg af sandwiches, kager og andre lækkerier. Så er det bare at tage for sig.

Efter Theen lykkedes det mig at få lov til at kigge ind i biblioteket. Tænk at få lov til at nyde sin afternoon tea her!!

Efter Theen lykkedes det mig at få lov til at kigge ind i biblioteket. Tænk at få lov til at nyde sin afternoon tea her!!


The i historiske omgivelser

Man kan sidde i timevis og hygge sig med the og sandwiches, mens man snakker og nyder udsigten over Themsen.

Afternoon Tea er vel omtrent en af de mest britiske traditioner man kan opleve.

Desværre er biblioteket optaget af en konference i dag, men normalt kan man sidde i de gamle lokaler, omgivet af de gamle bøger, og kigge direkte over til Elizabeth Tower.

Mæt og tilfreds traver jeg de få hundrede meter tilbage til hotellet, for at slappe af inden min aftentur ved Westminster bridge.

Desværre skal jeg med flyet hjem i morgen tidlig, men det er helt sikkert ikke sidste gang jeg har været i briternes smukke hovedstad.

Outwell
Primo Tours
Campingferie 650,-
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt