Riis Rejser

1.2.13

Af: Frank Skaufel Fotograf: Frank Skaufel
Bogmærk eller del
 

Campingferie ved Estlands næststørste by Tartu

Stadig flere opdager at Baltikum er et eldorado for campister. Mange tyskere, hollændere og østrigere har for længst opdaget Baltikum som det oplagtes feriemål, hvor feriedrømmene kan blive opfyldt.

Tiit Kollist har oplevet stor vækst i antallet af besøgende

Tiit Kollist har oplevet stor vækst i antallet af besøgende


Ophold der er til at betale

Billigt ophold og nye oplevelser er to argumenter for at stadig flere lægger kursen østover.

– Vi startede med at drive Waide Campingplads, der ligger lige ved hovedvejen mellem Riga og Tartu, efter opfordring fra den tyske bilorganisation ADAC, siger Tiit Kollist, der ejer og driver Waide Motel i landsbyen Elva, tyve minutters kørsel fra Estlands næststørste by Tartu.

– Siden vi startede, har stadig flere gæster besøgt os. En del nordiske campister stikker næsen indenfor, men de fleste er tyskere og hollændere, siger han.

I Estland ligger campingpladserne ofte i forbindelse med anden virksomhed, det vil sige, at ejerne ofte kombinerer campingpladsen med hotel eller spacenter.

Lige ved campingpladsen har en lokal kunstner fået lov at boltre sig på nogle træstammer. Denne stub blev til en solsikke

Lige ved campingpladsen har en lokal kunstner fået lov at boltre sig på nogle træstammer. Denne stub blev til en solsikke


Store investeringer

Etter henvendelsen fra ADAC og senere ECC gik Kollist i banken og bad om lån. Pengene brugte han til at lave 50 standpladser med 16 ampere strømtilslutning.

Et nyt sanitetsanlæg tog form, hvor både bad og toiletter holder høj standard. Desuden blev der lavet et vaskeri, hvor både tøj og service kan vaskes.

Waide har også faciliteter for tømning af kemisk toilet og anlæg for tømning af autocampere.

- Hvert år kommer der repræsentanter fra ADAC og ECC for at godkende anlægget, siger Kollist.

På hele campingpladsen er der adgang til trådløst netværk, som gæsterne kan benytte frit.

Er man socialt anlagt står en sauna med plads til 15 klar til disposition.

- For øjeblikket har vi 18 autocampere fra Østrig på besøg i en lille uge. Når man rejser sammen i grupper kan vi tilrettelægge busture i det sydlige Estland og arrangere folkedansaftner, siger han.

Kollist er sikker på at campingturismen i fremtiden vil vokse i Waide.

- Det er derfor jeg har valgt at satse så meget som jeg har gjort. Mange skandinaver har boet på motellet, men vi savner flere campingturister fra Skandinavien, smiler han og fortsætter: – Selv om sæsonen varer fra maj til september, bliver ingen afvist ved porten. Sidste år havde vi en turist i autocamper fra Tyskland som overnattede her 31. december.

Det rosa rådhuset er kendetegnet for Tartu

Det rosa rådhuset er kendetegnet for Tartu


Et af Tartus mest fotograferede bygninger, er det skæve hus i den gamle by

Et af Tartus mest fotograferede bygninger, er det skæve hus i den gamle by


Besøg Tartu

Mange af Waides besøgende kommer for at udforske Tartu. Universitetsbyen er endnu ingen turistmagnet. Nærmest som en godt bevaret hemmelighed ligger den lidt for sig selv, placeret i sydøst, kun en times kørsel fra grænsen til Letland.

Med hundrede tusinde indbyggere er den Estlands næststørste by, og sikkert også den næst smukkeste.

På begge sider af Mamma floden (Emajõgi) har byen udviklet sig fra at være en slidt sovjetisk militærbase, til at være et åbent mødested, spændende kulturby og et suverænt feriemål for familier.

Om sommeren dominerer det gode vejr. Midt i byen ligger kanalen, nærmest som en åbenbaring for alle badeglade mennesker. Den kilometerlange sandstrand kan på visse dage rumme 2-3000 gæster.

I de nye og moderne butikker kan man købe det samme tøj som hjemme – til omtrent samme priser. Tiltrækkes man derimod af de mange markeder som findes i byen, kan man gøre virkelige fund. Markederne har det utroligste udvalg.

Anne Turg, fem minutters kørsel fra centrum, tilbyder alt fra fodboldstrøjer, grøntsager, hjemmelavet håndværk, fiskeudstyr, cowboytøj og bildæk.

Vælger man i stedet det overdækkede marked Sepa Turg, finder man det bedste udvalg af tøj både for voksne og børn.

Kvaliteten varierer, men stort set er det gode varer som tilbydes, til en pris som man må tilbage til halvfjerdserne og firserne for at kunne huske.

Moderne højhus ved floden

Moderne højhus ved floden


Kulturtraditioner

Der er mange gode grunde til at rejse til Tartu. Om efteråret og i foråret er det kulturbyen Tartu man besøger.

200 meter fra hovedgaden Rüütli ligger Vanemuise Teater og Koncerthall. Byggeriet blev nærmest symbolet på den nye tid, da det stod færdigt i midten af halvfemserne. Rundt omkring i byen er der mindesmærker, som er værd at studere nærmere.

Ruinerne efter den store katedral ligger på toppen af Universitetsparken, og er Universitetets Historiske Museum. Her kan man gå rundt og nyde både ruiner og udsigt, og se de mange statuer som er placeret rundt omkring.

I det hele taget præger museerne byen. Med 40 store og små museer har både den historisk interesserde og den kunstinteresserede mange muligheder.

Midt på rådhuspladsen ligger for eksempel kunstmuseet, og nationalmuseet er altid interessant eller måske bil børnene besøge dukkemuseet?

For idrætsinteresserede har man et sportsmuseum. Et besøg i KGB-museet giver et skræmmende indblik i hvordan politiske fanger blev behandlet i en ikke så fjern fortid.

Svenskere finder man over alt. Og de sætter gerne spor efter sig, men sjældent så tydeligt som i Tartu.

I 1632 fandt svenskekongen Gustav II Adolf ud af at det ville passe med et universitet i byen. Universitetet ligger der fremdeles, og byen er blevet Estlands vigtigste uddannelsescenter. Ind og ud af hoveddøren på den 200 hundrede år gamle og ærværdige hovedbygning, strømmer 17.000 studenter.

Man får meget mad for pengene på fastfoodrestauranten hos Waide

Man får meget mad for pengene på fastfoodrestauranten hos Waide


Billig mad

I Estland sparer man kun lidt på at lave maden selv. På campingpladsen Waide har man et fastfood køkken, som tilbyder alt andet end pølser med pommes  frites.

En schnitzel med bagt kartoffel og salat kan fås for næsten ingen penge. Slår man sig løs med en halv liter fadøl til måltidet, så koster det nogenlunde det samme som en øl hos købmanden i Danmark.

Som gæst på Waide kan man også vælge at spise hotelfrokost til en lav pris. Restauranternes priser i Estland varierer meget.

Tallinn er absolut dyrest, men danskere synes alligevel det er rimeligt i forhold til niveauet hjemme.

I Tartu halveres priserne, og ude på landet, som for eksempel på Waide, er priserne endnu lavere.

En times kørsel syd for Tartu ligger Baltikums højeste punkt, Suur Monamägi. Det rager 318 meter op over havet, og fra udsigtstårnet kan man se til Rusland.

En times kørsel syd for Tartu ligger Baltikums højeste punkt, Suur Monamägi. Det rager 318 meter op over havet, og fra udsigtstårnet kan man se til Rusland.


Mange oplevelser

Oplevelserne i Estland er for alle som er nysgerrige for at vide mere om andre landes kultur, natur og traditioner.

Esterne er et stolt folkeslag, og er man så heldig at komme på et marked eller en festival, som der arrangeres i hundredvis af hver eneste sommer, tilbydes man hjemmelavede oste, kødretter, håndværk, tøj, strikvarer og smykker i et udvalg, som får danske markeder til at blegne.

Naturen i Baltikum er naturligt nok helt anderledes end i vore nordiske nabolande. Et fladt men indholdsrigt landskab er hvad der venter de tilrejsende.

Fravælger man hovedvejene og sætter kursen ud på landet, er mulighederne mange. I de mange vandløb og søer kan fiskesnøren kastes ud i håb om at en ørred eller en aborre bider på. Den daglige svømmetur er nem at gennemføre.

Omtrent hver eneste landsby med respekt for sig selv har en brugbar strand ved en sø eller en flod. Temperaturen i sommerhalvåret kommer sjældent under 20 grader.

Subaru
Campingferie 650,-
Outwell
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt