Primo Tours

2.6.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Fatima - Portugals største helligdom

Dette er historien om tre små børn af lokale fårehyrder som en majdag i 1917 legede på marken ikke langt fra deres hjem - nogle beskedne stenhuse i den lille landsby Aljustrel tæt ved byen Fatima.
Mens de legede kom der et kraftigt lys fra et egetræ - og miraklet skete ...

Åbenbaringen gengivet i glasmosaik i Rosenkranskirken

Åbenbaringen gengivet i glasmosaik i Rosenkranskirken


Jomfru Marias åbenbaring

Det var den 13. maj 1917 at den 10-årige Lucia Santos legede med sine nære slægtninge Jacinta og Francisco Marto på hhv. 7 og 9 år og en smuk kvinde med en rosenkrans i hænderne viste sig i det stærke lys.

Hun talte til dem, men det var kun Lucia, som kunne høre, hvad hun sagde, da hun kom med tre visioner - en vision om helvede - en om en krig værre end den igangværende 1. verdenskrig - og endelig en vision om et attentat mod en pave (en vision der dog først blev offentliggjort i juni 2000 efter attentatet på Pave Johannes Paul II i 1981).

Kvinden, der mått være Jomfru Maria, fortalte at hun ville vise sig igen hver måned den 13. i de næste seks måneder frem til oktober.

Børnene løb hjem og berettede hvad de havde oplevet og i de kommende måneder kom flere og flere for at se og høre Jomfru Maria.

Men der var fortsat kun Lucia som kunne se og høre Jomfru Marias stemme, men ved det sjette møde forvandledes solens lys, som de mange tusinde fremmødte kunne se danse hen over himlem selv på en gråvejrsdag.

Ved denne lejlighed identificerede Jomfru Maria sig som Vor Frue af Rosenkransen, hvorefter hun blev kendt som Vor Frue af Fatima.

Lucia, der som voksen blev nonne, har nedskrevet alle hændelserne og levede til 2005, hvor hun døde i karmelitterklostret i Coimbra.

Jacinta og Francisco døde som børn hhv. 9 og 10 år gamle, og begge blev saligkåret den 13. maj 2000 af pave Johannes Paul II.

I dag valfarter mere end fem millioner pilgrimme hvert år til Portugals største helligdom for at takke for de mirakler Vor Frue af Fatima har udført.

De tre hyrdebørn Lucia Santos, Francesco Morta og Jacinta Morta som Jomfru Maria åbenbarede sig for

De tre hyrdebørn Lucia Santos, Francesco Morta og Jacinta Morta som Jomfru Maria åbenbarede sig for


Hyrdebørnenes hjem i Aljustrel

I landsbyen Aljustrel tæt ved byen Fatima, besøger vi børnenes barndomshjem og kan se hvor spartansk de har levet som børn af fattige fårehyrder.

Stenhusene er bevaret og inventaret står som det var i begyndelsen af 1900-årene.

På en af stenvæggene hænger et foto af hyrdebørnene - et verdensberømt billede som netop er taget her ved muren.

Dette er i stor kontrast til det overdådige udbud af souvenir som tilbydes de mange besøgende i butikkerne udenfor. Hvem sagde pengemaskine?

Efter besøget kører vi mod  Fatima, der har sit navn efter datteren af islams grundlægger Muhammed - et bibeholdt levn fra maurernes tid. Her indkvarteres vi på Hotel Santa Maria, som ligger blot et stenkast fra helligdommene.

Rundkirken Santissima Trindade i Fatima har 9.000 pladser

Rundkirken Santissima Trindade i Fatima har 9.000 pladser


Santissima Trindade - en helt moderne rundkirke

Straks vi har stillet kufferterne, spadserer vi frem til den store plads Esplanaden i hvis ene ende der ses en helt moderne, spartansk udseende rundkirke Santissima Trindade fra 2007.

Gennem den enorme bronzedør kommer vi ind i det runde kirkerum med 9.000 pladser vendt mod et enkelt alter på den buede bagvæg dekoreret med store gyldne vægtegninger.

Esplanaden i Fatima er mere end dobbelt så stor som Peterspladsen i Rom

Esplanaden i Fatima er mere end dobbelt så stor som Peterspladsen i Rom


Esplanaden

Uden for på pladsen - Esplanaden - der er mere end dobbelt så stor som Peterspladsen i Rom, ses statuer af tidligere paver - pave Pius XII og pave Johannes Paul II - ligesom her er et kæmpemæssigt kors med en moderne - næsten abstrakt - figur af den korsfæstede.

I pladsens modsatte ende rejser den kridthvide Rosenkranskirke sig med et 65 meter højt klokketårn, "der næsten når himmelen ..."

Vi krydser den store plads og blander os med folkemængden ved Åbenbaringens Kapel.

Messe ved Åbenbaringens kapel - stedet hvor Jomfru Maria viste sig

Messe ved Åbenbaringens kapel - stedet hvor Jomfru Maria viste sig


Åbenbaringernes Kapel

Det var netop her ved Åbenbaringens Kapel, at hyrdebørnene fik Vor Frue af Fatima at se - og kapellet betragtes da også som pladsens allerhelligste sted.

Mere end hundred mennesker er samlet her til messe og mens præsterne prædiker og folk beder, er andre i gang med at afbrænde vokslys, arme og andre lemmer fremstillet af voks i taknemmelighed over et eller andet mirakel de har været udsat for - eller ønsker sig skal ske.

Buegang ved Rosenkranskirken

Buegang ved Rosenkranskirken


Rosenkranskirken

Den mægtige Rosenkranskirke, der blev bygget mellem 1928 og 1953 under diktatoren Salazars regime, har buegang i hele pladsens bredde på hver side af klokketårnet.

I buegangen er vist syv vægmalerier om Jesus' tunge vej til Golgata - et for hvert stop på Via Dolorosa.

Kirkerummet er næsten spartansk i forhold til hvad vi tidligere har set og er i ny-barok stil. Her er naturligvis en figur af Lucia Santos, da hun som 10-årig pige vogtede sine får.

En meget smuk glasmosaik gengiver åbenbaringen.

Samme aften møder flere hundrede troende op for med lys i hånden at cirkulere i procession på Esplanaden – hvor de mest troende katolikker kravler ydmygt på knæene ...

Efter indtagelsen af aftenbuffeten på hotellet, kan vi glæde os til morgendagen, hvor vi skal besøge endnu en skøn middelalderby - Obidos - der blev foræret som morgengave til en dronning ...

Figur af den 10-årige Lucia som vogter får

Figur af den 10-årige Lucia som vogter får


Tamarit Parc Resort
Subaru
Outwell
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt