Isabella

8.5.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Forårsadventure i Tjekkiet (1/2)

Vi har et mål - at bestige Tjekkiets højeste bjerg, Snezka. Men kan dette adventure-eventyr lade sig gøre? Foråret er kommet, tulipaner og frugttræer blomstrer og solen skinner. Vi er taget med Czech Airline til Prag og skal videre mod bjergene i Krkonose National Park tæt ved grænsen til Polen. Men på vejen dertil gør vi nogle interessante stop - og skal både på bybesøg, på safari i en af Centraleuropas største dyreparker og på sanatorium ...

Markedspladsen - det centrale torv i Hradec Kralove

Markedspladsen - det centrale torv i Hradec Kralove


Hradec Kralove

Regionen i det nordøstlige Bøhmen hedder Hradec Kralove opkaldt efter regionshovedstaden med samme navn.

Her er byens historiske markedsplads det mest interessante med en mindesøjle for pestens ofre midt på torvet omgivet af smukke renæssancehuse og paladser med arkader.

I torvets ene ende rejser den gotiske Helligåndskatedral sig med høje slanke tårne, ligesom der fra pladsen er adgang til den meget smukke barokkirke til Jomfru Marias Optagelse i Himmelen, som også er et besøg værd.

Under en af torvets arkader finder vi restaurant Localis, der har specialiseret sig i typiske tjekkiske lokalretter. Her spiser vi frokost – og nyder noget af det gode øl som tjekkerne også er kendt for.

Kom tæt på Afrikas vilde dyr i Dvur Kralove Zoo og Safaripark

Kom tæt på Afrikas vilde dyr i Dvur Kralove Zoo og Safaripark


Afrika midt i Centraleuropa

Lidt uden for byen finder vi en af de største zoologiske safariparker i Centraleuropa - Dvur Kralove Zoo og Safari.

Parken har mere end 2.300 dyr, hvoraf de fleste er afrikanske og her kan vi køre rundt på savannen eller i vådområder mellem dyrene og komme helt tæt på, som vi kender det fra f.eks. Knuthenborg Safaripark og Givskud Zoo.

Ved andre dyr som f.eks. rovdyrene skal man sluses gennem et dobbelt sikret hegn for at besøge dem.

Benytter man sig af en af safarivognene, får man tillige en fin guidning med oplysninger om de dyr man passerer.

Det er bemærkelsesværdigt at høre om Dvur Kralove Zoo's avlsprogrammer, hvor det er lykkedes at få afkom af truede dyrearter, ligesom det oplyses, at man i flere tilfælde har eksporteret truede dyrearter som f.eks. næsehorn til nationalparker i Afrika - lidt den omvendte verden!

Statuer af Matyas Bernard Braun pryder Hospital Kuks

Statuer af Matyas Bernard Braun pryder Hospital Kuks


Kurstedet Hospital Kuks

Nu vi er på disse kanter i det nordøstlige Bøhmen, besøger vi et af landets smukkeste barokke komplekser - Hospital Kuks - der i 2014 blev renoveret for millioner.

Den lille landsby Kuks dannede i 1800-årene rammen for landets største sanatorium og kursted (og ikke et hospital, som vi kender det), hvor op mod 100 patienter kunne komme i behandling samtidigt.

På denne forårsdag står Kuks Hospital som ”var det bygget i går” med en række barokke statuer af den tjekkiske billedhugger Matyas Bernard Braun kendt som ”Tjekkiets Michelangelo”. 24 statuer - der hver repræsenterer forskellige dyder - 12 gode og 12 dårlige …

På bagsiden af bygningskomplekset er anlagt en have med bl.a. lægeurter og grøntsager.

Bygningerne benyttes ikke længere som kursted, men indeholder et museum og har skiftende udstillinger.

Hotel Horizont ligger i bjergbyen Prc pod Snezkou med god adgang til Krkonose National Park

Hotel Horizont ligger i bjergbyen Prc pod Snezkou med god adgang til Krkonose National Park


Hotel Horizont i Prc pod Snezkou

Vi fortsætter mod Krkonose National Park - der også kaldes De Gigantiske Bjerge - hvor vores mål er at vandre til Tjekkiets højeste bjerg - Snezka, 1.603 moh. (seneste måling).

Byen Prc pod Snezkou, der også er et populært skiresort, er et godt udgangspunkt for vandreture i Krkonose nationalparken og her indlogeres vi på det store Hotel Horizont. Værelserne er store og pæne og udsigten fra de højtliggende etager mod de forårsgrønne bakker lover godt for morgendagens vandretur.

Krkonose National Park, der grænser op til Polen, er blandt de mest skattede naturområder i Centraleuropa og er Tjekkiets højeste bjergkæde skabt af den sidste istids gletsjere. Her er anlagt 300 km. vandreruter og 400 km. cykelruter som snor sig mellem rå klipper, storslåede vandfald, dybe dale og moseområder.

Af hensyn til erosionen og for at beskytte stedets unikke økosystem er det ikke tilladt at gå uden for de markerede stier.

Det er også i Krkonose-bjergene, at vi finder flere kilder til Elbens udspring inden denne gigantiske flod fortsætter sin 1.154 kilometer lange rejse gennem Tjekkiet og Tyskland for at ende i Nordsøen.

Det kan være svært at holde balancen i den rasende snestorm

Det kan være svært at holde balancen i den rasende snestorm


Vandring mod Snezka - Tjekkiets højeste bjerg

Da vi næste morgen kigger ud mod gårsdagens grønklædte skråninger, er de - hvide!

Vi var dagen i forvejen blevet varslet af vejrmeldingen om, at det kunne blive gråvejr, men at det skulle sne i april, der normalt har fint vejr og temperaturer op mod 15-20 grader, er en overraskelse.

Men sneen skal ikke forhindre os i at komme til Snezka - der faktisk betyder ”Dækket af Sne”.

I stedet for at følge den direkte og korteste vej på 6,5 km. vælger vi at vandre den længere rute ad landevejen og den markerede cykelrute, der går ind i skoven og forbi bjerghytterne Richterovy Bouda og Vyrovka Bouda til Lucni Bouda. Her kan vi overnatte og håbe på at vi næste dag kan bestige Snezka.

På turistkontoret kan man købe en lille æske med vandre- og cykelkort i målestoksforholdet 1:75.000 der dækker hele Hradecko Regionen - både Krkonose-bjergene og Det Bøhmiske Paradis samt andre områder - og kort og kompas kan man ikke undvære - slet ikke i et sådan vejr!

Op gennem skoven går vi i nogenlunde læ for snestormen, men efter at have spist vores medbragte frokost på bjerghytten Vyrovka, tager snestormen til, samtidigt med at der kommer tåge, så sigtbarheden bliver minimal.

Vi er nødt til at holde sammen, så vi hele tiden kan se hinanden og følge de stænger, der er placeret i vejkanten med få meters mellemrum for ikke at fare vildt.

Nu ligger her omkring 25 cm nysne oven på vinterens snemasser, der visse steder har driver på over tre meter. Det er derfor vanskeligt at se hvor man træder og det sker da også, at vi glider.

Dette er i sandhed et forårsadventure i Tjekkiet.

Stedets godmodige Sankt Bernhardshund

Stedets godmodige Sankt Bernhardshund


Bjerghotellet Lucni Bouda

Efter yderligere en times vandring kommer bjerghotellet Lucni Bouda til syne gennem snemasserne.

Denne store træhytte med et fundament af granitblokke ligger 1.410 moh. og er det største og ældste hotel i Krkonose National Park med rødder tilbage til 1623. Bygningerne har været brændt flere gange, men er hver gang blevet genopbygget.

Med blot et par kilometer til den polske grænse og kun fire kilometer fra Snezka ligger hotellet på en gammel korsvej over bjergene samt som et yndet sted for vandreture om sommeren og langrendsløb om vinteren.

Stedet har fungeret som slot, grænsekontrol, meteorologisk station, træningscenter for tyskerne under anden verdenskrig og nu hotel.

Stedet har 120 sengepladser fordelt på overraskende flotte hotelværelser og familielejligheder til mere simple overnatningspladser for de rygsækrejsende med fælles badefacitileter.

Her er wellness-afdelingen med spa, massage og sauna.

Helt frisk, stegt bækørred som den serveres på Lucni Bouda

Helt frisk, stegt bækørred som den serveres på Lucni Bouda


Lokale lækkerier

Hotellets køkken, med eget bageri, serverer tjekkiske specialiteter og kager bl.a. en blåbærkage med bær fra Krkonose-bjergene.

I kælderetagen har Lucni Bouda sit eget ølbryggeri, hvor der ikke brygges mere øl, end at det drikkes på de to hoteller som indehaverne driver her i bjergene. Øllet er af høj kvalitet og her kan vi få juleøl hele året! Prøv den tappet direkte fra de store ståltanke, hvor det ufiltrerede øl bundfældes.

Humlens tørre og lidt skarpe smag med et tvist af tannin kombineret med den brændte bygmalts fylde får ”englene til at synge”.

I kælderen findes også et vinlager med plads til 10.000 vinflasker og i lokalet ved siden af opdrættes bækørred. Fiskene hentes fra et vandløb omkring 40 km herfra, når de er omkring 15-20 cm. lange og går så i et akvarium med tilførelse af frisk vand fra en bæk udenfor til de er store nok til at blive serveret på middagsbordet. Mere frisk fisk kan man næppe få - og det prøver vi.

Og stedets store, godmodige Sankt Bernhardshund kommer gerne og deltager …

Hvorfor kom den os dog ikke i møde med en tønde rom om halsen, da vi kæmpede mod snemasserne?

Med bæltebil ned fra et snedækket Krkonose National Park

Med bæltebil ned fra et snedækket Krkonose National Park


Retræte

Forårets snestorm raser videre næste morgen, så ethvert håb om at bestige Snezka denne gang må opgives.

I stedet kører vi med bjerghotellets bæltebil tilbage gennem snemasserne til hotel Horizont, hvorfra vi begiver os ud på forhåbentligt mere forårsagtigt adventure-eventyr i Cesky Raj – Det Bøhmiske Paradis ...

Campingferie 650,-
Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt