Royal Caribbean

10.5.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Forårsadventure i Tjekkiet (2/2)

Vi har forladt den snedækkede Krkonose National Park og kører sydpå for at finde foråret til vores fortsatte forårsadventure og kommer til området Cesky Raj - Det Bøhmiske Paradis - hvor vandremulighederne er utallige.

Ejendommelige sandstensformationer ses overalt i Cesky Raj

Ejendommelige sandstensformationer ses overalt i Cesky Raj


Cesky Raj - Det Bøhmiske Paradis

Bøhmens Paradis er det ældste beskyttede naturområde i Tjekkiet og blev allerede i 1955 erklæret for et nationalt beskyttet naturreservat og fik i 2005 status som UNESCO geopark.

Kun få andre steder findes en koncentration af naturskabte attraktioner med pittoreske sandstensformationer, som blev dannet ved vulkansk aktivitet for hundrede af millioner år siden og slebet til af tidernes erosion.

Udover de mange klippeformationer rummer Bøhmens Paradis en helt række romantiske gamle borge, prægtige slotte og dybe huler.

Skøn form på stalagmitter

Skøn form på stalagmitter


Drypstenshulen i Bozkov

Netop Bozkov drypstenshule - med en samlet længde på 1000 meter - er den største hule i det nordlige Bøhmen. Engang var hulen fyldt med vand, men man har sænket vandspejlet fem meter, så man i dag kan gå oprejst og tørskoet gennem hulens gange.

Nedsivende vand på hulens vægge giver et næsten levende indtryk af de forskellige aflejringer som f.eks. gardiner, ligesom her er stalaktitter der hænger ned fra loftet og stalagmitter som rejser sig fra gulvet, hvor ”brysterne” nok er de mest berømte.

Besøget gennem hulen slutter flere meter nede under jordoverfladen ved en meget smuk underjordisk sø - den største i Tjekkiet - hvor det krystalklare vand i blå-grøn farve er betagende, ikke mindst når nedfaldende dråber fra hulens loft danner ring-mønstre i det stillestående vand.

Pantheon på klippeborgen Vranov

Pantheon på klippeborgen Vranov


Vandring i Maloskalsko

Højt over Jizera-floden byggede man allerede i begyndelsen af 1400-årene en klippeby ved at hugge huler og huse ud i de bløde sandsten.

Vi finder stien ved Mala Skala og vandrer op gennem den forårsgrønne bøgeskov og træder ind i landets største klippeborg Vranov-Pantheon, gennem en gotisk port i klippevæggen, 340 moh.

Hele komplekset var oprindeligt over 400 meter langt og har fortsat en masse trappetrin, der forbinder de enkelte reposer.

En smal gangsti - beskyttet af gelænder langs de stejle klippesider - fører ud til et af de berømteste udsigtspunkter i Det Bøhmiske Paradis. Herfra kan vi se Mala Skala og floden Jizera langt under os - men mest betagende er udsigten mod de rå, takkede klippeformationer som kaldes ”de tørre bjerge” kendt som Bøhmens Dolomitter.

Klippebyen blev forladt i 1600-tallet og lå i dvale indtil en rigmand købte stedet i begyndelsen af 1800-årene og byggede Pantheon - et kapellignende slot helt ude på klippekanten i 1826. Slottet, der har to etager, kan besøges.

Et besøg på klippeborgen Vranov-Pantheon kræver gode ben og de mange udhuggede trappetrin er ikke velegnet for gangbesværede.

Sychrov slottet – en af juvelerne i Det Bøhmiske Paradis

Sychrov slottet – en af juvelerne i Det Bøhmiske Paradis


Slottet Sychrov - en juvel

Samme eftermiddag besøger vi Sychrov slottet - en af juvelerne i Det Bøhmiske Paradis - der dateres fra slutningen af 1600-årene og har en stor park i engelsk stil med høje, eksotiske træer og fontæner. Bagerst i slotsparken ses orangeriet.

Slottets interiør består bl.a. af den største centraleuropæiske samling af franske portrætmalerier og træskærerarbejder udført af Petr Husek.

På en guidet rundvisning i det fransk dominerede slot får vi et godt indtryk af hvorledes den franske adelsfamilie Rohans levede i 1800-tallet.

Vi ledes gennem korridorer, gange og sale og ser det fine møblement, det dyrebare porcelæn, biblioteket med mere end 7.000 bøger (heraf blot otte på tjekkisk), jagtstuer, dagligstuer og spisestuer m.v. Nogle med både originalt gulv og træskærerarbejde i bl.a. loftsudsmykningen.

Men her ses ingen kaminer eller pejse til opvarmning af det store slot - heller ikke i soveværelserne med himmelsenge.

For Sychrov slot var blot en mindre sommerresidens - på 200 værelser.

Indgangspartiet til Hotel Sychrov

Indgangspartiet til Hotel Sychrov


Hotel Sychrov - med højt niveau

Som nærmeste nabo til slottet ligger det firestjernede luksushotel Sychrov Hotel, hvor vi bor og spiser godt.

Fra menukortet kan der både vælges internationale retter og tjekkiske specialiteter - og naturligvis spiser vi lokale egnsretter.

Morgenbuffeten mangler bestemt heller ikke noget - og lægger en god bund til dagens aktiviteter ...

Smykker med granat-stene købes i granatbutikken i Turnov

Smykker med granat-stene købes i granatbutikken i Turnov


Granat-juveler i Turnov

Cesky Raj har gennem tiderne været kendt for sine ædelstene - ametyst, jasper, krystal og agat.

Men den mest almindelige ædelsten som findes her, kaldes Bøhmisk Granat. Granat har en blodrød farve og efter slibningen indsættes de i sølv- og guldsmykker på fabrikken i Turnov.

Det er også i Turnov, at Granat har sin juvelerforretning, hvor de fine granatsmykker kan ses - og købes.

Trosky-borgens tårne er rejse på hver sin karakteristiske basaltklippe

Trosky-borgens tårne er rejse på hver sin karakteristiske basaltklippe


Trosky-borgen

Et af symbolerne for Det Bøhmiske Paradis er ruinerne af Trosky-borgen, der havde sin storhedstid fra slutningen af 1300-årene.

Borgens bisarre udseende skyldes, at man har placeret to tårne - Baba og Panna - på hver sin høje basaltklippe, der således kunne fungere som udsigtsposter og forsvarsanlæg mod indtrængende fjender.

Man kan vandre til toppen og nyde den enestående udsigt over Hradec Kralove regionen og se helt til Prag - i klart vejr.

Panoramaudsigt mod Hruba Skala slottet og Trosky-borgen i baggrunden

Panoramaudsigt mod Hruba Skala slottet og Trosky-borgen i baggrunden


Vandring i Hruboskalsko

Vandreruterne blandt de mere end 400 lodret stående sandstensklipper i naturparken Hruboskalsko kaldes også for ”Den Gyldne Sti” i Bøhmens Paradis - og er lettere tilgængelige end klippebyen ved Mala Skala.

Her vandrer vi igen i en lysegrøn bøgeskov mellem dybe slugte og høje klippeformationer, mens forårskåde fugle synger for os - og her fås flere panoramaer ud over området med dets ejendommelige klipper og slottet Hruba Skala.

Her er det kun ens egen fantasi som sætter begrænsninger for, hvad de forskellige klipper kan forestille.

De stejle klippesider er et yndet sted for bjergklatrene.

Helt specielt er det at træde ind i en smal kløft mellem to lodrette klippesider, hvor trappetrin fører op til slottet Hruba Skala.

Hruba Skala slottet set fra slotspladsen

Hruba Skala slottet set fra slotspladsen


Hruba Skala slottet

Slottet er oprindeligt fra 1300-tallet men blev gennemgribende renoveret i 1800-årene efter en voldsom brænd, og anvendes i dag som hotel og restaurant midt i det naturskønne område.

En stenbro over en dyb kløft, der er en naturlig voldgrav, fører forbi et lille kapel og frem til Hruba Skala slottets gårdsplads. Her får vi det bedste indtryk af slottets storhed og stedets prægtige panoramaudsigt.

I slotsrestauranten serveres atter godt tjekkisk øl og lokale egnsretter, inden vi slår mave i restaurantens lille parkanlæg …

Campingferie 650,-
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Primo Tours
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt