Isabella

1.1.16

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Campingferie i det franske champagneområde - sprudlende camping

Champagne er ikke kun hvidvin med kulsyre. Det er et verdenskendt område i det østlige Frankrig, et stykke kulturhistorie af format. At køre ruten med campingvogn er en oplevelse i sig selv, men det kræver nemt lidt god tid, for du kan ikke køre videre samme dag som du har besøgt en champagneproducent. Ænderne er i fuld gang med at pudse fjerdragten nede ved floden, hvor vi har sovet i nat.

Monsieur René Lamblot viser hvordan man åbner en champagneflaske

Monsieur René Lamblot viser hvordan man åbner en champagneflaske


Vi bor på en 2-stjernet Camping Municipal (kommunal plads) som ikke har mere end lige det nødvendige. Til gengæld ligger den helt ned til Marne floden med en flot udsigt. Med store forventninger sætter vi kursen ind i Champagne. Vejen går gennem områder med prægtige vinmarker og følger Champagneruten som er ca. 600 kilometer lang. Den starter vest for Reims, går gennem Villers, Verzenay og Epernay, som er de mest kendte steder i champagneområdet. Ruten følger stort set floden Marne, og der er nok at se på for den som er interesseret i champagne.

Det er nok byen Epernay som er mest kendt for sin champagne. Omkring Reims ligger der også mange kendte champagnelokaliteter. Vi finner i stedet en champagneproducent ude på landet. Den lille by hedder Janvry, og er karakteristisk, fordi den ikke kan vokse der hvor den ligger, helt indeklemt af marker med vinranker. For når et areal først er blevet til vinmark, er ikke det noget man ændrer på.

Man ved rent faktisk ikke hvor gammel en vinranke kan blive...

Man ved rent faktisk ikke hvor gammel en vinranke kan blive...


Et liv med champagne

Der er helt stille i byen, men jeg finder alligevel Monsieur René Lamblot, en af de mest erfarne i byen, som har haft champagnen som fast følgesvend siden han var lille. Han viser os rundt i de imponerende kældre, hvor champagnen ligger og lagrer. Vi lærer om fremstillingen af champagne. Det er faktisk meget overraskende, hvor omstændelig processen er. Det er egentlig helt vildt, alt som sker fra de små vinranker plantes, til man kan sidde med et glas sprudlende champagne i hånden. Det kræver viden, håndelag og frem for alt tålmodighed.

Mr. René Lamblot viser os også kunsten i at ”halshugge” en flaske

Mr. René Lamblot viser os også kunsten i at ”halshugge” en flaske


Monsieur René Lamblot viser os også kunsten at ”halshugge” en flaske. Selv om det først er til efteråret druerne skal høstes, tager vi turen ud på vinmarken for at se de små druer som er på vej ind i blomstringsperioden. En periode som er meget speciel fordi de bitte små blomster dufter så godt. En klase druer vejer på dette tidspunktet 15 gram, men skal vokse til ca. 450 gram i løbet af en periode på 3 til 3½ måned.

Selv om det ikke virker som om der er meget at se til lige nu, så fortæller Monsieur Lamblot at vinrankerne kræver tilsyn hver dag. Hele processen kontrolleres fra start til slut. Endelig skal vi selvfølgelig smage på Rene Lamblots egen champagne, som har vundet mange priser. Den smager helt utrolig, men da vi skal køre videre nøjes vi med at købe med et par flasker med hjem

Vinrankene står tætte langs hele ruten, og selv om det er længe til druene igen kan høstes, er duften fra blomstene herlig

Vinrankene står tætte langs hele ruten, og selv om det er længe til druene igen kan høstes, er duften fra blomstene herlig


Kontrol

Egentlig kunne vi have fyldt hele campingvognen inden vi har kørt gennem alle de vindistrikter vi har foran os på ruten, men selv om det frister, så må vi beherske os. Før vi forlader Monsieur Lamblot tager han os med ud til en meget speciel vinmark. Den ældste i verden så vidt man ved. Rankerne er 116 år gamle, men druerne fortsætter med at komme år efter år.  

Man ved faktisk ikke hvor gammel en vinranke kan blive, så nu står denne lille mark og får lov til å passe sig selv. Så mår fremtiden vise, hvor gammel den kan blive. Man ser at planterne er gamle på grund af den kraftige stammer, men også på at rankerne er plantet før man fik maskiner, for her er simpelthen ikke plads til moderne udstyr. Alt må høstes med håndkraft. Imponerende.

Champagne er ikke bare hvitvin med kullsyre. Det er et verdenskjent område i det østlige Frankrike, et stykke kulturhistorie av format

Champagne er ikke bare hvitvin med kullsyre. Det er et verdenskjent område i det østlige Frankrike, et stykke kulturhistorie av format


Vi boede på

Camping La Belle Etoile
Pris: Euro 18,25 (130 kr.) for 3 voksne, 1 baby og
strøm.

Se også info.dk@franceguide.com eller
www.franceguide.com

Flere artikler fra området finder du her:
www.campingdanmark.dk

Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
Campingferie 650,-
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt