Dayz Resorts

1.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Flodkrydstogt på Seinen (3/3), Frankrig

Vejret har ændret sig radikalt. Det er gråt og trist med finregn - og det passer måske meget godt til det industrielle havnekvarter vi denne morgen bruger et par timer til at sejle gennem. På de kilometerlange kajer står kraner som spøgelsesagtige skulpturer gråt i gråt. Skorstene fra industri sender røg og damp i vejret og skibe losses og lastes, så det støver ud over Seinen. Containere flyttes og pramme tøffer frem og tilbage omkring vores skib.

Klosterruinen i Jumièges

Klosterruinen i Jumièges


Jumièges klosterruin

Ved frokosttid er vi fremme ved landsbyen Duclair, hvor bussen venter på at køre os en tur ad den såkaldte Klostervej. Engang lå her mange klostre, men i dag er her kun få tilbage og blandt de  står Jumièges klosterruin som et fornemt mindesmærke fra middelalderens storhedstid.

Benediktinerklostret Jumièges var blandt de største klostre i Normandiet og stammer helt tilbage fra 654. Klostret blev gennem århundrede et intellektuel center selv om det mellem 841 og 940 blev plyndret og nedbrændt flere gange - bl.a. hærgede vikingen Regnar Lodbrog klostret. Men med støtte fra hertugen i Rouen blev klostret genopbygget.

Klostrets funktion var dog endeligt slut efter den franske revolution i slutningen af 1700-årene, hvor det blev revet ned og brugt som stenbrud, indtil en rig familie købte ruinen i 1852.

I 1946 erhvervede staten herefter ruinen, der betegnes som ”den smukkeste ruin i Frankrig”.

Vi får en omvisning mellem ruinerne, der visse steder er afspærret af frygt for nedstyrtende sten!

Men under høje hvælvinger og romanske buer, mellem søjlerækker, under tårne og enkeltstående himmelhøje gavle, kan vi let forestille os, hvor storslået Abbaye de Jumièges engang har været.

Dekorerede søjler med flotte kapitæler

Dekorerede søjler med flotte kapitæler


Saint Georges kloster i Saint Martin de Boscherville

Vi besøger et andet og mere intakt benediktinerkloster Skt. Jørgens kloster - Abbaye Saint-Georges - der blev grundlagt i 1113.

Her ser vi bl.a. det gamle bederum med velbevarede, smukt dekorerede søjler, hvor kapitælerne fortæller hver sin historie.

Gennem de seneste 50 år er stedet renoveret og man har genskabt klostrets have, som den har set ud, da den blev anlagt i 1680.

Udover en klassisk prydhave med springvand, har man genskabt køkkenhaver med både grøntsager og lægeurter.

Vi slutter besøget i klosterkirken bygget på en høj, hvor man mener, at der tidligere lå et romersk tempel fra år 100 e. Kr.

Gallamiddagen indledes med foir gras

Gallamiddagen indledes med foir gras


Gallamiddag på MS Botticelli

Tilbage på skibet er der denne aften dækket op til gallamiddag (ikke kaptajnens middag, for ham ser vi ikke!).

Atter et lækkert måltid: foir gras (andelever) - kalvefilet i rødvinssauce - ristet gedeost - iskage flamberet i Grand Marnier. Hertil udsøgte vine.

Man spiser bare godt på dette flodkrydstogt.

I salonen spiller skibets hyggepianist op til dans, hvor vi fra baren kan bestille hvad vi vil ...

Det gamle bassin med 1700-tals huse ved den berømte kaj Quai Sante-Chatrine.

Det gamle bassin med 1700-tals huse ved den berømte kaj Quai Sante-Chatrine.


Honfleur - Normandiets smukkeste havneby

Skibet er gennem natten sejlet til turens endemål havnebyen Honfleur, der ligger ved Seinens udmunding.

Sikret mod  den kraftige tidevandsforskel ligger vi ved havnen bag sluserne og benytter formiddagen til at se nærmere på denne middelalderby, der blomstrede op i 1000-tallet.

Efter et besøg i Skt. Catherine-kirken, der er Frankrigs største trækirke opført i 1400-årene, er der dømt ”fri leg” og vi spredes i byens smalle, brostensbelagte stræder.

Selv vandrer vi op på Mont Joli, højen bag byen, for at få et flot vue ud over det hele. Vi følger landevejen og kommer forbi kapellet Notre-Dame de Grace bygget mellem 1600 og 1615, der har et udvendigt klokkespil.

Fra et udsigtspunkt i nærheden kan vi se over til havnebyen Le Havre på den anden side af Seinen.

Le Havre tog over som hovedhavn, og Honfleur faldt i en tornerosesøvn uden videre byudviking, hvilket vi kan være lykkelige for i dag, hvor mange af husene er fra 1600- og 1700-årene.

På vores egen lille byvandring mellem de charmerende smalle stræder med bindingsværkshuse ser vi det gamle hospital, kunstmaleren Eugene Boudins museum og komponisten Erik Saties fødehjem (begge museer er lukkede denne dag), inden vi passerer Saint Leonard kirken og kommer tilbage til skibet, hvor frokosten serveres.

Sæsonen går på hæld i badebyen Deauville

Sæsonen går på hæld i badebyen Deauville


Deauville - en mondæn badeby

Efter al den gode mad og vin er det befriende at spadsere en tur på den bredde strand ved den mondæne badeby Deauville.

Det er ebbe og vandet har trukket sig tilbage, hvilket gør stranden ekstra bred og har blotlagt mængder af muslingeskaller.

På denne årstid er badesæsonen ovre og det hele er ved at lukke ned. Men i sæsonen kommer velhavere til denne strand og nyder deres eksklusive sommerboliger i flere million-klassen, som ligger på række oppe bag strandpromenaden.

Egetræsfad med calvados

Egetræsfad med calvados


Æblebrændevinen Calvados

Vi besøger også Domaine des Calvados Christian Drouin, hvor alt drejer sig om æbler og æblesaft, der destilleres til Normandiets berømte æblebrændevin - Calvados.

Vi hører om fremstillingsprocessen, ser destillationsmaskinerne og får vist de store lagre, hvor calvadosen modnes og får smag fra de forskellige træfade.

Efter smagsprøver - og der var mere end én til hvert ben - er der mulighed for at købe en god souvenir med hjem ...

Folkedansere underholder

Folkedansere underholder


Folkedans og klædedragt

Sidste aften på dette flodkrydstogt afsluttes med en festlig opvisning af folkedans med ledsagende sang.

De optrædende har iført sig klassisk klædedragter og demonstrerer hvor mange lag, man faktisk gik men i gamle dage.

Efter denne underholdende aften er det tid til at pakke, for allerede næste morgen går det tilbage mod Danmark ...

Torre La Sal
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt