Royal Caribbean

1.1.16

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Sådan kører du bedst om vinteren A-Å

Besværlige køreforhold om vinteren, øger risikoen for ulykker. At vintercampere i Skandinavien er blandt de strengeste i Europa stiller hårde krav til bilernes formåen.

Vær godt forberedt inden du tager på vintercamping

Vær godt forberedt inden du tager på vintercamping


A-B-C-D

Anti-frys. Glykol er motorens første forsvarslinje mod temperaturer under nul. For at den skal være effektiv bør indholdet være mindst 50 %. Hvis du kun fylder kølervæsken med vand, så udtyndes blandingen. Kontroller frostvæsken hvert år, uafhængigt af kørselstrækninger. Det er en nødvendig del af bilens rutinemæssige service.

Byrden det at skrabe is, kender de fleste vel til. Hvis du ikke har bilen i garage, så tag dig tid til at dække bilruden med et stykke pap. Så slipper du for at skrabe is om morgenen. Sørg også for at låsemekanismen og gummilisterne omkring døren er smurte, så de åbnes lettere.

Check batteriet. Det udsættes for hårde anstrengelser i løbet af vinteren på grund af den ekstra belastningen fra varmeanlæg og lygter. De fleste kræver efterhånden ikke vedligeholdelse, men kontroller spændingen, specielt hvis bilen ofte anvendes til korte distancer. Du kan oplade batteriet henover natten eller forsøge at lægge længere køreture indimellem.

Det duer ikke at genbruge. Genbrug i form af f.eks. brugte vinterdæk, værdiløse isskrabere, dårlige vinduesviskere og ridsede ruder rekommanderes ikke. Sørg for at du har nyt udstyr inden vinteren!

Sørg for at få gode dæk på både bil og campingvogn

Sørg for at få gode dæk på både bil og campingvogn


E-F-G

ESP, Electronic Stability Program er et værdifuldt, sikkerhedsmæssigt hjælpemiddel, specielt ved kørsel under glatte forhold. Hvis bilen er på vej til at miste grebet, aktiveres bremserne og motoreffekten reduceres, hvis det behøves. Men kør fortsat forsvarligt og vær opmærksom på omgivelserne, selvom din bil har ESP - ingen elektronik i verden ophæver naturlovene!

Grebet er afgørende under vinterforhold. For vinterdæk er mindste lovlige mønsterdybde 3,0 mm. Vidste du for resten, at et sommerdæk med mindste tilladte mønsterdybde - 1,6 mm – presser 85 procent mindre vand væk end et nyt dæk? Så undvig vandpytter for at undgå risikoen for akvaplaning, og tænk på at aktivere bremserne indimellem, specielt hvis du kører i sjap, for at forvisse dig om, at de fungerer effektivt, når de behøves.

Fornuften og en stor portion fantasi må gerne tages i anvendelse, når du er ude og køre. For stærk tro på egen formåen har fået mange førere på gale veje.

H-I-J

Hovedet. Nakkestøtte er nødvendig beskyttelse mod piskesmældsskader i forbindelse med påkørsler bagfra, og sådanne er almindelige under glatte vinterforhold. Sørg for at din nakkestøtte er rigtigt indstillet, særligt hvis du plejer at skifte med en fører, der er kortere end dig selv. Støtten bør være i niveau med baghovedet. Hvis den er for lav, slynges hovedet over støtten, hvilket udsætter halsen for endnu større anstrengelser.

Indiker hvis du har fået problemer med bilen. Sæt et advarselstrekant op mindst 100 meter bag bilen og tænd katastrofeblinket. På motorvejen bør du holde dig på afstand af bilen, imens du venter på hjælp.

Jælp” når bilen ikke starter. Startkabler er gode at have med sig – enten for ens egen skyld eller for at kunne hjælpe andre. Når du tilslutter dem, så begynd altid med at tilslutte begge positive poler til hinanden, og tilslut derefter det ladet batteris negative pol til den anden bilen. Tilslut aldrig de negative poler til hinanden, da der er risiko for at gnister antænder dampe indtil batteriet.

Tjek for- og baglygter

Tjek for- og baglygter


K-L-M-N

Kør med tilstrækkelig afstand. Om vinteren er det vigtigt at holde endnu længere afstand til forankørende bil pga. glatte veje. Bremseafstanden for en bil, der kører 50 km/h er mere end dobbelt så lang på en iset vejoverflade, som når vejbanen er tør.

Lygter – for-, bag- og blinklys - kræver særlig opmærksomhed, når det sner og er sjappet. De dækkes meget hurtigt af snavs fra vejbanen. Rengør dem efter og under hver rejse, hvis forholdene er besværlige, så du kan se og blive set. Snavsede lygter kan indebære at rækkevidden reduceres med op til 30 meter.

Mørkekørsel er almindeligt om vinteren på grund af de kortere dage. Tåge i mørket kan være modbydeligt, og sne mod forruden er distraherende. Tænk på at køre med kørelys for at mindske reflekterende blink og prøv at nedtone lyset i instrumentbrættet. Anvend tågelygter efter behov, men glem ikke at slukke dem. I Sverige er det forbudt at anvende de forreste tågelygter sammen med kørelyset.

Nøjagtig gear. Det rigtige gearvalg indebærer, at du iblandt skal køre i et højere gear. Ofte er det bedre med andet gear i stedet for første gear (eller til og med tredje gear) for at mindske risikoen for hjulspind, når du starter eller accelerer på sne eller is. Har du automatgear, anvend da "vinterforhold", hvis det findes. Også et Traction Control System (TCS) forhindrer hjulene i at spinde.

O-P-Q

Olien i motoren kan blive yderst træg og sej, når bilen står ude om natten i kolde perioder. For at beskytte de bevægelige dele bedst muligt skal olien hurtigt blive tynd under opvarmningen - pres ikke motoren, når den er kold. At anvende motorvarmere er en meget god investering, både for bilen og for miljøet.

Pas på lakken. Lakeringen sættes på en hård prøve om vinteren på grund af vejsaltet, og sneens og isens hærgen. Spul og vask bilen ofte, og kontroller altid bremserne bagefter. Selvom de fleste nye biler er undervognsbehandlet, kan det være værd at kontrollere, at bilen er tilstrækkeligt beskyttet. Du bevarer både bilens værdi og dens udseende.

Qlimaet. Hurtig opvarmning af bilen er naturligvis ønskværdig, når man starter i koldt vejr. Men lad dig ikke friste til at tage genvej ved at lade bilen stå med motoren i tomgang. Det kan skade både miljøet og motoren. Skaf motor- og kupévarmere i stedet! Hvis du ikke har aircondition kan du lade sideruderne være lidt åbne, eftersom dug på ruderne da forsvinder hurtigere. Vær opmærksom på at tag sne fra luftindtaget væk, så mindsker du dannelsen af dug.

Undersøg forholdene inden du drager på vintercamping med campingvognen på krogen

Undersøg forholdene inden du drager på vintercamping med campingvognen på krogen


R-S-T

Ret opmærksomhed mod bilen foran. Tænk altid på afstanden. På vinterveje bør du fordoble afstanden til forankørende bil for at skaffe dig en tilstrækkelig bremseafstand. Planlæg din rejse og være forberedt på nødsituationer – en ulykke som om sommeren knap nok mærkes, kan let blive til et drama under vinterforhold.

Skred i bilen får man let på sne eller is, selv ved relativt lave hastigheder. Brems ikke! Hvis du får udskridning på forhjulene i en forhjulstrukket bil, tryk koblingspedalen ned for at frakoble motoren (skifte til “neutral” hvis du har automatgear), og styr forhjulene i den retning du vil køre. Hvis du får udskridning på baghjulene, frakoble og styr imod skredet, altså i den retning som bilens bagdel bevæger sig. Hvis du har ABS, hjælper det med til at forhindre skred i forbindelse med bremsning. Bremsepedalen vibrerer hårdt, når ABS er aktiveret, men slip ikke men bliv ved med at bremse hårdt! Test funktionen under sikre forhold, så du lærer hvordan ABS fungerer.

Tiltro til bilen hele året rundt får du enklest, hvis du regelmæssigt afleverer din bil til service på et autoriseret værksted. Samtidigt med at du får service på vigtige sikkerhedssystemer som bremsere, dæk, styretøj og lygter på den bedste måde, spørg da om råd angående kørsel i temperaturer under nul.

U-V-X

Udsyn. Vær opmærksom på at have ligeså godt udsyn bagud som foran. Vent til el-bagruden er begyndt at virke. Hvis bilen har en vinduesviske i bagruden, kan den anvendes til at tage let sne væk, men kontroller først at den ikke er frosset fast til ruden. At køre af sted med dårligt skrabede ruder – både for-, bag- og sideruder – er et lovbrud, som kan give bøde.

Ventilationen er vigtig for sikkerheden. Alle synes om at have det varmt og bekvemt i bilen. Men se op, så du ikke bliver døsig. En af de største fordele med luftkonditionering er, at den holder kupéen frisk og føreren vågen. Hvis du ikke har luftkonditionering, fald da ikke for fristelsen at have det for varmt. Hav et vindue åbent og tag et hvil indimellem – særligt på lange rejser. Husk at tage den tykke vinterfrakke af, så sidder sikkerhedsselen meget bedre.

Xenonlamper bliver mere og mere almindeligt i dagens biler. De udgør det seneste store gennembrod i belysningsteknik. Xenonlamperne har længere rækkevidde, og føreren skal anstrenge øjnene mindre, da de giver en bredere og hvidere lyskegle.

Sørg for spejle og vinduer er rene - det er vigtigt at have godt udsyn

Sørg for spejle og vinduer er rene - det er vigtigt at have godt udsyn


Y-Z-Æ-Ø-Å

Yderligere information kan fås hos Vejdirektoratet: www.vd.dk

Zigten. Rene vinduer er afgørende for, at man kan få et godt udsyn om vinteren. Sørg for at holde beholderen med sprinklervæske fyldt. Visker du ruderne uden væske, ridser du overfladen. Men lav aldrig fejlen at hælde glykol i den spand du bruger til bilvask – det ødelægger lakken.

Ændre din kørestil. Årstiden skal påvirke din planlægning. Tænk på at alle forudsætninger forandres. Både rejsetid og bremseafstand bliver længere. Det eneste, som bliver kortere, er dagene.

Øve dig i at læse vejret. Temperaturforholdene kan forandres pludseligt under kolde perioder, selv under en pågående bilrejse. De fleste moderne biler har et display med udendørstemperaturen samt en bilradio, hvilket er gode advarselssystemer for føreren. Men selv om du har sådanne instrumenter, så vær opmærksom på forandringer og omslag i vejret.

Årsagen til mange ulykker er islag. Ligesom is og sne er åbenbare risikomomenter, så er islag en næsten usynlig trussel. Det gælder specielt ved overgangen til temperaturer under nul. Vær opmærksom i kurver, som ligger i læ, samt skyggefulde kroge, hvor solen ikke når, da det er der islaget oftest overrumpler den uopmærksomme. Undgå at bremse og drej ikke rettet kraftigt, men slip speederen og fortsæt langsomt.

Subaru
Campingferie 650,-
Torre La Sal
Outwell
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt