Subaru

1.7.10

Af: Johnni Balslev
Bogmærk eller del
 

Grækenland: Fest, farver og fede strandepå Skiatos

Havnepromenaden er én lang række af taverner, barer og restauranter. Ud for den gamle havn er der en intim stemning med udsigt til den lille grønne halvø Bourtzi. Langs bolværket ligger strømlinede udflugtsbåde og små badebåde side om side. Badebådene sejler ud til ukendte strande på Skiathos nordkyst. De er dog ikke mere ukendte end at en driftig græker allerede har etableret en taverne på stedet.

Klik for større billede


Langs den nye havn og længere ude, hvor promenaden går over i bargaden med taverner og barer bygget på pæle ud i vandet, er der en fin udsigt til de store rutefærger og de mange delfiner, der pisker ud og ind ad havnen. Altså Flying Dolphins. Eller The Flying Coffins (de flyvende ligkister), som de tillukkede flyvebåde hedder i folkemunde. Med sort udstødning, motorbrøl og rasende fart bringer de turister, post og lokale beboere fra ø til ø.

I denne ende af havnen stryger charterflyene tæt ned langs promenaden for at lande lige oven i byens lille skibsværft. Her er det ingen spøg at ignorere det røde lys for trafikanter, når flyene starter og lander. Et par uopmærksomme bekendte var ved at blive blæst omkuld af et startende fly kun 20 meter fra vejen, fordi de havde overset dette “fjollede” lysskilt med et fly på.

Hovedgaden er en gågade med et mylder af mennesker på næsten alle tider af døgnet. De fleste er englændere her i forsommeren. Smarte tøj- og smykkeforretninger, og forretninger med en god standard på kunsthåndværk slås om turisternes gunst.

Ind imellem forretningerne er der et passende antal pit-stops, hvor de shoppingtrætte får sig noget læskende og en bid brød. Dino’s har rimelige priser, og mor og datter tager sig venligt af gæsterne. Men man kan jo også lige smutte ud og gå på opdagelse i sidegaderne, hvor stilheden og den græske charme bedre får tag i en. Om aftenen åbner de mange barer og pubs med jazz og hidsigere rytmer.

Klik for større billede


Skønne sandstrande

Skiathos er med rette berømt i hele Middelhavet for sine skønne sandstrande. De lærde er lidt usikre på antallet, men der er helt sikkert over 60. Og det på en ø med knap 5.000 indbyggere, kun én rigtig by og en hovedvej på godt 15 km.

Helt inde under byen starter det med Megali Ammos, en glimrende sandstrand med mange barer og taverner. Den kan dog være meget tæt besat i juli og august. En solseng koster som de fleste andre steder 5 Euro for en time eller en hel dag. Strandene strækker sig langs hele sydsiden af øen ned til den kilometerlange strand i Koukounaries. Strandenes antal svarer nogenlunde til de 25 nummererede stoppesteder øens eneste buslinie har. Koukounaries ses ofte gengivet på postkort, når grækerne skal blære sig lidt af deres strande.

Uden at være den store strandløve vil jeg godt fremhæve nogle af de bedste sandstrande med en hyggelig atmosfære. Archladias ved stoppested nr. 10, Vromolimnos ved nr. 13, Kolios ved nr. 14 og endelig lille Abelakia neden for det nedlagte Xenia-hotel efter Koukounaries og endestationen nr. 25. De er alle sammen børnevenlige, har mindst én taverne, er nemme at komme til og ligger for det meste i læ.

De nordlige strande er mere øde og kan være lidt barske i blæsevejr. Til gengæld er det behageligt i højsæsonens hede. Mange af dem kan kun nås med badebåd fra Skiathos by.

Aselinos er den største og nås nemt ad en rimeligt god vej. Mandraki og Agistro anbefales af de lokale grækere. Kechria og Limenari er længere afstikkere fra vejen til den efterladte by Kastro. Men ellers kan det anbefales at følge stierne ned til havet, hvis man ønsker at have det hele for sig selv. Husk dog lige på, at man skal samme vej op igen. En god sololie, hat og masser af vand er obligatorisk tilbehør til turene ud på egen hånd.

Klik for større billede


Min kone og jeg er glade for at kunne nå rundt på scooter. Vi får en frisk brise og nyder duftene fra pinjetræer og de mange krydderier som timian og salvie i vejkanten. Endnu kan det lade sig gøre at leje en stærk 125 cc scooter på et almindeligt bilkørekort. Men vi kan godt mærke at linien skærpes. Uden for højsæsonen kan scooterne lejes for 7- 8 Euro om dagen. Prisen stiger noget i juli/august, hvor grækerne fra fastlandet selv holder ferie på Skiathos.

En bil som en Citroen Saxo kan lejes for ca 100 Euro hos Avis for 3 dage. De kan også lejes en hel del billigere, men så skal forsikringen tjekkes omhyggeligt. Busserner kører hele dagen ud til de mange strande langs sydkysten. Prisen er 1 Euro. Taxi er relativt dyrt i byen. De få kilometer fra lufthavnen eller havnen til hotellerne er koster 5 Euro, over længere afstande løber prisen op på 15.

Klik for større billede


Den forladte by

Skiathos er ikke et sted for den, der kan lide at sidde på torvet i en lille landsbyflække eller vil mærke historiens vingesus blandt knækkede søjler. På Skiathos er seværdighederne begrænsede. Vi kan dog anbefale en rigtig “globetrottertur” om til den forladte by Kastro.

Turen foregår ad grus- og skærvestier, med en i bedste fald mangelfuld skiltning. På trods af den store turiststrøm er alt skrevet på græsk. Vejkortene får en førstepræmie for det kunstneriske indtryk og en bundplacering for forholdet mellem kortenes og virkelighedens vejsystemer. På vore ture rundt på øen fandt vi hele tre veje, der ikke var aftegnet på et eneste af vore mange kort.

Det er med at holde tungen lige i munden, når det går hen over skærver og huller som vinterens regnvejr har efterladt. Mine håndtag på sidebenene bliver brugt flittigt af min kone på de stejle stier. Belønningen er nogle fantastiske kig over havet gennem de frodige skove. For enden af stien er det ikke Dr. Livingstone vi møder, men tre modne svenske kvinder. Med betænkelige miner er de på hver deres scooter på vej tilbage. Ingen tid til spøgefulde bemærkninger. Koncentrationen lyser ud af dem.

Vi fortsætter til fods over bjergkammen. Kastro var indtil begyndelsen af 1800-tallet et tilflugtssted for flere hundrede familier. Den tids vindebro er afløst af en mere moderne betontrappe op til byporten. Hele området aftvinger respekt for det ualmindeligt hårde liv disse mennesker må have ført på dette utilgængelige sted. Inde i ruinbyen besøger vi de restaurerede kirker og slutter af med en pragtfuld udsigt over det krystalklare Ægæiske Hav.

Klik for større billede


Ud at spise

En frokost med en salat til forret, en græsk hovedret, retsina hvidvin og flaskevand til, afsluttet med en kaffe vil typisk koste omkring 20 - 25 Euro for 2 personer. En god middag beløber sig til mellem 25 og 50 Euro.

Skiathos har et meget stort udbud af gode restauranter og taverner. De fleste er beliggende på havnepromenaden. Mange er temmelig strømlinede og derfor heller ikke helt billige. De bliver nemt dyrere end de ovennævnte priser. Vi kan imidlertid bedst lide dem med lidt græsk atmosfære. Her følger et lille udpluk.

På terrassen foran Hotel Anemoni på Megali Ammos-stranden serverede danske Anne turens bedste morgenmad med friske frugter på toppen af en herlig gang yoghurt med krydret honning. Dertil et glas friskpresset juice. Pris 10 Euro, dyrt med lækkert!
Taverna Thessaloniki på samme strand er helt fin til et græsk måltid.
Folia er en hyggelig familieejet taverna på en lille plads vest for gågaden i byen med en stor grill med friske lam og kyllinger.

Klik for større billede


Alexandros ligger tæt ved og byder på levende, græsk musik og sang til aftensmaden til moderate priser.

Den australsk ejede The Windmill Restaurant i den gamle mølle højt oppe i byen kan anbefales til en speciel aften med solnedgang og romantik. Det internationale køkken er også helt på toppen. Vi erfarede senere, at køkkenet styres af danske Michael Andersen. En herlig overraskelse.

Vi sluttede vores rejse af på restaurant Amfiliki lige ved siden af sygehuset. Christos tager sig kærligt af sine gæster, mens vi nyder et dejligt måltid på terrassen med udsigt over skov, strand og hav.

Skulle man have lyst til et billigt måltid kan en Gyros i pitabrød anbefales. Den minder om en Shawarma og koster ca 1,5 Euro.

Yderligere oplysninger om denne ferie i Grækenland

Skiathos er på 47 kvkm med 6.000 indbyggere, hvoraf langt de fleste bor i Skiathos by.

Outwell
Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt