Royal Caribbean

24.1.16

Af: Caspar Andreas Jørgensen Fotograf: Caspar Andreas Jørgensen
Bogmærk eller del
 

Klostrene ved Meteora, Grækenland

De middelalderlige klostre ved Meteora har været i brug siden 1300-tallet og er både en usædvanlig seværdighed og en stor kulturoplevelse.

Fra Roussánov-klostret er der en mega-flot udsigt over dalstrøget mod landsbyen Kalambaka

Fra Roussánov-klostret er der en mega-flot udsigt over dalstrøget mod landsbyen Kalambaka


Klostre der hænger på himlen

Grækenland rummer ikke blot mange historiske seværdigheder og kulturoplevelser, men er også en stemningsmættet oplevelse af forskelligartede naturfænomener. Kombinér f.eks. en rejse til Thessaloniki - Grækenlands Paris - eller hovedstaden Athen med en tur til det smukke Meteora.

Her kan man aflægge et besøg i et af de middelalderlige klostre, mens man samtidig får sig en usædvanlig naturoplevelse.

Vejen til Meteora går gennem et frodigt bjerglandskab med snævre kløfter med høje glatte sandfarvede klipper, som pludseligt munder ud i et åbent landskab, hvor man mødes af et forbavsende syn: Midt på sletten tårner grålige klipper sig flere hundrede meter i vejret som himmelstræbende søjler. For foden af dette massiv ligger de små huse i byen Kalambaka.

Meteora betyder "hængende på himlen", og er afledt af "meteor", de gamle grækeres betegnelse for bevægelige himmellegemer.

I denne sammenhæng er det de middelalderlige klostre, som ”hænger på himlen” og som smykker flere af de højeste tinder.

Det største og ældste af klostrene, Megalo Meteoro, ligger i godt 500 meters højde over terræn.

Det største og ældste af klostrene, Megalo Meteoro, ligger i godt 500 meters højde over terræn.


Uvurderlige fresker

Det første kloster, som er det største, blev stiftet af munken Sankt Athanasios fra det kendte kloster ved Athosbjerget.

Athanasios bosatte sig her i 1356 sammen med ni andre munke. Klosteret kaldes efter sin størrelse for Megalo Meteoro, eller Metamorphosis, og efterhånden udvikles flere små munkesamfund, hver med eget kloster.

Trods det store slæb med byggematerialer, og de næsten uoverskuelige vanskeligheder med transport af materialet til toppen af klippetinderne, fandtes der i det 16. århundrede 24 klostre i området, alle dekoreret med malerier "al fresco" og ikoner af store kunstnere bl.a. Theophanos fra Kreta, som også malede fresker ved Athosbjerget.

I Megalo Meteoro, som svæver på klippen små 534 meter oppe i luften, stammer dele af kapellet helt tilbage fra Athanasios´ tid. Byggestilen er en arkitektonisk arv fra klosteret ved det hellige Athosbjerg, og kapellet rummer fresker fra det 16. århundrede.

I klosteret udstilles en række gamle bemalede manuskripter, ikoner, liturgiske ornamenter, relikvier etc., altsammen i den byzantinske stil, der er kendetegnende for den græsk-orthodokse tro.

En rivaliseren mellem de små klostre og en samtidig nedgang i antallet af munke og nonner, har gennem tiderne ført til nedlæggelse af flere klostre, så der i dag kun er 5 klostre tilbage, der beboes af munke eller nonner: Agios Nikolaos, Roussanou, Megalo Meteoro, Varlaam og Agios Stefanos.

Stier hugget i klippesiden tillader turister at klatre op til klostrene. Nederst til venstre er turister i gåsegang på vej mod toppen.

Stier hugget i klippesiden tillader turister at klatre op til klostrene. Nederst til venstre er turister i gåsegang på vej mod toppen.


Besværlig adgangsvej

Tidligere var disse klostre kun tilgængelige ved hjælp af stiger, udspændte reb og primitive "elevatorer" i form af kurve ophængt i reb.

Den moderne turist behøver dog ikke at frygte en usikker svævetur for at komme til og fra klostrene. I dag er alle klostrene forbundet med en moderne asfalteret kørevej, og selve turen op ad klipperne til klostrene forgår ad stentrapper udhugget i selve klippen.

Munkene benytter selv - når de har været i Kalambaka og handle - primitive svævebaner.

Byen Kalambaka ved foden af Meteora er udgangspunkt for besøg i klostrene og den nærliggende natur. De romerske historikere Strabon og Titus Livius nævner, at byen blev ødelagt af romerne i 167 f.Kr. Det nuværende navn stammer fra den tyrkiske dominans i græsk historie. Byen har altid, takket være de usædvanlige klipper, været et udflugtsmål.

Kalambaka er en glimrende handelsby med mange shoppingmuligheder og har desuden et spændende ugentligt torvemarked med lokale håndarbejder. Der er gode overnatningsmuligheder i selve byen, alle af god moderne græsk standard, og flere restauranter.

I en omkreds af fem kilometer fra Kalambaka ligger flere luksushoteller. Ud over dette er der for campingentusiaster hele fem campingpladser at vælge imellem, flere med usædvanlig smuk beliggenhed.

Hvis man vil besøge Meteora, men ikke har mulighed for at kommer dertil i bil, kan man fra enten Athen eller Thessaloniki køre i tog til Larissa, og derfra med toget til Trikala, hvorfra der er både tog- og busforbindelse til Meteora.

Der skal bruges en dag på rejsen. Fra Thessaloniki til Meteora er der ca. 285 km, og fra Athen ca. 326 km. Hvis man tager toget, bør man for oplevelsens skyld overnatte i Larissa.

Om artiklens forfatter:
Caspar Andreas Jørgensen er cand. mag. & phil. i klassisk arkæologi.

Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
Campingferie 650,-
Subaru
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt